Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 11:19, 27 sty 2012

Wiem Sylwia, ale u mnie fala na fali
Wieloszka 11:38, 27 sty 2012

Aga, mam takie same obawy co do tworzenia nowych rabat - zwłaszcza jeśli chodzi o przesadzanie tego, co już rośnie. Bo plan planem, ale przecież nie wyrzucę tych roślinek wcześniej posadzonych, które ładnie rosną, bo szkoda i marnotrawstwo pieniędzy. Dlatego jak zaplanuję do końca dwie nowe rabaty, biorę się za szukanie miejsca "starym" roślinkom W ubiegłym roku, jak przesadzałam to i owo, a nie miałam pomysłu na nowe miejsce, to po prostu wsadzałam do donic. Ale trzeba mieć dużo czasu i samodyscypliny, żeby te doniczkowe często podlewać (ziemia w nich bardzo szybko wysycha). No i też jest to rozwiązanie na krótką metę - dopóki nie wymyśli się dla roślin docelowego miejsca.
Syla 12:05, 27 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
Aga, mam takie same obawy co do tworzenia nowych rabat - zwłaszcza jeśli chodzi o przesadzanie tego, co już rośnie. Bo plan planem, ale przecież nie wyrzucę tych roślinek wcześniej posadzonych, które ładnie rosną, bo szkoda i marnotrawstwo pieniędzy. Dlatego jak zaplanuję do końca dwie nowe rabaty, biorę się za szukanie miejsca "starym" roślinkom W ubiegłym roku, jak przesadzałam to i owo, a nie miałam pomysłu na nowe miejsce, to po prostu wsadzałam do donic. Ale trzeba mieć dużo czasu i samodyscypliny, żeby te doniczkowe często podlewać (ziemia w nich bardzo szybko wysycha). No i też jest to rozwiązanie na krótką metę - dopóki nie wymyśli się dla roślin docelowego miejsca.

Zamiast doniczek można wygospodarować miejsce w ogrodzie tymczasowe .....Będę likwidować skalniak i będę musiała im znaleźć takie lokum...... W ubiegłym sezonie przetrzymywałam rośliny w donicach w zacienionym kąciku, ale dużo pracy z tym podlewaniem

Fala na fali z nasadzeniami .........
Wieloszka 12:25, 27 sty 2012

Też dobry pomysł z tym miejscem zastępczym. Po ubiegłorocznym doniczkowaniu obiecałam mojemu M. (marudził, że to "głupiego robota"), że w tym roku wcześniej zaplanuję docelowe miejsce dla przesadzanych roślin, więc muszę się sprężąć - wiosna blisko
magnolia 16:33, 27 sty 2012

Aga o sosnach myślałam początkowo żeby je zostawić na samym brzegu, od strony trawnika. teraz jednak, jak sucha rzeka ma być tam, to nie, bo sosny w niej, i blisko niej, to wiecznie brudny żwir.

A dla czego tak Ci zależy żeby tam je ulokować?
Masz dużo miejsca, będzie je gdzie posadzić.

Możesz wypisać co masz i ile sztuk do wysadzenia, z czasem pewnie będziemy gadać o innych miejscach w ogrodzie, wtedy podrzucaj tę listę, żeby wykorzystać te gatunki.
Co do irgi o których pisałyśmy- jednak wybierz Coral Beauty, już nie kombinuj z Major na wziesieniach. Uprzytomniłam sobie że takie koczyki musiałyby mieć b. ostre boki od strony następnego pasa roślin, żeby dobrze się zgrywały z tym pasem, raczej nie do zrobienia.
agniecha973 20:28, 27 sty 2012

Jestem.
Z tą irgą, już też zadecydowałam, że lepiej będzie Coral Beauty, za dużo kombinacji.
Z tymi sosnami kombinuję, bo chcę mieć zimozieloną osłonę od drogi, bo jesteśmy tam na podwyższeniu jak na patelni. Ta rabata na środku trawnika, którą przecięłam na pół, trochę nas przesłoni, ale bliżej domu będzie prześwit.

Dziewczyny, z doniczkami odpada. Nie mam na to czasu. Muszę obmyślić miejsce docelowe, bo szkoda roślin.
magnolia 21:27, 27 sty 2012

A przy ogrodzeniu, żeby pasy i rzeka kończyły się na gromadce sosen?
agniecha973 21:36, 27 sty 2012

To dopiero wyjdzie w praniu jak już powyznaczam te fale, bo tam jest ten krzyż i na planie jest zaznaczony za blisko bramy. Muszę się zastanowić.
Magnolio, nie wiem ile masz jeszcze do mnie cierpliwości. Mam jeszcze jedną zagwozdkę - jeśli pozostała część szamba zostanie nie obsadzona lub wysypana kamykami to będzie szpeciła. To szambo wygląda nędznie jak wyschnie na nim trawa. Tam zostanie taki róg i myślę czy nie posadzić tam tej samej irgi Coral B., ale tak, żeby rosła poza szambem (korzenie w ziemi), ale pokładała się na tą część, która pozostała bez suchej rzeki.
Nie wiem czy rozumiesz.
agniecha973 21:38, 27 sty 2012

A jaka duża powinna być ta gromadka sosen? Nasadzone nieregularnie? To by chyba przeszło.
magnolia 21:43, 27 sty 2012

sosny - chyba nieregularnie, ale też bez przesady, w miarę skupione .
Co tego szamba- niestety nie łapię.