Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Rabaty, kompozycje z traw 21:52, 25 gru 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Miskanty mi się podobają, nawet jeżeli późno startują. Można je czymś podsadzić, np tulipany? Nie będzie to jakaś extra przesłona, ale coś co będzie cieszyć oko. Jest możliwa taka kombinacja?

Zdecydowanie tak Jeśli nie musi to być wczesny efekt można wziąć pod uwagę także:
1. Lasecznica trzcinowata (Arundo donax)
2. Proso rózgowate (Panicum virgatum)
3. Trzcina raweńska (Saccharum ravennae)
4. Palczatki - Andropogon hallii czy Andropogon gerardii
5. Szarobrudek syberyjski (Spodipogon siobiricus)
6. Trzęślica trzcinowata (Molinia arundinacea)
7. Ostnica olbrzymia (Stipa gigantea) .
8. Trawa indiańska (Sorghastrum nutans).
9. Tripsacum dactyloides.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 23:22, 09 gru 2011

Do góry
Joaska napisał(a)

TRAWY I BYLINY I WRZOŚCE
1 Miskant Variegatus
2 Miskant Morning light
3 Miskant Zebrinus

5 Turzyca Red Baron
6 Turzyca włosista Carex comans bronze
7 Turzyca Carex flacca 'Bias'

11 Festuca 'Glauca' Kostrzewa popielata
12 Molinia arundinacea 'Karl Förster'
13 Imperata cylindrica Red baron
14 Turzyca ceglasta
15 Turzyca niedźwiedzie futerko

17 Żurawka purpurowa
18 Żurawka Lime Rickey
19 Czarnolistny konwalnik Ophiopogon nigra
20 Wrzosiec krwisty Erica Carnea
21 Wrzosiec biały Erica Carnea
22 Świecznica 'Brunette'

Nasadzenia
Bukszpan kula
Bukszpan płaska kula
Bukszpan kula na pniu
Bukszpan stożek
Bukszpan żywopłot
Cis Hickiss ekran
Cis Hickiss kula
Cis Hickiss kula na pniu
Cis Hickiss stożek
Różanecznik "Cunningham.s White"
Hortensja ogrodowa babcina
Hortensja bukietowa "Limelight"

Ilex-ostrokrzew "Golden Gem"

Choina kanadyjska "Jeddeloh"
Tuja wschodnia "Aurea Nana"
Cyprysik Filifera Aurea Nana
Cyprysik groszkowy Dwarf Blue
Kosodrzewina (Pinus mugo)
Modrzew japoński pendula
Iglak na pniu
Trzmielina krzew
Trzmielina na pniu
Perukowiec podolski purpurowy
Pęcherznica kalinolistna zielona
Pęcherznica kalinolistna purpurowa
Forsycja

solitery
Klon palmowy Katsura ?
Klon palmowy Orange Dream ?
Klon palmowy Atropurpureum ?
Jodła górska Compacta
Buk płaczący szczepiony na pniu

I tak zwane ogrodzeniowe (przy ogrodzeniu jako tło mieszane):
Zywotnik zachodni Smaragd
Zywotnik zachodni Janed Gold

Ponadto poprawiłam nieco wygląd rabat:

I co myślicie o tych kółkach ??? chyba nie są "szpetne"???

Jak byś Danusiu tu przpadkiem zaglądała, to mam pytanko co myślisz o stosowaniu siatki przeciwko kretom w trawnikach??, bo własnie się na tym zastanawiam, ale obawiam się że to mnie będzie obligowało do zakładania systemu nawadniania od samego początku, a nie ukrywam że chcieliśmy trochę z tym poczekać i za jakiś sezon lub dwa dopiero zakładać nawadnianie (względy finansowe niestety), tylko czy ta siatka mi nie pogmatwa planów i będę musiała z niej zrezygnować ???

Kółka są ok, ale podsyłam Ci dwa gotowce
W lewym rogu zrób duże koło, wyżwirowane.

Wykreśliłam troszkę roślin.

Jeśli chodzi o nawadnianie i siatkę - popieram
Załóż pod system orurowanie podziemne, to jest akurat najtańsze bez zraszaczy i sterownika i nie trzeba będzie kopać, a siatkę połóż.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/32-siatka-przeciw-kretom
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:42, 05 gru 2011

Do góry
Dzisiaj znalazłam chwilkę w pracy żeby się zalogować i coś tam nabazgrolić na forum.
Ostatnio więcej czasu poświęcamy na wprowadzanie ostatnich poprawek w projekcie, szukaniu wykonawcy (ale to już chyba dobiega końca, chyba w końcu znaleźliśmy). Tak, że na ogrodowe planowanie mam niewiele czsu, co nie oznacza że nic w tym kierunku nie robiłam
Ogród z lustrem przewertowany kilkanaście razy, ogród Danusi już chyba znam na pamięć, no i cały czas wertuję i podglądam ogrody wszystkich ogrodników ogrodowiskowych i wybieram, notuję.
Na razie zrobiłam małą listę chciejstw: - kierowałam się zasadą Danusi ograniczenia gatunków - myślę że udało mi się zastosować (NAPEWNO - coś tam "ładnego w ręce wpadnie i się człowiek nie oprze , ale ...)
więc tak:
TRAWY I BYLINY I WRZOŚCE
1 Miskant Variegatus
2 Miskant Morning light
3 Miskant Zebrinus
4 Miskant cukrowy Miscanthus sacchariflorus
5 Turzyca Red Baron
6 Turzyca włosista Carex comans bronze
7 Turzyca Carex flacca 'Bias'
8 Kostrzewa ametystowa Festuca amethystina
9 Kostrzewa sina Festuca glauca 'Bergsilber'
10 Kostrzewa mairei Festuca mairei
11 Festuca 'Glauca' Kostrzewa popielata
12 Molinia arundinacea 'Karl Förster'
13 Imperata cylindrica Red baron
14 Turzyca ceglasta
15 Turzyca niedźwiedzie futerko
16 Firletka biała
17 Żurawka purpurowa
18 Żurawka Lime Rickey
19 Czarnolistny konwalnik Ophiopogon nigra
20 Wrzosiec krwisty Erica Carnea
21 Wrzosiec biały Erica Carnea
22 Świecznica 'Brunette'

Nasadzenia
Bukszpan kula
Bukszpan płaska kula
Bukszpan kula na pniu
Bukszpan stożek
Bukszpan żywopłot
Cis Hickiss ekran
Cis Hickiss kula
Cis Hickiss kula na pniu
Cis Hickiss stożek
Różanecznik "Cunningham.s White"
Hortensja ogrodowa babcina
Hortensja bukietowa "Limelight"
Mahonia
Ilex-ostrokrzew "Golden Gem"
Ilex-ostrokrzew Blue Prince
Choina kanadyjska "Jeddeloh"
Tuja wschodnia "Aurea Nana"
Cyprysik Filifera Aurea Nana
Cyprysik groszkowy Dwarf Blue
Kosodrzewina (Pinus mugo)
Modrzew japoński pendula
Iglak na pniu
Trzmielina krzew
Trzmielina na pniu
Perukowiec podolski purpurowy
Pęcherznica kalinolistna zielona
Pęcherznica kalinolistna purpurowa
Forsycja

solitery
Klon palmowy Katsura
Klon palmowy Orange Dream
Klon palmowy Atropurpureum
Jodła górska Compacta
Buk płaczący szczepiony na pniu
Cyprysik groszkowy Boulevard

I tak zwane ogrodzeniowe (przy ogrodzeniu jako tło mieszane):
Zywotnik zachodni Smaragd
Zywotnik zachodni Janed Gold
Cyprysik nutkajski Glauca - zwisające gałązki
Cyprysik lawsona Fletcheri
Jałowiec Blue Arrow

Niby wydaje się dużo ale tak naprawdę to sporo jest traw, w większość już kupionych w celu "powielania" na wiosnę.
Pondato poprawiłam nieco wygląd rabat:

I co myślicie o tych kółkach ??? chyba nie są "szpetne"???

Jak byś Danusiu tu przpadkiem zaglądała, to mam pytanko co myślisz o stosowaniu siatki przeciwko kretom w trawnikach??, bo własnie się na tym zastanawiam, ale obawiam się że to mnie będzie obligowało do zakładania systemu nawadniania od samego początku, a nie ukrywam że chcieliśmy trochę z tym poczekać i za jakiś sezon lub dwa dopiero zakładać nawadnianie (względy finansowe niestety), tylko czy ta siatka mi nie pogmatwa planów i będę musiała z niej zrezygnować ???
Ogród Dominiki 09:31, 10 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Domi, co to za trawka koło wrzosów, przed tym bordowym (perukowiec?), ma takie wysokie (ale nie za wysokie) wiechy?
Lubie taką masę roślin tak pięknie skomponowanych!

Po lewej stronie jest Trzęślica modra Molinia coerulea 'Variegata', a po prawej kwitnąca Gaura Lindheimera.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:13, 17 paź 2011

Do góry
jak patrze na sprzątniętą rabatę ze świerkami to nasuwa mi się myśl że można ją też inaczej potraktować-posadzić coś niższego, co będzie ładną masą- może róże okrywowe - np białe - White Aspiryn, lub White Rose, albo wypełnić rabatę dużą plamą liliowca Stella D'Oro - ta odmiana kwitnie bardzo długo i jest nie wysoka ( tylko nie wiem czy lubisz żółty, a ten liliowiec jest żółty), albo jasne kule tawuły japońskiej Golden Princess a między nimi coś niziutkiego- runianka japońska jeśli jest tam półcień, czy irga dammera 'Major', albo nawet czerwona odmiana żurawki. Nadają się też tam niskie lilaki Palibin zamiast tawuł japońskich. Wtedy z tyłu można między świerki dosadzić łądną odmianę miskanta chińskiego czy molinia arundiinacea.
Dwa czerwone dęby 07:46, 28 wrz 2011

Do góry
Berberys tak, ale molinia? Zastanawiałabym się, to już wolałabym czarny konwalnik i jeszcze jedno pole przejściowe np. coś żółtego (nie wiem, berberys Maria?) Czyli dołożyć pośrodku żółte pole jako przejściówkę. Zamiast molinii białe może być Carex morrovii Evergold - ale z zimowaniem może być problematycznie, no to Euonumys "Blondy" lub "Sunspot".

Witaj Myszaczku
Dwa czerwone dęby 07:40, 28 wrz 2011

Do góry
Kosodrzewinę podsypałam białymi kamieniami i po łuku posadziłam hostę .

Chcę jeszcze w tym sezonie zagospodarować rabatę przed domem .Planowałam tu wrzosowisko , ale pomysł nie przypadł mojej kochanej drugiej połowie i muszę iść na kompromis .

czarne doniczki to berberys Admiration , a brązowe to molinia Variegata.Podpowiedzcie czy to dobry zestaw i czy nie za późno na posadzenie trawy ?
Ogród profanki 12:39, 02 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
ja akurat nie szukałabym tu koniecznie symetrii. Kulki bukszpanu mogą tu być ozdobą- wyrazistym kształtem w dywanie z czegoś niskiego- no. w żurawkach. Nie musza rosnąć w rzędzie czy równych odstępach- mogą jakby rzucone w ten dywan. Cisy posadziłaś symetrycznie?- to może po prawej stronie posadź na tle ogrodzenia 2-3 hortensje obok siebie. Możesz między nie, albo obok posadzić miskanta, choć ja szukałabym jednak odstępstw od Danusinej kompozycji- ze względu i na siebie i na nią. Zamiast miskanta posadziłabym trzęślicę- molinia arundinacea, albo przed hortensjami kilka rosplenic japońskich.

Dziękuję za sugestie. Idę szukać info ma googlach o tych roslinach - jak to wogole wygląda.
Z zasady nie jestem zyciową kserokopiarką i jest mi niezmiernie głupio, ale ta dziedzina jest dla mnie jak czarna magia. Jak pisałam na poczatku - przeniosłam sie z blokowiska i staram się ogarnąc temat. A estetyka ogrodu Danusi mi odpowiada.
Goni mnie czas, bo na dniach będe pewnie rodzić, stąd to kopiowanie. Boję sie ze potem moze być róznie z czasem mając dwójkę drobiazgów placzących sie pod nogami i wiszacych na piersi.
Już teraz cierpię na niedoczas strajac się spacyfikowac niezwykle energicznego dwulatka.

Idę do wątku Any. Dziekuję bardzo za wszleką pomoc i sugestie. Bardzo!
Ogród profanki 12:14, 02 wrz 2011

Do góry
ja akurat nie szukałabym tu koniecznie symetrii. Kulki bukszpanu mogą tu być ozdobą- wyrazistym kształtem w dywanie z czegoś niskiego- no. w żurawkach. Nie musza rosnąć w rzędzie czy równych odstępach- mogą jakby rzucone w ten dywan. Cisy posadziłaś symetrycznie?- to może po prawej stronie posadź na tle ogrodzenia 2-3 hortensje obok siebie. Możesz między nie, albo obok posadzić miskanta, choć ja szukałabym jednak odstępstw od Danusinej kompozycji- ze względu i na siebie i na nią. Zamiast miskanta posadziłabym trzęślicę- molinia arundinacea, albo przed hortensjami kilka rosplenic japońskich.
Miniaturowy ogródek 10:51, 26 lip 2011

Do góry
Jeśli trawy to polecam molinie np: Molinia arundinacea 'Windspiel' mam ja na ulicy gdzie piach straszny trochę jej podsypałem lepszej ziemi i staram się podlewać jak nie zapomnę i ma się dobrze ładnie zaczyna juz sie kłosić tylko z kwiatami ma wysokość ~1,8 - 2 m
Rośliny na podmokłą rabatę 17:24, 27 gru 2010

Do góry
Mysiu, zaraz się zastanowię nad doborem roślin, dodałam na pierwszy rzut na to stanowisko hosty, języczki. O trawach zdaje się już gdzieś wklejałam nazwy. Poszukam.
A może udałoby Ci się narysować schemat tego trójkąta i umieścić krzewy już rosnące. Pomysły wtedy łatwiej się posypią.

Co do traw wklejam poradę, którą już pisałam wcześniej, żeby była w jednym miejscu:

Na wilgotne stanowisko nadają się turzyce, ale nie wiem czy wszystkie np.

Carex siderosticha 'Variegata' - Turzyca rzędowa, Carex muskingumensis 'Aureovariegata' - Turzyca muskingeńska, Carex conica 'Variegata' - Turzyca stożkowata pstra, Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus' - Wyczyniec łąkowy, Glyceria maxima 'Variegata' - Manna mielec pstrolistna, Molinia coerulea 'Variegata' - Trzęślica modra,pstrolistna, Phalaris arundinacea 'Feesey' - Mozga trzcinowata pstra

Stanowisko wilgotne, przepuszczalne:

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - Miskant chiński 'Gracillimus', Miscanthus sinensis 'Grosse Fontaene' - miskant chiński
Kompozycje z trawami w roli głównej 23:04, 26 gru 2010

Do góry
Na wilgotne stanowisko nadają się turzyce, ale nie wiem czy wszystkie np.

Carex siderosticha 'Variegata' - Turzyca rzędowa, Carex muskingumensis 'Aureovariegata' - Turzyca muskingeńska, Carex conica 'Variegata' - Turzyca stożkowata pstra, Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus' - Wyczyniec łąkowy, Glyceria maxima 'Variegata' - Manna mielec pstrolistna, Molinia coerulea 'Variegata' - Trzęślica modra,pstrolistna, Phalaris arundinacea 'Feesey' - Mozga trzcinowata pstra

Stanowisko wilgotne, przepuszczalne:

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - Miskant chiński 'Gracillimus', Miscanthus sinensis 'Grosse Fontaene' - miskant chiński
Widowiskowe trawy 14:43, 28 paź 2010

Do góry
Traw wysokich (ca 2 m) za dużo nie ma. Przede wszystkim są to miskanty. Jak nie muszą kwitnąć to mogą to być odmiany Miscanthus giganteus (zielone i paskowane). Kwitnące to przede wszystkim odmiany Miscanthus sinensis. Tych (około 2 m) jest sporo. Poniżej kilka przykładowych, każda ma jakieś zalety:
- Nishidake bardzo wczesne kwitnienie
- Roland najwyższy
- No 37. chyba najwiekszy i najładniejszy kwiatostan
- Malepartus czerwony kwiatostan i czerwone przebarwienie liści
- Grosse Fontaene finezyjny kształt i lekkość mimo dużego wzrostu
- Prof. Richard Hansen - kontrast pomiędzy wysokimi kwiatostanami a kępa liści
- Braune Fontaene - finezja kształtu (z Grosse Fontaene) i nietypowy kolor kwiatostanu
- Poseidon - wielgachny kwiatostan i ładne jesienne przebarwienie
- Wodan bo tylko ja go mam

Inne:
Phragmites communis i jej odmiany ale ona łazi
Spartina pectinata i jej odmiany - jw
Arundo donax i jej odmiany - może przemarzać
Molinia arundinacea i jej odmiany - piekne ale niedoceniane
Panicum virgatum - kilka odmian (np. Warrior, Colud Nine) oscyluje w granicach 2 m, ok. 1,5 m jest więcej
Saccharum ravennae - wygląda jak krzyżówka miskanta z trawą pampasową ale nie zakwita.
Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' - rewelacja!

To tak na szybko. Jak sobie coś przypomnę to uzupełnię post. Jak uporządkujemy bazę fotek to pojawią się kolejne.
Artykuł o wysokich trawach z pewnością tej zimy napiszę.

Jeszcze jedno - wszystkie wymienione są dostępne choć większość w specjalistycznych szkółkach.
Widowiskowe trawy 10:46, 28 paź 2010

Do góry
1. Dla mnie "trawy" to skrót szerszego pojęcia "trawy ozdobne" czyli w uproszczeniu traw, turzyc i sitów (Poaceae, Cyperaceae, Juncaeae). Nieraz do tej grupy zalicza sie także pałki i inne rośliny ale ja kolekcjonuję tylko te 3 rodziny.
2. Jakich turzyc używasz?
3. Co dajesz na wrzosowiska? Używałaś może Molinia arundinacea?
4. Stipa tenuisssima traktujesz jak jednoroczną? (bo zimuje słabo... )
5. Chętnie pooglądałbym Twoje założenia z użyciem traw... Mogę liczyć na jakieś fotki?
6. Jeśli pozwolisz (bo to Twój wątek), to za jakiś tydzień (teraz porządkujemy bazę fotek i nie wiem co i gdzie mam) pozwoliłbym sobie wstawić trochę fotek "widowiskowych" traw w moim rozumieniu...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies