Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród z pergolą 20:37, 05 gru 2015

Do góry
prawda? tylko muszę cos z tą moją skarpa zrobić bo boje się ze woda będzie za szybko uciekała i róże nie dadzą rady. ale na rabacie trawiastej myślę ze będzie bajecznie
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:31, 03 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Odszukuję, odkopuję...Pozdrawiam

To jest cudne Takie "osobiste" mi się wydaje Rośliny dla serca i od serca.

To były nasze początki- dziś już troszkę więcej wiemy i nasz ogród powstaje w bardziej przemyślany sposób. Ta skarpa i ścieżka urosła, doszły kanciki i inne roślinki.
Kamienny ogród patykiem malowany 00:07, 03 gru 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wszystko się zawsze rozłazi w każdym kierunku, no chyba , że posadzisz tak , żeby skarpa była z wystawą na południe....bo większość roślin w stronę słońca mocniej rośnie. Barwinki są fajne bo zimozielone i na fiolet , albo na biało kwitną, rosną bardzo szybko. Musiałabyś spróbować jak się sprawdzą w jednym miejscu i podjąć decyzję. Mogę wiosna podesłać tylko się przypomnij i nic na wymianę nie musi być!!!

Już Ci pisałam , że w niektórych ogrodach jak jest nadmiar to ląduje w kompoście , chyba, że znajdzie się ktoś kto przygarnie. Ja wolę komuś oddać nić wywalić Z tojeścią rozesłaną to prawda u mnie też do oczka włazi do wody
co do floksów to niestety , aż tak skuteczne nie są u mnie jeden perzem przerasta i muszę chyba wykopać cały , żeby się do kłączy chwaściora dostać. A mlecze też go niestety lubią Tak dobrze to nie ma

Oooo - a ten mój floksik jest taki grubaśny, że tylko na obrzeżach coś nieśmiało próbuje, ale dalej to już gąszcz taki, że nic nie daje rady.

Dziękuję za propozycję - barwinka z przyjemnością przygarnę i poddam testom
Masz fioletowego czy białego?
Kamienny ogród patykiem malowany 23:59, 02 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Mostek - jak już chyba kiedyś pisałam, był notorycznie zalewany.
Teraz więc wymyśliłam, że zrobię dwa kamienne stopnie i na tym położę dopiero mostek z drewna.
Niedaleko mam skład i oglądałam już ryflowane deski, ale o egzotycznych nie mam co myśleć - więc zostaje sosna albo modrzew. Wolałabym to drugie

Floksy mi przyszły do głowy, bo zimą też nie wyglądają najgorzej, a poza tym robią dywan, pod którym nie rosną chwasty....nie chcę jeszcze dodatkowej roboty....w kuckach wyrywać coś z pomiędzy czegoś
Nie umiem tak łapki wyciągać jak nie mam czegoś na wymianę

Acha i chcę żeby nie rozlazło się to za bardzo w drugą stronę, ma spływać w dół

Jak ten barwinek ma się do moich kryteriów bo znam go tylko ze zdjęć?

Wszystko się zawsze rozłazi w każdym kierunku, no chyba , że posadzisz tak , żeby skarpa była z wystawą na południe....bo większość roślin w stronę słońca mocniej rośnie. Barwinki są fajne bo zimozielone i na fiolet , albo na biało kwitną, rosną bardzo szybko. Musiałabyś spróbować jak się sprawdzą w jednym miejscu i podjąć decyzję. Mogę wiosna podesłać tylko się przypomnij i nic na wymianę nie musi być!!!

Już Ci pisałam , że w niektórych ogrodach jak jest nadmiar to ląduje w kompoście , chyba, że znajdzie się ktoś kto przygarnie. Ja wolę komuś oddać nić wywalić Z tojeścią rozesłaną to prawda u mnie też do oczka włazi do wody
co do floksów to niestety , aż tak skuteczne nie są u mnie jeden perzem przerasta i muszę chyba wykopać cały , żeby się do kłączy chwaściora dostać. A mlecze też go niestety lubią Tak dobrze to nie ma
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:55, 02 gru 2015

Do góry
skarpa coraz gęstsza
Ogród z pergolą 19:38, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
narysowałam plan rabaty trawiastej
ale juz mi sie wydaje że mam za duzo gatunków...

przez srodek rabaty usypana bedzie taka rzeczka z kamieni odprowadzajaca wode z rynny
R - róża okrywowa, niewiem jeszcze jaka. ale nie jestem pewna czy tak bedzie wokół tych schodów, na ta chwile chciałabym ustalic rabatę trawiasta. a skarpa tak jak podpowiada Bożena i Jazzy może podzielę na pół w poziomie palisada aby ułatwić sobie aranżację.

Tak patrzę na ten plan i sobie myślę, że z tymi trawami to sobie jakoś poradzisz ... chociaż faktycznie może należałoby zdecydować się na jakieś 3 odmiany w większej ilości ... no i lawendy tutaj nie widzę ... ale wiesz co mnie najbardziej zastanawia? ... no zabij ale nie wiem o co chodzi z tą rzeczką?
Ogród z pergolą 15:10, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

przez srodek rabaty usypana bedzie taka rzeczka z kamieni odprowadzajaca wode z rynny
R - róża okrywowa, niewiem jeszcze jaka. ale nie jestem pewna czy tak bedzie wokół tych schodów, na ta chwile chciałabym ustalic rabatę trawiasta. a skarpa tak jak podpowiada Bożena i Jazzy może podzielę na pół w poziomie palisada aby ułatwić sobie aranżację.

Tez tak sądzę że za dużo gatunków i za bardzo porozrzucane na rabacie. Ładniej będzie posadzić dużymi kolorowymi plamami, np po 6-7 turzyc w jednym miejscu, w innym tyle samo rozplenic.

Tak jest za bardzo chaotycznie i za pstrokato
Ogród z pergolą 14:50, 01 gru 2015

Do góry

Ogród MUZY 15:44, 29 lis 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Witaj , jestem z rewizytą. Wydawało się że ogród prawie dziki, ale zdjęcia z góry przeczą temu. Róża William Shakespeare dobrze ci rośnie, zdrowa? Pat Austin mam pierwszy rok i tak jak większość trochę zawiedziona jestem nietrwałością kwiatów i zwisającymi główkami. A u Ciebie jak ona się zachowuje, jak długo ją masz?

Witaj Mirko mój ogrod jest różnorodny skarpa obok oczka jest obsadzona gęsto bylinami bo to taka oaza dla pszczół (posiadam jeden ul)
róża William S. jest bezproblemowa rośnie bardzo ładnie podobnie jak moja ulubienica Pat Austin, uwielbiam jej kolor i zapach,prawie wszystkie moje angielki kupowałam w 2010roku i dopiero po kilku latach pokazały na co je stac.
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:22, 27 lis 2015

Do góry
zszywka napisał(a)
Cześć Dominiko ja wpadam z rewizytą

Nie wiem czy ktoś już pisał ale może na skarpie posadziłabyś hortensje albo róże? Ostatnio mam małego bzika na punkcie hortek i róż

Będę zaglądać do Ciebie najważniejsza jest motywacja prawda?
Witaj u mnie Patrycjo Bardzo mi miło, że wpadłaś Skarpa jest obsadzona już czym innym, ale hortki mam, ale w innym miejscu - jak na razie są jeszcze malutkie i zobaczymy po zimie jak będzie, a róże mam w rozsadniku, bo nie mam dla nich miejsca - może w przyszłości wsadzę w pojemniku na tarasie - zobaczę. Ale dzięki za podpowiedź
Co i jak? Nowicjuszka 20:01, 21 lis 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Sylwia jesteś pewna, że nie usychają?
Trochę wstyd mi pokazywać, ale jutro zrobię zdjęcia tym bidulą moim, nawet wpadłam na pomysł, że koło tui wkopałam butelkę z niedokręconą zakrętką i do niej wlewam wodę. Ta skarpa jest stroma i woda z niej spływała zamiast wejść w korzenie.

Moje na 100 % żywe, Twoje też wyglądają niczego sobie
Co i jak? Nowicjuszka 23:04, 20 lis 2015

Do góry
Sylwia jesteś pewna, że nie usychają?
Trochę wstyd mi pokazywać, ale jutro zrobię zdjęcia tym bidulą moim, nawet wpadłam na pomysł, że koło tui wkopałam butelkę z niedokręconą zakrętką i do niej wlewam wodę. Ta skarpa jest stroma i woda z niej spływała zamiast wejść w korzenie.
Ogród wyrozumiały 11:36, 18 lis 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Reniu ze starej cegły zrobiliśmy murek oporowy dosc długi ale zostawiliśmy takie przejście do garażu i żeby ciągnik do koszenia przejechał.Ten murek ciagnie się na lewo i prawo od tego łuku po ok.8m .Usypana będzie skarpa i na niej rośliny (może wiosna sie uda). Bardzo chciałam zasłonic sobie widok na garaż,bo z reguły jest otwarty i mąż majsterkuje i wszystko porozstawiane a tak rośliny to ładnie zasłonią.

To tak jak mój chłop.. bajzel w garażu a on na oścież pootwiera Nie mam gdzie sobie zrobić takiego cuda, wyszło Ci to rewelacja Mogę zazdrościć ?? Oczywiście pozytywnie
Biało różowy ogród za płotem. 21:29, 17 lis 2015

Do góry
Miały być fotki to są, ale na prawdę nie ma czego pokazywać, będzie bardziej roboczo.
Na tarasie wstępnie powiązane miskanty, dziobały po oczach jak sadziłem narcyzy to na szybko powiązałem.

Mam nadzieję, że w przyszłym roku na tym kadrze będą piękne ukrzyżowane graby zasłaniające podwórko sąsiada, oby moich upatrzonych nikt nie wykupił.

Zamknąłem drugą skarpę murkiem, niestety brzeg tarasu nie wykończony bo kolejna firma od elewacji nie stawiła się w umówionym terminie, temat przechodzi na wiosnę.

Przy okazji na przekopanej z końskim obornikiem skarpie wschodzi owies, będą żniwa

No i nie miałem pokazywać w sumie bo nie ma czego. Uporządkowana skarpa przy schodach wejściowych z obrzydliwym zawijasowym murkiem (pozostałość z projektu
domu), który mam nadzieję troszkę się ukryje po wykonaniu podjazdu i ścieżki.
Skarpa dostanie granitowy murek, a różaneczniki są tylko zadołowane w ajkimś tam układzie na zimę.

Tak ma wyglądać podjazd. W sumie będą tutaj 4 niewielkie rabaty do zagospodarowania, nie wiem do końca co będzie, ale ma być dość minimalistycznie.

I tyle, nic więcej do pokazania nie mam liczę, że w przyszłym roku mocno się to zmieni
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 11:27, 17 lis 2015

Do góry
Zajrzałam do Ciebie niechcący ale będę zaglądać częściej. Uważam że skarpa jest mega! jak to młodzież mawia

Ja mam w ogrodzie maleńkie nachylenie w porównaniu z twoim a i tak musieliśmy murek oporowy postawić. W przypadku twojej skarpy aż się prosi żeby zrobić ogród tarasowy. Są takie na tym forum. Nie chodzi o to aby ogrodzić się murem. Trzeba całą skarpę postopniować. Będziesz miała wtedy nawet poziome miejsca i na nasadzenia, a nawet na pasek trawnika na
wyższym poziomie, takie ogrody są przepiękne

Jest to wyzwanie z pewnością, ale jaka satysfakcja później.
Nie sadź na niej roślin, bo aby uformować odpowiedni kształt i tak trzeba wszystko rozkopać. a przy okazji część gliny wywieziesz, będzie miejsce na kompost i lepszą ziemię.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 19:20, 15 lis 2015

Do góry
Masz działkę z ogromnym potencjałem, a skarpa wcale nie musi być utrapieniem.
Na początek gorąco polecam Ci ten wątek.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke?page=556
Taras był zostawiła taki duży, to idealne miejsce na wypoczynek dla całej rodziny.
Może coś takiego przypadnie Ci też do gustu. Nie wiem w jakim stylu masz dom więc wrzuciłam dla przykadu taką inspirację
http://www.oknonet.pl/img/newsy/wiolla/_big/algarve_6.jpg
pozdrawiam
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 18:33, 15 lis 2015

Do góry
Za czerwona linia jest ta czesc dzialki za murem oporowym czyli las z tylu. Tzw skarpa lesna za domem
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 17:43, 15 lis 2015

Do góry
Sylvana widzialam Twoj ogrod jest niesamowity i ta przestrzen... musisz sie tam czuc jak w niebie. Cudo. Ja moze sie powtarzam ale jestem po prostu zachwycona urokiem Waszych ogrodow. Troszke chcialam skorzystac z Waszych rad bo ja robie wszystko sama (oprocz muru oporowego i betonowania) i ta skarpa stala sie takim moim smutkiem troszeczke. Bo utrudnia mi zycie. Kat nachylenia nie ten i ziemia nie taka, ale staram sie nie poddawac i cos fajnego wymyslec.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 17:40, 15 lis 2015

Do góry
Ok to zrobie tak ze na poczatku skarpy gdzie gorka jest nie wysoka zostawie to co mam. Wyrzuce redodendrona bo on lubi cien wiec sobie nie poradzi na sloncu i bedzie to wygladalo mniej wiecej tak. rysunek moj wlasny (kolanowy a dalej gdzie skarpa robi sie stroma dodam murki z kamienia i posadze same jalowce plozace. Zostaje jedno fajne miejsce (o ile mozna tak nazwac jakiekolwiek w moim ogrodzie) tam gdzie zaczyna sie taras i ten mur oporowy jest plasko i mozna cos fajnego posadzic
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 14:40, 15 lis 2015

Do góry
Klaudyna napisał(a)
Tak sobie pomyslalam ze tam dam tylko tego cyprysika nutkajskiego w wersji pendula otocze go kosodrzewina pumilio i dodam tylko jakiegos jalowca golden carpet zeby podkreslic jeszcze bardziej cyprysika ktory wrecz skradl moje serce. Niesamowity iglak.

Po przeczytaniu ostatnich postów kilka refleksji mi się nasunęło

Tessa pokazała swojego nutkajskiego

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=711#post_8
musisz pamiętać, ze to wielkie, szerokie drzewo.

Nie sadź kosodrzewiny. Jak mała to sliczna. Potem jest wielka, łysa i szpeci zamiast zdobić. Robi się jak krzaczor. Jeśli koniecznie chcesz to proponuję małe, wolnorosnace, piękne sosny np. Varellla wygladajaca jak kosmata kula lub Low Glow nisko szczepiona tworzy dość szybko jasnozieloną, niemal limonkową półkulę.

Obawiam się też, że tuje (cyprysiki) posadzone na skraju skarpy nie pociągną długo i albo zaczną usychać z braku/odpływu wody, albo najzwyczajniej za kilka lat obsuną się ze skarpy.

Niepokoi mnie też ta stroma, niczym nie wzmocniona skarpa wokół domu. Fakt, że to glina tym bardziej mnie niepokoi. Moim zdaniem koniecznie trzeba ją wzmocnić murkami na solidnym fundamencie. Można by się pokusić o zrobienie dwóch pięter.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies