Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

katel 20:09, 22 maj 2016

Tak mi do głowy przyszło że pod te berberysy to może macierzankę cytrynową? Mi przez pomyłkę kiedyś przyszła i została i bardzo ją lubię. Jest zimozielona (brązowieje), czasem podmarza ale ładnie odbija. Zaraz wrzucę u siebie zdjęcia to sobie zobaczysz - ach i pięknie pachnie jak się krzaczek potrząśnie .
anbu 21:15, 22 maj 2016

Mirellko, Aniu/Makao_J, Asiu, AnnaCh/Aniu, Kami, Kacha123/Kasiu dziękuję Boshee mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam

Wiolka5_7 ja też prawie się zapłakałam o te dwie gałązki :/

anna_t/Aniu jak to nie znalazłaś Tyś na coś innego przylazła, o żesz Ty łobuzie jeden

Ali kulkowanie proste jest Buziak

polinko dzięki za propozycje zapomniałam napisać, że mój taras to patelnia więc runianka odpada a irgę mam z drugiej strony kulek Irga jest bardzo ekspansywna. Moja irga to chyba irga pozioma (jakoś tak ) Muszę ją mocno trzymać w ryzach, bo jak odpuszczam to przegina Jak się wkurzę to ją wywalę

Kasiu dzięki, pomyślę

Toszko jak to jest z wysypywaniem kory pod rośliny? Bo gdzieś czytałam (chyba przy klonach) jak pisałaś żeby odsunąć ją od pni roślin/rośliny.
Czy dotyczy to wszystkich roślin (to odsuwanie od pni)? Jak to jest.
Muszę zacząć wysypywać rabaty, bo nas chwasty zeżrą z nogami, dosłownie :/
Chodzimy i pielimy a za chwilę to samo :/ Jak miałam korę to nie było problemu i ziemia mi tak nie wysychała :/ Chcę wysypać najpierw pod cisy, maluchy na froncie.

Dla wszystkich

Toszka 21:40, 22 maj 2016

wysypuj korą, pewnie, że tak. Zapowiadają pierwsze upały.

Kora nie powinna dotykać do samych pni, bo nasada pnia musi być sucha i mieć dostęp świeżego powietrza. Też jestem na etapie sypania korą. Nie za grubo, bo to tez niedobrze. U mnie nawet pomidory są wyściółkowane korą
dla podczytujących - moje pomidory rok w rok rosną na rabatach i dlatego mają korę za ściółkę

Puste rabaty też spokojnie mozna korą wysypać, a ideałem by było najpierw kompostem, a na to kora. Skoszoną trawę też spokojnie mozna sypać na puste, nieobsadzone jeszcze rabaty.
L00zak 23:20, 22 maj 2016

Ojojoj ale pędzicie
Wysypuj korę, ostatnio w Cast… była w dobrej cenie i najgorsza nie jest
wrobelki 23:31, 22 maj 2016

Śliczne kulki berberysowe ja jak miałam berberysy to tylko z żółtych mi się urawało kulki ładne zrobić ( nie znam odmiany bo dostałam w prezencie bez karteczek), a bordowe to zawsze takie marniutkie były.

Szmaragdy super okazy
Skąd Wy tyle energii bierzecie. Ja przyznam, że zapał do pracy dzięki Wam w tym roku mam duży, ale męskich rąk brakuje Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu i u mnie prace ruszą całą parą, jak tylko majster cokół skończy robić.
KasiaW76 07:41, 23 maj 2016

L00zak napisał(a)
Ojojoj ale pędzicie
Wysypuj korę, ostatnio w Cast… była w dobrej cenie i najgorsza nie jest

wlasnie - ostatnio czyli jakies 2 tygodnie temu, a teraz możesz zapomniec
Iwk4 08:02, 23 maj 2016

Ja berberysy utopiłam w trzmielinie i jestem bardzo zafowolona. Tym bardziej, że możesz zdobyć gałązki i sama ukorzenić. Rok temu ukorzeniłam ponad 60 gałæzek wtykając w ziemię. Teraz, jak podsadzałam, byłam w szoku, ile mam młodych rozgałęzionych roślinek.
lindsay80 08:50, 23 maj 2016

Aniu nawet berberysy masz pięknie wykuleczkowane.
Ja swoje bagatelle, przeniosłam z miejsca z korą w takie gdzie jest żwirek i bardzo jestem zadowolona z tej zmiany.
mikami 08:54, 23 maj 2016

anbu napisał(a)
Mam, ha!

Kolejny rojnik przywleczony do chałupy Czy to już uzależnienie?

Tuje są bardzo okazałe będą pięknie się prezentować na rabacie
anbu 09:06, 23 maj 2016

Michał, Kasiu, Mirela, dzięki korę kupuje mój eM, zawsze całe auto, nigdy nie kupowałam w marketach ... jakoś
Bardziej moje pytanie dotyczyło tego czy kora może dotykać pnia/pni roślin, no i w sumie Tocha rozjaśniła mi sprawę Dzięki Iwonko
Bo, że korę wysypywać to wiadomo

wrobelku też będziesz miała ślicznie, śledzę postępy of course...

Iwk4 wiesz, że ja cały czas myślę o trzmielinie żółtej właśnie, tym bardziej że mam już trzmieliny w ogrodzie. Moja skarpa tarasowa jest do doopy, brakuje mi tam wyższych elementów, nie wiem czy jej całkiem nie pozmieniam :/

Edytko wiem, że one (ciemne berberysy) w żwirku wyglądałyby najlepiej ale ja nie chcę go nigdzie...raczej. No nie wiem.