Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród prawie romantyczny 15:43, 07 lis 2014

Do góry
Hej Aga, dziś rano u nas padało, długo, potem świeciło słoneczko, a ja nie mam czasu na ogród. Może jutro uporządkuję kilka rabat.
Zadziwiające, jak człowiek zaczyna robić fotki w ogrodzie, inaczej na niego patrzy. Ja zaczęłam zauważać jesienne kolory w ogrodzie
Miłego dnia życzę.
Zakątek z fioletową ławeczką 15:32, 07 lis 2014

Do góry
Myslałam, ze fotki z ogrodu będą, buuuuuuuuuuuu ...
Ogródek Iwony 15:08, 07 lis 2014

Do góry
Pora pomyśleć o karmnikach na zimę. Kto ma u siebie, niech da znać, zajrzę chętnie, szukam inspiracji

znalazłam coś takiego:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2526-karmniki-dla-ptakow?page=4
ten jest fajny i prosty do wykonania (z tego wątku właśnie):
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/47/478217/original.jpg
Ogródek Iwony 14:57, 07 lis 2014

Do góry

Ewo, sadzi się przyjemnie, ale wykopywanie potworów jest poza moimi możliwościami. Dlatego też moja wierzba jeszcze nie padła, bo piła popsuta. Mus naprawić najpierw
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:14, 07 lis 2014

Do góry
Łuki, wklejam ci namiary na różę Novalis, poczytaj :
http://rosarium.com.pl/produkt/novalis-adr-2013
http://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-rabatowa-NOVALIS-/214

Dziewczyny mi ją pokazały, jak szukałam czegoś do moich żółtych róż. Może jeszcze ona u mnie zagości. Pozdrawiam i lecę spać, bo padam
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:41, 06 lis 2014

Do góry
Ewa, chciałam popisać, ale padam. Idę spać, ale zaznaczam, że byłam, pa.
Ogródek Iwony 23:12, 06 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko na szybciutko melduję, ze nadrobiłam.
Ostatnio niezbyt u mnie z czasem. Pozdrowienia i spóźnione gratki na 200 zostawiam

Danusiu, to przypadłość zapracowanych kobiet - brak czasu Ja też go ostatnio nie miałam i teraz będę nadrabiać czytaniem wątków
Ogródek Iwony 23:11, 06 lis 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Iwonko, ja też tu czasm zaglądam, choć nie zawsze piszę, mus się poprawić w tej kwestii Buziaki

Bardzo się cieszę Agnieszko, że zaglądasz tu. Ja też bywam u ciebie. Czekam na poprawę w kwestii pisania. Każda rada właścicielki tak pięknego ogrodu jest cenna. Niestety, mój maleńki, więc możliwości mniej.
Ogródek Iwony 23:08, 06 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Posadziłam cisy , ale dobrze usiądź i skup się dobrze na oglądaniu, bo bez dużej wyobraźni ani rusz ekranu nie zobaczysz w nich buziak

Ewa, byłam zobaczyć ekran Przyszły ekran. To jedyna wada cisów, że stać nas tylko na takie małe Ale one w końcu urosną.
Ogródek Iwony 23:06, 06 lis 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
spóźniona jestem ale co tam

zostawiam kwiatucha!

Ewa, dzięki. Zaglądałam do ciebie, ale gdzieś przepadłaś, teraz się odnalazłaś wreszcie
Ogródek Iwony 23:04, 06 lis 2014

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)
Gratulacje!

O, Monika zmieniłaś awatarek. Fajny
Ogródek Iwony 23:03, 06 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko gratulacje na 200-kę.

A co do tujek, grabów, umberek, to i tak decyzje będziesz musiała podjąć sama, widząc ile tam jest miejsca.
Tez jestesmy na etapie zakupu jakiś fajnych egzemplarzy drzew i choć przykładowo bardzo podoba mi się tupipanowiec, to chyba na tak duże drzewo się nie zdecydujemy. Zastanawiałam się też nad grabem kolumnowym, u mie jego wielkość byłaby ok, ale nie wiem czy u nas w szkółkach go dostanę i po ile. Jak kiedyś widziałam, takiego już większego graba to kosztował 1 400 zł.
Umberki są fajne. Ja mam na skraju rabat.

Danusiu, twoje umbry są na właściwym miejscu. Ładnie się tam prezentują. Graby - sama nie wiem, czy dam radę ciachać w odpowiedni sposób. Jesienią mam mało czasu na ogród, wiosną podobnie. M wrócił do pracy, więc nie będzie miał czasu na pomoc.
Będzie zimowy dylemat w związku z przypłociem. Wczoraj M zameldowałmi, że zamówił bramę wjazdową na podwórko. W końcu skończy się latanie obcych psów na nasze podwórko
Ogródek Iwony 22:56, 06 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Naprawiaj bo bezcenna ławeczka i piękna
Trudna decyzja z tymi tujami, ale w tej chwili to chyba i tak podlać tylko można, bo na cięcie i nawożenie to za puźno nie. A wiosna pokaże co z nimi faktycznie, a przez zimę można ładne plany poczynić

Ewa, do wiosny będę męczyć e-Ma o tę ławkę, żeby naprawił.
Z tujami poczekam. Zameldowałam e-Musiowi o moim zamiarze,a on, że sama nie dam rady wykopać, a on wrócił do pracy, więc znowu będzie mąż weekendowy. Powiedziałam, że do wiosny daleko, martwić się będę później przekopywaniem
Ogródek Iwony 22:53, 06 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Jakiś czas temu rozmawiałam z Tessią na temat tuj sprzed nastu (i więcej) lat - kiedyś nie było odmian... i tuja to była tuja - nic mniej, nic więcej.
Mam wrażenie, że nie strzygliście ich pionowo - w ścianę, a tak strzyżone tworzyły by fajny monolit.
Ale wyjaśniam, że nie kształt, nie wielkość, a to brązowienie rzuciło mi się po oczach... myślałam, że one tak obficie szyszkują, a to by świadczyło, że mają suuuchoooo.
Część gorszych, kulistych tuj ja bym wymieniła na szmaragdy. Uważam, że szmaragd jest bardzo ładną rośliną żywopłotową, wąską, gęstą i daje pełne możliwości jako tło na rabaty. Wystarczy podlewać, czyścić z suchego i górą równać, a w efekcie dostajemy "ścianę"-tło.
W szerszych miejscach, jeśli chcesz możesz dać inny żywopłot - to kwestia upodobań i możliwości.
Cisy trzeba by kupić mon. 1,30-1,50. Miskanty zima są, ale wiosną do lipca niemal ich nie ma.

Mam chwilkę, więc nadrabiam zaległości

Cenna uwaga Toszki dla mnie, że jeśli tuje szyszkują nadmiernie, to z braku wody.
Tego nie wiedziałam. Teraz już wiem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:10, 06 lis 2014

Do góry
Luki, wpadłam na chwilę ogarnąć zaległości. Fioletowe róże widziałam, poszukam wieczorem i puszcze ci linka do nich Miłego dnia
Miejsko & sielsko 16:58, 05 lis 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
O na imprezkę się załapałam ale jakaś cicha ta impreza
Poczekam może się rozkręci

Taki mały ogródeczek to i imprezka cichutka.

aage napisał(a)
Macham, jestem i pamiętam

Agula, przyznaję, że ja pamiętam ale i rzadko bywam. Muszę nadgonić mam duże zaległości na forum nawet w „moich” ulubionych ogrodach.
Eeeech…

lojalna_ napisał(a)
No tego jeszcze nie było ...impreza bez Pani homu

Jolcia, zawsze możesz kochana czynić honory

ela_z napisał(a)
Dziewczyny cala noc imprezowaly
Pieknie sennie u Ciebie w ogrodku
Pozdrawiam

A dziękuję

katiaxx napisał(a)
solenizanta tudzież jubilata brak,
trudno
jeszcze kieliszeczek proszę

Jest takie powiedzenie jaki robuś taki papuś a Wy koleżanki to i wypić lubicie 
No… masakra, kochane ogrodniczki

Ściskam, całuje i tulę rudą piękność

Ewkakonewka napisał(a)
Aaaaa i mi się udało w imprę wstrzelić
Cieszę się, że jesteś Gratki i całusy
A catering widzę Jazzy obgoni Twoim pięknym klonem na patelni hm nowość w garach musi być

Ale się uśmiałam… klon z patelni hatha

Dziękuję za to, że jesteście !

malkul napisał(a)
Ewciu- ślicznie , jesiennie, pięknie

A dziękuję tak… normalnie u mnie. Ślicznie to TY masz u siebie!

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Mojito! To ja też mogę?

BA, nawet powinnaś

Iwk4 napisał(a)
Gratki na 500 Ewuniu:

A dziękuję pięknie, oby wszystko rosło, nie pomarzło ani nie gniło

Sebek napisał(a)
A ja w życiu mojito nie piłem.... Ale okazja idealna, wiec poproszę Twoje pęcherznice są bardziej jesienne niż moje

Uwielbiam moje pęcherznice, mam cichą nadzieję, ze pomimo ich ekspansywnego wzrostu będę trzymać je w ryzach…
A jak nie to posadzę coś innego

Sebuś jako młody student wszystko przed Tobą, najtrudniejszy okres w życiu dla wątroby

quote=noemi napisał(a)]

ja też uwielbiam …

Ewa , gratki

Sprawnie poszło z ogródkiem
Wiele do zrobienia ale cieszy nawet ten mały efekt

Dziękuję pięknie za to, że zaglądasz, wspierasz!
Buziak

baraga1904 napisał(a)
...ogród jesienny podziwiam i mojito poproszę

a już robię
ogródeczek wygląda jesienią uroczo, pogoda rozpieszcza

jazzy napisał(a)
Piękne klony! Zazdraszczam czy one lubią patelnie? Czy raczej półcień-cień?
Bo ja poszukuje klona na patelnie (jakkolwiek to brzmi)
Buziak

Jazzunia, mój klon to klon palmowy 'Orangeola'.
Specjalistką od zieleni nie jestem. Zauważam jedynie, ze stanowisko wolą słoneczne niż mocno zacienione.
Szczególną uwagę bym zwróciła na warunki glebowe sadząc, lubią wilgoć (ale nie zalewanie)

Ogródek Iwony 20:32, 04 lis 2014

Do góry
Idę malować widok z okna - dekorację na 11 listopada Mamy Akademię z okazji ŚN dla środowiska. Kilka dni stresu przede mną: prezentacja, piosenki, recytacje, dekoracje, ...
oby dzieciakom wszystko poszło dobrze i by wyszły nam dekoracje tak, jak chcemy
Ogródek Iwony 20:27, 04 lis 2014

Do góry
Dzięki Toszka, będę zimą kombinować.
Ogródek Iwony 19:36, 04 lis 2014

Do góry
Toszka, wymienić tylko niektóre, np. 5 obok siebie rosnących, potem zostawić kilka, potem znowu, czy wszystkie tuje wymienić? Możliwe, że miały latem momenty przesuszenia. Obecnie podlewamy z węża, nie wszędzie mogła woda dolecieć.

Dziękuję Toszka za opinię

Dziewczyny, dziękuję bardzo za życzenia, wszystkim wpadającym tu. To bardzo miły zwyczaj, człowiek czuje się wtedy potrzebny.
Ogródek Iwony 19:29, 04 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nikt nie chce pisać, to popiszę sama z sobą - monologiem się to nazywa.
Toszka dała mi do myślenia. Ja tu fotki wklejam, czekam na achy, ochy, a Ona się o tujki pyta, co z nimi nie tak. Więc zamiast sprawdziany sprawdzać, siedzę i czytam wątki o tujach.
Ot, do czego doszłam, a o czym mój M nie wie, i nie wiem, czy się w czoło nie popuka, jak mu to oświadczę, że tuje chcę wyciąć
1. Moje tuje cosik pożółkły jesienią, musi być jakaś przyczyna.
2. Ich prędkość wzrostu nie podoba się mi od początku. Kilka posadzonych osobno zaczęła rosnąć w kulki.
3. Mam ochotę na ich wycięcie, a jeśli wytnę, staję przed dylematem: co posadzić w ich miejsce ?
4. Mogę szmaragdy, ale szpaler szmaragdów będzie monotonny, a jest tam tak wąsko, że przed tuje nie mogę nic posadzić na przeciw tarasu, bo tam jest trawnik, który ma tam zostać.
5.Jeśli nie szmaragdy, to może wymienić ziemię i posadzić drzewa, kilka takich samych sztuk, które dadzą wysoką osłonę górą, np. wiśnia umbraculifera, a w nogach cisy?
6. Albo zamiast ekranów cisowych dać miskanty? Tylko jak to będzie wyglądać zimą?
Na razie tyle pytań, nie ma odpowiedzi, ani podpowiedzi. Więc sobie poczekam...
Może ktoś ma inne pomysły?
A płot zostawić drewniany, czy wymienić na siatkę (M przymierza się do siatki)

I ciekawostka: fotki mniej więcej tych samych okolic (ostatnie fotki) wstawiłam z roku 1999, 2004, 2013 i 2014. Nawet sobie nie zdawałam sprawy, że mój ogród przeszedł tyle metamorfoz. Wystarczyły 3 lata choroby w międzyczasie, aby ogród poczuł się zaniedbany ...

edit: literówka

Jakiś czas temu rozmawiałam z Tessią na temat tuj sprzed nastu (i więcej) lat - kiedyś nie było odmian... i tuja to była tuja - nic mniej, nic więcej.
Mam wrażenie, że nie strzygliście ich pionowo - w ścianę, a tak strzyżone tworzyły by fajny monolit.
Ale wyjaśniam, że nie kształt, nie wielkość, a to brązowienie rzuciło mi się po oczach... myślałam, że one tak obficie szyszkują, a to by świadczyło, że mają suuuchoooo.
Część gorszych, kulistych tuj ja bym wymieniła na szmaragdy. Uważam, że szmaragd jest bardzo ładną rośliną żywopłotową, wąską, gęstą i daje pełne możliwości jako tło na rabaty. Wystarczy podlewać, czyścić z suchego i górą równać, a w efekcie dostajemy "ścianę"-tło.
W szerszych miejscach, jeśli chcesz możesz dać inny żywopłot - to kwestia upodobań i możliwości.
Cisy trzeba by kupić mon. 1,30-1,50. Miskanty zima są, ale wiosną do lipca niemal ich nie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies