Jakiś czas temu rozmawiałam z Tessią na temat tuj sprzed nastu (i więcej) lat - kiedyś nie było odmian... i tuja to była tuja - nic mniej, nic więcej.
Mam wrażenie, że nie strzygliście ich pionowo - w ścianę, a tak strzyżone tworzyły by fajny monolit.
Ale wyjaśniam, że nie kształt, nie wielkość, a to brązowienie rzuciło mi się po oczach... myślałam, że one tak obficie szyszkują, a to by świadczyło, że mają suuuchoooo.
Część gorszych, kulistych tuj ja bym wymieniła na szmaragdy. Uważam, że szmaragd jest bardzo ładną rośliną żywopłotową, wąską, gęstą i daje pełne możliwości jako tło na rabaty. Wystarczy podlewać, czyścić z suchego i górą równać, a w efekcie dostajemy "ścianę"-tło.
W szerszych miejscach, jeśli chcesz możesz dać inny żywopłot - to kwestia upodobań i możliwości.
Cisy trzeba by kupić mon. 1,30-1,50. Miskanty zima są, ale wiosną do lipca niemal ich nie ma.
Toszka, wymienić tylko niektóre, np. 5 obok siebie rosnących, potem zostawić kilka, potem znowu, czy wszystkie tuje wymienić? Możliwe, że miały latem momenty przesuszenia. Obecnie podlewamy z węża, nie wszędzie mogła woda dolecieć.
Dziękuję Toszka za opinię
Dziewczyny, dziękuję bardzo za życzenia, wszystkim wpadającym tu. To bardzo miły zwyczaj, człowiek czuje się wtedy potrzebny.
Ja bym tuje przegrupowała (ha,ha - na wiosnę będę to samo robić, ale na mniejszą skalę) - czyli wywalić te marne, lepsze razem posadzić, a w uzyskane puste miejsca posadzić np. szmaragdy czy coś innego. 5 szmaragdów to mało - one ładnie wyglądają od 7 i więcej. Jeśli chcesz np. wiśnie, to można je posadzić przed rządkiem niższych tuj, a u stóp zrobić skarpetki z cisów, niższych hortek, czy co tam chcesz. Miskantom pod wiśniami może być za ciemno.
Musisz tak kombinować, byś z łysym miejscem nie została.
Iwonko ja tez szukam drzew ... Podoba mi sie grujecznik tylko przeraza mnie ze moze osiagac 12m wysokosci, ambrowiec to tez niestety duze drzewo . Graby kolumnowe chce i mam nadzieje, ze po scieciu z boku i gory nad gora da sie panowac . Wisnie tez mi sie podobaja, tylko mój ogródek mały i nie wiem jak to wszystko sie bedzie komponowało ale to wiosna