Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

bdan 20:07, 06 lis 2014

Iwonko na szybciutko melduję, ze nadrobiłam.
Ostatnio niezbyt u mnie z czasem. Pozdrowienia i spóźnione gratki na 200 zostawiam
Iwk4 22:53, 06 lis 2014

Toszka napisał(a)

Jakiś czas temu rozmawiałam z Tessią na temat tuj sprzed nastu (i więcej) lat - kiedyś nie było odmian... i tuja to była tuja - nic mniej, nic więcej.
Mam wrażenie, że nie strzygliście ich pionowo - w ścianę, a tak strzyżone tworzyły by fajny monolit.
Ale wyjaśniam, że nie kształt, nie wielkość, a to brązowienie rzuciło mi się po oczach... myślałam, że one tak obficie szyszkują, a to by świadczyło, że mają suuuchoooo.
Część gorszych, kulistych tuj ja bym wymieniła na szmaragdy. Uważam, że szmaragd jest bardzo ładną rośliną żywopłotową, wąską, gęstą i daje pełne możliwości jako tło na rabaty. Wystarczy podlewać, czyścić z suchego i górą równać, a w efekcie dostajemy "ścianę"-tło.
W szerszych miejscach, jeśli chcesz możesz dać inny żywopłot - to kwestia upodobań i możliwości.
Cisy trzeba by kupić mon. 1,30-1,50. Miskanty zima są, ale wiosną do lipca niemal ich nie ma.

Mam chwilkę, więc nadrabiam zaległości

Cenna uwaga Toszki dla mnie, że jeśli tuje szyszkują nadmiernie, to z braku wody.
Tego nie wiedziałam. Teraz już wiem
Iwk4 22:56, 06 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)

Naprawiaj bo bezcenna ławeczka i piękna
Trudna decyzja z tymi tujami, ale w tej chwili to chyba i tak podlać tylko można, bo na cięcie i nawożenie to za puźno nie. A wiosna pokaże co z nimi faktycznie, a przez zimę można ładne plany poczynić

Ewa, do wiosny będę męczyć e-Ma o tę ławkę, żeby naprawił.
Z tujami poczekam. Zameldowałam e-Musiowi o moim zamiarze,a on, że sama nie dam rady wykopać, a on wrócił do pracy, więc znowu będzie mąż weekendowy. Powiedziałam, że do wiosny daleko, martwić się będę później przekopywaniem
Iwk4 23:03, 06 lis 2014

bdan napisał(a)
Iwonko gratulacje na 200-kę.

A co do tujek, grabów, umberek, to i tak decyzje będziesz musiała podjąć sama, widząc ile tam jest miejsca.
Tez jestesmy na etapie zakupu jakiś fajnych egzemplarzy drzew i choć przykładowo bardzo podoba mi się tupipanowiec, to chyba na tak duże drzewo się nie zdecydujemy. Zastanawiałam się też nad grabem kolumnowym, u mie jego wielkość byłaby ok, ale nie wiem czy u nas w szkółkach go dostanę i po ile. Jak kiedyś widziałam, takiego już większego graba to kosztował 1 400 zł.
Umberki są fajne. Ja mam na skraju rabat.

Danusiu, twoje umbry są na właściwym miejscu. Ładnie się tam prezentują. Graby - sama nie wiem, czy dam radę ciachać w odpowiedni sposób. Jesienią mam mało czasu na ogród, wiosną podobnie. M wrócił do pracy, więc nie będzie miał czasu na pomoc.
Będzie zimowy dylemat w związku z przypłociem. Wczoraj M zameldowałmi, że zamówił bramę wjazdową na podwórko. W końcu skończy się latanie obcych psów na nasze podwórko
Iwk4 23:04, 06 lis 2014

lew_ogrodowy napisał(a)
Gratulacje!

O, Monika zmieniłaś awatarek. Fajny
Iwk4 23:06, 06 lis 2014

ewakatowice napisał(a)
spóźniona jestem ale co tam

zostawiam kwiatucha!

Ewa, dzięki. Zaglądałam do ciebie, ale gdzieś przepadłaś, teraz się odnalazłaś wreszcie
Iwk4 23:08, 06 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Posadziłam cisy , ale dobrze usiądź i skup się dobrze na oglądaniu, bo bez dużej wyobraźni ani rusz ekranu nie zobaczysz w nich buziak

Ewa, byłam zobaczyć ekran Przyszły ekran. To jedyna wada cisów, że stać nas tylko na takie małe Ale one w końcu urosną.
Iwk4 23:11, 06 lis 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Iwonko, ja też tu czasm zaglądam, choć nie zawsze piszę, mus się poprawić w tej kwestii Buziaki

Bardzo się cieszę Agnieszko, że zaglądasz tu. Ja też bywam u ciebie. Czekam na poprawę w kwestii pisania. Każda rada właścicielki tak pięknego ogrodu jest cenna. Niestety, mój maleńki, więc możliwości mniej.
Iwk4 23:12, 06 lis 2014

bdan napisał(a)
Iwonko na szybciutko melduję, ze nadrobiłam.
Ostatnio niezbyt u mnie z czasem. Pozdrowienia i spóźnione gratki na 200 zostawiam

Danusiu, to przypadłość zapracowanych kobiet - brak czasu Ja też go ostatnio nie miałam i teraz będę nadrabiać czytaniem wątków
Ewkakonewka 23:26, 06 lis 2014

Ekran urośnie nie ma innej opcji Mąż weekendowy może się przez zimę oswoi z myślą wykopywania, bo to lekko nie będzie, też bym temat omijała hihihi sadzi się łatwiej nie