Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:02, 04 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
u nas dzisiaj zima, sypie gruby śnieg...oby to były ostatnie podrygi zimy

A u mnie świeci słońce
Anetko, gybyś miała trochę czasu, zerknęłabyś do mnie na kształt rabat?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:00, 04 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Po pierwsze, na tym wąskim pasie będzie piękna rabata. Po drugie, odpadnie problem z utrzymaniem w dobrej kondycji tak wąskiego pasa trawnika, może to przekona M. Doczytałam że czekasz na projekt podlewania. Jeśli mogę podpowiedzieć, to projekt podlewnia trzeba dostosować do projektu ogrodu. Najpierw rabaty, później zaprojektowanie podlewania. Na rabatach powinny być linie kroplujące, żeby nie lać z góry po roślinach, a trawnik podlewany jest z góry. Do tego odpowiednia ilość sekcji, żeby dostosować intensywność podlewania do zapotrzebowania na wodę danej grupy roślin. To tak mniej więcej, mąż robił sam podlewnie i przy większych zmianach dot. kształtu i rozmieszczenia rabat trzeba je przerabiać. Dlatego dobrze to przemyśl. Ps. Pisząc "strona prawa/ lewa", odnoszę się do tego co widzę na planie. Rabata, o której mówisz zapowiada się cudnie.

Dziękuję Ci Danusiu,
Właśnie dobrze zdaję sobie sprawę z tego, że projekt ogrodu musi być dopracowany zanim zabierzemy się do robienia nawadniania. Dlatego wstawiłam ten plan z prośbą o opinie, aby póki jest jeszcze czas móc coś zmienić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:38, 04 mar 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Odkurzacz musi mieć dużą moc, żeby spełnił swoją funkcję. Najlepiej szukać lekkiego, bo przy tujach masz podnoszenie góra - dół i będą Cię bolały ramiona. Linie trawnika zrób tak, żebyś nie musiała się cofać kosiarką, tracisz wtedy czas. Podjeżdżanie przód tył i znowu przód tył jest bez sensu. 12 lat poprawiałam linie trawnika, ale to się robiło samoczynnie i z przyjemnością przy tworzeniu nowych rabat. Teraz już chyba M. nie będzie bręczał.

MójM powiedział to samo na temat odkurzacza Nie wiem tylko czy są takie lekkie a o dużej mocy?
Jeśli chodzi o trawnik, to zawsze mieliśmy trawnik bez rabat przy kostce. Mąż zajmował się koszeniem, nigdy nie narzekał,jedynie na plastiki przy tujach - chciałam więc teraz zrobić ogrodowiskowe kanciki ale nie wiem jak będzie mu się wtedy kosiło? Mam nadzieję, że łatwiej
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 23:12, 03 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
no to się zaczeło.... totalna demolka

Niech zgadnę? Ruszacie z nawadnianiem?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:05, 03 mar 2015

Do góry
Piękne widoki i ... podziwiam za odwagę i umiejętności
Mały ogród, ale duuużo radości 22:58, 03 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Ukorzeniałam w zeszłym roku. W lutym do wody wsadziłam patyki, jak puściły korzonki do doniczek i postawiłam w zacienionym miejscu na rabacie. Jesienią miałam dobrze ukorzenione sadzonki, które wsadziłam do gruntu i przykryłam świerkowymi gałązkami. Teraz czekam. Jak ruszą zamelduję W tym roku też już stoją patyczki w słoiczkach z wodą, 7 odmian (tardiva, vanille freise, sunfries, bobo, limelight, pinky winky, miś polarny). Zapowiada się plantacja

A jak trzymałaś w wodzie to też w cieniu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:55, 03 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Widok z tarasu w którą stronę? Ten trawnik po prawej wyznacza jakieś dwie funkcje, zgodnie z zaznaczeniem?, czy przypadkowy kształt?. Po prawej, wzdłuż podjazdu przemyśl, może zrezygnuj z trawnika?. Bardzo mi się podoba zestawienie 3-5 takich samych liściastych drzew o smukłych, eliptycznych koronach, podsadzonych krzewami np. szpaler jednakowych hortensji i wykończone żurawką, hostami albo obwódka bukszpanową. Ale ja mam za małą dzialke na szpalery drzew.

Widok z tarasu - strona północna. Trawnik po prawej? ten po prawo od strony tarasu?- kształt taki żeby trochę odciąć się od podjazdu do garażu - bo siedząc na tarasie chcę mieć zasłonięty garaż i nie widzieć dalej kostki a jedynie jakieś trawy a wśród nich kwiaty a w głębi szpaler drzew.
Jeśli chodzi o ten wąski pas trawnika (szer 2,40m)to też się zastanawiałam czy czasem nie darować go sobie i zrobić tam dużą rabatę ... ale mąż chce trawnik tzn dzisiaj jeszcze chciał
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:45, 03 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Jeśli chodzi o nawadnianie to na rabaty stosuje się kropelkowe a na trawnik zraszacze. One maja określony zasięg, więc trzeba to uwzględnić przy kształcie rabaty.

A tak tak, to wiem ... i że są zraszacze statyczne i rotacyjne też - w sumie to czekam na ciekawe rozwiązanie od pana od nawadniania

Ale co sądzisz o kształcie i rozmieszczeniu rabat?
Mały ogród, ale duuużo radości 22:35, 03 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Przesiedzialam kilka ostatnich dni nad wątkiem "projektowanie ogrodów", podglądaniu Waszych ogrodów. Poprawiłam kształat rabat i planuję trochę poprzesadzać, powysadzać i podosadzać. Będę wdzięczna za każdą opinię na temat moich wypocin.
Tak jest obecnie:

A tak planuję zmienić

Co o tym sądzicie?

Kształt rabat podoba mi się. Może, tak jak pisałam wcześniej, zrezygnowałabym z tej rabatki przy domu. Ale z drugiej strony to jest miejsce relaksu i pewnie wolałabyś patrzeć na rośliny a tak ja zaproponowałabym Ci ścianę? Kurczę... trudne to projektowanie... Powiedz jakbyś Ty wolała? I czy Ty chcesz drastycznie zmieniac nasadzenia czy tylko mały lifting?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:25, 03 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Cały czas czekam na projekt nawadniania... A korzystając, z tego, że pogoda nie sprzyja na razie pracy w ogrodzie, wklejam rozmieszczenie i kształt rabat - rezultat moich przemyśleń w ostatnich dniach, licząc oczywiście na wasze opinie

Zdecydowałam się na rabaty faliste aby dostosować się do ułożonej kostki. Czy myślicie, że to dobry pomysł?

1kratka na planie to 2m
trawnik - jasnozielony kolor
rabaty - zielony kolor

Z góry dziękuję za wszelkie rady

Widok z tarasu w którą stronę? Ten trawnik po prawej wyznacza jakieś dwie funkcje, zgodnie z zaznaczeniem?, czy przypadkowy kształt?. Po prawej, wzdłuż podjazdu przemyśl, może zrezygnuj z trawnika?. Bardzo mi się podoba zestawienie 3-5 takich samych liściastych drzew o smukłych, eliptycznych koronach, podsadzonych krzewami np. szpaler jednakowych hortensji i wykończone żurawką, hostami albo obwódka bukszpanową. Ale ja mam za małą dzialke na szpalery drzew.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:24, 03 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Obejrzałam plan i ... u mnie widzę dwa kolory - zielony (rabaty, bo przy tujach) i żółty (domyślam się, ze trawnik). Nie rozróżniam kolorów, inaczej mi komp wyświetla, czy może to jak z tą słynną ostatnio sukienką złoto-białą?!!!

A z pędrakami w trawniku też mam problem... I ciągle walczę, i efektów brak raczej

Tak jak mówisz zielony-rabaty a ten żółty (u mnie jasnozielony) - trawnik.
Może być taki kształt? Czy coś byś zmieniła?

A temat pędraków to temat rzeka - widać, że coraz więcej osób ma z nimi problemy. A jak walczysz?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:00, 03 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Chętnie
a masz trochę czasu, doradziłabyś mi w sprawie rabat u mnie?

To napisz mi adres na priv to ci wyślę.

Jeśli coś będę wiedzieć to ci napisze oczywiście , ale w projektowaniu to ja jestem cienki bolek przy dziewczynach. Sama jestem na tym etapie znaczy się projektowania swoich rabat.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:33, 03 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Rozchodniki mam od zeszłego roku. Nie wiem jaką odmianę i zdjęcia nie znalazłam. Chcesz nasionka bo będę je cięła niedługo.

Chętnie
a masz trochę czasu, doradziłabyś mi w sprawie rabat u mnie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:22, 03 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Szczerze, nie radzę sobie z tym. Zauważyłem, że tam gdzie jest kora to ich nie ma. A w trawniku siedzą, no cóż trudno..i tak u mnie trawnik nie jest idealny...

A mnie to wkurza, że z takiego zieloniutkiego trawnika potrafią zrobić siano
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:06, 03 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Wiem, co to znaczy, u mnie też pędraków wiele..

I jak sobie z tym radzisz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:00, 03 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
hej!
ja w sprawie planu. Z doswiadczenia wiem ze trawnik dobrze wyglada jesli jest jedna, duza plaszczyzna. Z takimi kawalkami, do tego o nieregulacnej powierzchni, bedziesz miala problemy. I zwiazane z nawadnianiem (inne zraszacze sa na trawniki, inne na rabaty). I z koszeniem. Przemysl to jeszcze - zwlaszcza ten pasek wzdluz domu ciezko bedzie utrzymac, plus te wyspe w prawym dolnym rogu w stosunku do domu. Tu bym zrobila jedna wielka rabate.
pozdrawiam

Powiem Ci, że po mojej "przygodzie" z pędrakami to ja bym zostawiła tylko ten największy i całą resztę obsadziła, ale mojemuM podoba się trawnik i mam jego słowo, ze będzie latał z kosiarką. Nawet z systemem nawadniania będzie kłopot?!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:54, 03 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Witam Reniu
Tak intensywnie planuję, czytam, podglądam, że brakuje mi czasu na pisanie. Pewnie już o tym wiesz, ale pozwól, że Ci przypomnę:
1. Wyznaczamy miejsca wypoczynku- tam ma być trawka, albo placyk
2. Wyznaczamy kształt rabat
3. Dobieramy nasadzenia, przy czym:
- koniecznie bierzemy pod uwgę charakter miejsca wypoczynkowego wokół którego tworzymy rabatę (np. leżaczek, czytasz, a wokół róże na tle zielonych tuj, zacisznie, pachnie i jest miło)
- zachowujemy ograniczenia kolorystyczne w całym ogrodzie
- ograniczamy się do 4 gatunków roślin na rabacie i sadzimy w grupach nie na przemian
- no i te piętra. Z tym mam problem. Chciałabym 2-3 drzewa liściaste, ale za nic nie mogę się zdecydować gdzie i jakie drzewa. Mały ogród, od północnego zachodu. Myślę o czymś na pniu, korona wąska eliptyczna, nie za duża. Na pewno śliwa wiśniowa Nigra, ale jakie jeszcze? Chciałabym z zielonymi liśćmi. Może magnolie szczepione?, wiśnie ozdobne?...może masz jakiś pomysł? Oczywiście przykazań jest więcej, ale te ww. wydają mi się podstawowe i najważniejsze.

Witaj Danusiu,
Jak widzisz ekspert ze mnie kiepski Wiem jedno... na pewno chciałabym Ci pomóc Ja doszłam do wniosku, że muszę zacząć od wytyczenia rabat i może to nie jest zły pomysł? A masz taki plan swojej działki? z naniesionym kształtem rabat? i wymiarami?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:47, 03 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A ja dwa dni później i nie wzeszła...
Jak nic nie wyhoduję to chęęętnie przyjmę Twoją A masz rozchodniki?

Rozchodniki mam od zeszłego roku. Nie wiem jaką odmianę i zdjęcia nie znalazłam. Chcesz nasionka bo będę je cięła niedługo.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:41, 03 mar 2015

Do góry
Cały czas czekam na projekt nawadniania... A korzystając, z tego, że pogoda nie sprzyja na razie pracy w ogrodzie, wklejam rozmieszczenie i kształt rabat - rezultat moich przemyśleń w ostatnich dniach, licząc oczywiście na wasze opinie

Zdecydowałam się na rabaty faliste aby dostosować się do ułożonej kostki. Czy myślicie, że to dobry pomysł?

1kratka na planie to 2m
trawnik - jasnozielony kolor
rabaty - zielony kolor

Z góry dziękuję za wszelkie rady
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 17:51, 03 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Bilety bym kupiła, a on by i tak nie pojechał

Mój to już by się pakował gdybym ja tylko wszystko załatwiła
Podziwiam, że tak potrafisz wszystko tanio znaleźć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies