Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 19:55, 03 mar 2015

paniprzyroda napisał(a)
I ja w tym roku chyba pogniewam się na żurawki, wiele mam podobnych. Najlepiej jak zawsze mają się krwiste, tym nic nie zaszkodzi. Pozdrawiam.

Witam cie u siebie Mariolu . Ciesze się że zajrzałaś .
W zeszłych latach żurawki u mnie były w gorszym stanie.
Dwie szt. świeżo posadzone na jesieni przykryłam gałązkami iglaków i są w dobrym stanie.
I te bordowe mają być obwódką przy nowej rabacie z hortensjami ale chyba w przyszłym roku, bo w tym nie ma co rozsadzić.
ren133 20:33, 03 mar 2015

rozark napisał(a)

Rozchodniki mam od zeszłego roku. Nie wiem jaką odmianę i zdjęcia nie znalazłam. Chcesz nasionka bo będę je cięła niedługo.

Chętnie
a masz trochę czasu, doradziłabyś mi w sprawie rabat u mnie?
linnet07 21:06, 03 mar 2015

Rozchodniki rozzmnażacie z nasion? Ja kilka lat temu dostałam jedną roslinkę a teraz będzie ich ze sto, tak sie rozlazły. Wiosną wycinam stare a te mlode jak podrosną to rozsadzam na nawe miejsca i rosną jak glupie. Ale naprawde nie wiedziałam, że można z nasion. Mam ten co sie nazywa okazały, kwitnie na ceimnoróżowo.Naprawde łatwa roslinka.
A czy u was dzisiaj tez tak zimno bylo?
rozark 21:58, 03 mar 2015

Nie wiem do końca jak było u nas. Jak wyjeżdżałam rano z Łodzi to padał śnieg, pojechałam do Olsztyna i tam było ładnie +6 i bez opadów, a jak wróciłam wieczorem to był +2. Droga na szczęście była sucha i nawet nieźle się jechało.

Jeśli chodzi o rozchodniki to ich nie rozmnażałam jeszcze, mają nasionka to zaoferowałam, wszak to bylina ale jak przeczytałam twój wpis to zaczęłam się dokształcać . Piszą że można przez podział, sadzonki zielne lub nasiona.
rozark 22:00, 03 mar 2015

ren133 napisał(a)

Chętnie
a masz trochę czasu, doradziłabyś mi w sprawie rabat u mnie?

To napisz mi adres na priv to ci wyślę.

Jeśli coś będę wiedzieć to ci napisze oczywiście , ale w projektowaniu to ja jestem cienki bolek przy dziewczynach. Sama jestem na tym etapie znaczy się projektowania swoich rabat.
katarzynkak 04:55, 06 mar 2015

Witaj Renia.

Wtrącę słówko odnośnie rozchodników okazałych- ja też dzieleje o każdej porze roku i wsadzam w nowe miejsce. Przyjmuja się bezproblemowo.
Dodatkowo, jak odetnę niechcacy gałązke bez korzeni- to też robie z niej sadzonke Najpierw mocze w wodzie i do ziemi.
efekt 100 %

Pozdrawiam

ps. a u mnie dziś śnieg na ogrodzie!
ren133 08:14, 06 mar 2015

rozark napisał(a)

To napisz mi adres na priv to ci wyślę.

Jeśli coś będę wiedzieć to ci napisze oczywiście , ale w projektowaniu to ja jestem cienki bolek przy dziewczynach. Sama jestem na tym etapie znaczy się projektowania swoich rabat.

Ok. Już wysyłam
rozark 08:19, 06 mar 2015

U mnie też śnieg, mgła i -1 st., trudno uwierzyć że w niedzielę ma być 12 st.

ren133 08:34, 06 mar 2015

katarzynkak napisał(a)
Witaj Renia.

Wtrącę słówko odnośnie rozchodników okazałych- ja też dzieleje o każdej porze roku i wsadzam w nowe miejsce. Przyjmuja się bezproblemowo.
Dodatkowo, jak odetnę niechcacy gałązke bez korzeni- to też robie z niej sadzonke Najpierw mocze w wodzie i do ziemi.
efekt 100 %

Pozdrawiam

ps. a u mnie dziś śnieg na ogrodzie!

A u mnie szron i mgła
rozark 08:38, 06 mar 2015

Siałam w zeszła niedzielę petunię.
Zobaczcie jak mało nasion jest w torebce 0,01g

ciekawe jak będzie ze wschodami