Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:53, 17 lut 2019

Do góry
I w sumie na ten czas jestem prawie drobiona z wycinkami. Kolejne w marcu. Można pomyśleć o nartach W sumie sporo przysiadów zrobiłam ostatnio przy pracach ogrodowych, więc mam zaprawę

Zostały mi tylko cztery hakonechloa przed domem pod klonem palmowym, ale tam jeszcze śnieg i są liście przymrożone do ziem - północna strona. Ale pojawiły się iryski, natomiast cebulki przebiśniegów posadzonych jesienią zgodnie z przepowiednią Miry nie pokazały się

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:38, 17 lut 2019

Do góry
Odkopałam spod liści bukowych ciemierniki i naparstnice.

Nazbierałam worek liści do kompostowania.

Kolejna górkę suchego wyprodukowałam i kilka worków.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:34, 17 lut 2019

Do góry
Potem przyszła kolej na turzyce palmowe, bo już ruszyły.

I carexy ' Blue Zinger'
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:25, 17 lut 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)
Łał ale porządeczek
a ja myślałam, że to miskanty i szukałam na tym zdjęciu, gdzie te rozplenice

Też zauważyłam, że na zdjęciach wyglądają jak miskanty.
Widziałam co robią u Ciebie znowu te gawrony Ja dzisiaj znalazłam cebulki tulipanów na wierzchu na ziemi, ale takie co gdzieś położyłam na jesień, przeoczyłam i zapomniałam zakopać. Nie było na nie żadnych chętnych, przeżyły i nawet wypuściły kły.

A cebule hiacyntów co na jesień się pospieszyły z wypuszczaniem kiełków po odbyciu kary w "ciemnej celi" w lodówce ujrzały dzisiaj światło dzienne. Jutro zanurzą nóżki w ziemi i do tym razem do innej "ciemnej celi" w piwnicy wylądują.
Podwórkowa rehabilitacja 23:14, 17 lut 2019

Do góry
Na dobranoc zostawiam zdjęcie z dzisiejszej wycieczki.
Brama Twardowskiego
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:10, 17 lut 2019

Do góry
Zana napisał(a)
A bo tak się kręcił w tę i z powrotem, jakby nie wiedział co ze sobą zrobić no to mu lekką robotę znalazłam. Moje Novalisy nędznie wyglądają, muszę je albo przenieść, albo wykopać i dogodzić.

To dobrze, że mu robotę znalazłaś odpowiednią, bo by się jeszcze do Lady dorwał. Ale chyba jeszcze bezpieczna, bo chyba jeszcze wody tam u siebie na działce nie odkręcacie.

Mój nie chce kupić rozdrabniacza, więc 2 godziny zbierał to co nacięłam tydzień temu i ciął sekatorem na kawałeczki. Ale decyzji nie zmienił

Dwie godziny pracy mojej chłopiny jako rozdrabniacz.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:54, 17 lut 2019

Do góry
W kręgu wycięłam wszystko co do wycięcia na ten moment. Zostały tylko bukszpany ( te oczywiście nie będą wycinane, tylko później przycięte), hortensje (tym obcięłam tylko na razie kwiatostany), i rozplenice.

A rozplenice to w końcu powiązałam Znacie drugiego takiego oszołoma co dopiero 16 lutego powiązał sobie rozplenice To ja we własnej osobie. Po prostu mi przeszkadzały w wycinaniu bylin.

Ale dwie sobie zostawiał takie naturalne jeszcze. Zostały jeszcze róże do wycięcia w marcu.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:31, 17 lut 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ile czasu zajmuje Ci wiosenne cięcie?

Jak do tej pory to jeszcze nawet "dniówka" się nie uzbierała, bo jak działam tylko w weekendy w ramach relaksu. Dwa tygodnie temu co min. berberysy ogoliłam 2 h, tydzień temu drzewa i krzewy liściaste - 2 h, w tą sobotę 2,5 h. Ale prawie jestem na finiuszu z tym co jest na ten moment do zrobienia.

Najgorsze w sobotę były bodziaszki. Zawsze sobie obiecuje, że zetnę je na jesień, cześć nawet wycięłam, ale nie wszystkie i taka już rozłożona maź z nich po zimie pozostaje. Oblepia wszystko co wychodzi. Część cebulek nawet się poprzebijała.

Przedziwny Ogród 22:25, 17 lut 2019

Do góry
Kocyk prawie skończony. Jeszcze haft na połączeniu kolorów

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:18, 17 lut 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Anitko, zaglądam i pozdrawiam wiosennie. Powiem Ci, że pięknie prezentuje się magnolia w kamiennym kręgu na tle świerków. Oczyściłaś cały krąg?

Właśnie byłam u ciebie w tym samym czasie

Miałam pokazać co zrobiłam, a na spotkania zaczęłam się umawiać

Prawie cały, bo mi jeszcze troszkę śniegu tam zalega.

Tysiąc radości i utrapień 22:05, 17 lut 2019

Do góry
Nie tylko ja się obudziłam, biedronkom tez się podobało dzisiejsze słoneczko

Tysiąc radości i utrapień 22:04, 17 lut 2019

Do góry
I kilka innych pierwszych kwiatków

Ciemierniki w różnych fazach

Bratki też za chwilę rozkwitną

Tysiąc radości i utrapień 22:02, 17 lut 2019

Do góry
Jego Królewska Mość: Krokus I

Zdjęcie z samego rana

A te trochę później, gdy dogrzało mu słońce

Czubajkowy Ogród 21:51, 17 lut 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Hortensja pnąca ma już zielone pąki. A czeka ją przeprowadzka, tylko ona jeszcze nic o tym nie wie

Tyle pączków to jeszcze nigdy dotąd nie było

Tulipany pojawiły się tylko w jednym, bardziej osłoniętym miejscu. Te w donicach jeszcze śpią, mam nadzieję, że nie przemarzły.

Oglądając te zdjęcia to mam odczucia budzącej się wiosny.
Ale i ciepło jest i jeszcze i mrozik i śniegi mają być.
Twoje karmniki sa przepiękne
Blaski i cienie nowego życia 21:51, 17 lut 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

To samo miałam z seslerią, poszła do podziału i teraz będę chodzić i zaglądać czy sadzonki przeżyją lutowy eksperyment.

A przy okazji takie drobiazgi wreszcie zrobiłam. Zabierałam się za nie od 2 m-cy

Piękne serducha
Poszalałaś ogrodowo- już dzielenie fiu, fiu

Macham
Czubajkowy Ogród 21:43, 17 lut 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Prezent imieninowy od koleżanki

Bardzo podoba mi się ten karmniczek porośnięty mchem. Cudny.
Czubajkowy Ogród 21:40, 17 lut 2019

Do góry
Najbardziej z całego sezonu lubię pierwszy pobyt na działce. Daje mi on co roku ogromną dawkę optymizmu. Bo jeszcze wszystkie cuda przede mną, a nic za mną To są najpiękniejsze chwile, do których zawsze tęsknię co najmniej od końcówki jesieni. Też tak macie?

Pobielone drzewa wnoszą moim zdaniem wrażenie porządku do ogrodu, nawet jeżeli jeszcze nic innego wokół nie zostało zrobione. Działa to tak, jak i skoszenie trawnika latem. Lubię ten widok

Pozdrawiam serdecznie! Jutro pozaglądam sprawdzić, czy i u Was weekend był słoneczny i łaskawy ogrodowo
Mój ogrodowy pamiętnik 21:39, 17 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Aż jestem ciekawa czy coś z tych pąków liściowych? kwiatowych? będzie.
W zeszłym roku był 1 kwiatek.

Nie no moja kochana- rodek pełen kwiecia-jak nie przyjdą przymrozki to nacieszysz oczy kwiatami
Moja glebo terapia 21:36, 17 lut 2019

Do góry
Wiosny jakiejś specjalnej na razie nada nie widać choć przebiśniegi widać już wyraźnie

Pąki na borówkach też coraz grubsze

a i róże też już co nieco puszczają ale w ich przypadku to pewno pierwsze koty za płoty

za to autentyczne listki widać na patyczkach hortensjowych, ciekawe czy coś z nich będzie

Czubajkowy Ogród 21:36, 17 lut 2019

Do góry
Oj, jak bardzo cieszą te odrobiny świeżej zieloności

Piknik na stojący, bo wszystkie ławki jeszcze pochowane

Nowe poletko krokusikowe zostało jesienią zryte przez kreta, więc części odmian nie zobaczę, ale sporo wylazło, więc za kilka tygodni powinno być w tym miejscu radośnie kolorowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies