Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 19:44, 02 lis 2014

Do góry
Bratkom się pomyliło Szałwi też

Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:36, 02 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak szeroko trzeba?

nie trzeba ale jak nie lubię sadzić jednego na drugim wydaje mi się, ze to taka odległość w sam raz
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:30, 02 lis 2014

Do góry
Przeczytalam, że wracasz i przybiegłam się przywitać i zostawić pozdrowienia
Ogródek Iwony 19:28, 02 lis 2014

Do góry
Limlight nadal w formie
Ogródek Iwony 19:22, 02 lis 2014

Do góry
Ogródek Iwony 19:19, 02 lis 2014

Do góry
Czas iść na jesienny spoczynek:
Ogródek Iwony 19:11, 02 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
widzisz bo ja poleciałam stereotypowo przeczytałam wykorowana i wyobraziłam sobie gołą rabatę z korą (o ja goopia) oczywiście że wykorowana pomiędzy roślinami bo łatwiej utrzymać w porządku, a z czasem jak rośliny się rozrosną nie trzeba dosypywać

Mój pies nie lubi chyba tej kory, bo ciągle mam rozdrapaną na rabatach. Na dodatek jakiś czas temu zakopałam na rabatach nawóz króliczy, chyba jakiś smakołyk psiaków
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:10, 02 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Witaj Wioletko, brzozy cudowne, piękne o każdej porze roku, a ile liści mają - wszystko na kompost idzie, ale, żeby te listki tak jeszcze same chciały wskakiwać do tego kompostownika. Wczoraj w sumie dwie godziny robiłam porządki, trochę ziemię rozgarniałam tam gdzie krzywo, pozostałe doniczki zadołowałam i liście oczywiście grabiłam. Zero efektu, pracy nie widać, ale sumienie spokojne

M ostatnio skosił trawę i na trawniczku czyściutko się zrobiło. Na rabatkach listki zostawiam do wiosny.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:08, 02 lis 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Zrobiłam pomiar dokładnie metr od pni tujek sadziłam hortki i miskanty
Pozdrówki

Tak szeroko trzeba?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:05, 02 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Używam skrzynki do warzyw, bo dla mnie jest to wygodniejsze, lżejsze i ma ten plus że przesiewam bezpośrednio nad i do taczki. Wrzucam sobie widłami do skrzyneczki dwa-trzy "rzuty" i nad taczką ruchami w prawo-lewo przesiewam. W ten sposób nie tylko oddzielam drobną frakcję od grubej, ale także materiał przekompostowany od tego, który jeszcze musi popracować. Jeśli zakopczykuje się rośliny kompostem jeszcze nie przerobionym, a więc pracującym, czyli jeszcze wydzielającym ciepło, to efekt zakopczykowania będzie taki, że kompost będzie grzać podstawę i korzenie, a tym samym pobudzi roślinę do wegetacji.
Kopczykujemy dopiero jak temperatury unormują się na stałym poziomie -5. Teraz jest okres kiedy zimno hartuje rośliny i spowalnia ich procesy życiowe, a więc prowokuje do spoczynku.
Tak samo z osłanianiem roślin.

Cenna uwaga, skopiowałam do mnie , dziękuję Toszka
Ogródek Iwony 19:04, 02 lis 2014

Do góry
Wklejam ku pamięci, bardzo cenna uwaga
Toszka napisał(a)
Używam skrzynki do warzyw, bo dla mnie jest to wygodniejsze, lżejsze i ma ten plus że przesiewam bezpośrednio nad i do taczki. Wrzucam sobie widłami do skrzyneczki dwa-trzy "rzuty" i nad taczką ruchami w prawo-lewo przesiewam. W ten sposób nie tylko oddzielam drobną frakcję od grubej, ale także materiał przekompostowany od tego, który jeszcze musi popracować. Jeśli zakopczykuje się rośliny kompostem jeszcze nie przerobionym, a więc pracującym, czyli jeszcze wydzielającym ciepło, to efekt zakopczykowania będzie taki, że kompost będzie grzać podstawę i korzenie, a tym samym pobudzi roślinę do wegetacji.
Kopczykujemy dopiero jak temperatury unormują się na stałym poziomie -5. Teraz jest okres kiedy zimno hartuje rośliny i spowalnia ich procesy życiowe, a więc prowokuje do spoczynku.
Tak samo z osłanianiem roślin.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:01, 02 lis 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Witaj Iwonko
Twoim bukszpanom nic nie będzie, to twarde roslinki.
Wiosną je zasilisz to od razu ruszą.

Mam taką nadzieję, bo mają tworzyć obwódkę przy różach
Mój przyszły ogród 18:59, 02 lis 2014

Do góry
Iwcia, jeśli ma być po obu stronach,to mi się podoba pierwsza wersja. Ale najwięcej racji ma Toszka: jaki widok byłby z okien?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:54, 02 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, przyszłam się przywitać wieczorkiem.
Mi sadzonki bukszpanów pięknie rosły, póki ich latem nie przesadziłam, potem doznały szoku i trochę zmieniły kolor, ale patrzyłam w środku, żyją. Poczekam, co wiosna przyniesie. Lato jednak było zbyt gorące .

Witaj Iwonko
Twoim bukszpanom nic nie będzie, to twarde roslinki.
Wiosną je zasilisz to od razu ruszą.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:46, 02 lis 2014

Do góry
Joasiu, przyszłam się przywitać wieczorkiem.
Mi sadzonki bukszpanów pięknie rosły, póki ich latem nie przesadziłam, potem doznały szoku i trochę zmieniły kolor, ale patrzyłam w środku, żyją. Poczekam, co wiosna przyniesie. Lato jednak było zbyt gorące .
Ogródek Iwony 15:28, 02 lis 2014

Do góry
Aniu, wstrzymałam się z okrywaniem i wiązaniem roślin. U nas dziś było + 17 stopni. Byłoby za wcześnie.
Małgosiu, z rabatką muszę jeszcze poczekać. M zaczął wyliczać kolejność prac i przestałam wierzyć, że w przyszłym roku finansowo się wyrobię z inwestycjami.
W ogrodzie pozostanie mi planowanie, ale może uda mi się przemycić kilka rzeczy
Ogródek Iwony 15:13, 02 lis 2014

Do góry
Agatko, uśmiechnęłam się czytając twoje pytanie . Na razie mam zagospodarowane dwie rabaty: z przodu i od południowej strony domu. Starałam się robić fotki systematycznie, przez kilka dni nie miałam czasu na ogród.
Wydawało mi się, ze fotek jest dużo, ale faktycznie, jak się czyta wątek, to dochodzi sporo stron bez fotek. Postaram się poprawić. Dla ciebie wstawiam widok z okna - dąb wreszcie wybarwia się jesiennie

Ogród na glinie 09:26, 01 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hej, ja tylko na chwilkę, bom zajęta bardzo Melduję, że na wiosnę będzie u mnie ambrowiec i wiem, gdzie go posadzę Dziś zdecydowałam, że wywalę jeden z dereni (zielony, nic ciekawego). Będzie sobie rósł ambrowiec i cieszył oko tych, co na posesję będą wchodzić
Pozdrawiam i lecę uzupełniać bazy danych, a jutro na groby najbliższych
pozdrawiam.

No to super.
Pamiętaj że to dość sporo drzewo. Ale co tam, jak dąb u was rośnie...
Ogród na glinie 17:58, 31 paź 2014

Do góry
Hej, ja tylko na chwilkę, bom zajęta bardzo Melduję, że na wiosnę będzie u mnie ambrowiec i wiem, gdzie go posadzę Dziś zdecydowałam, że wywalę jeden z dereni (zielony, nic ciekawego). Będzie sobie rósł ambrowiec i cieszył oko tych, co na posesję będą wchodzić
Pozdrawiam i lecę uzupełniać bazy danych, a jutro na groby najbliższych
pozdrawiam.
Ogród na glinie 09:57, 30 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajnie jest mieć sąsiada, który ma za płotem takie ładne brzozy

Są plusy i minus.
Wszystkie liście lecą do mnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies