Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

ana_art 08:36, 28 paź 2014

Malgosik napisał(a)

ale u Any już -8 było
to zależy od temperatury

iwonko ja się wycofuję z rabtaki wyżwirkowanej, bo jest tyle kostki na podjeździe, że rabatę przy nim zrobiłabym wykorowaną

dokładnie, weźcie pod uwagę, że u mnie zimniej. Co prawda trzy ostatnie dni w okolicach -2 w nocy ale jednak
Rabaty bym ani nie korowała ani nie żwirowała zrobiłabym dywan np z traw (np ice dance) pięknie wygląda, w miarę bezproblemowa i szybko się rozrasta, frosted curls bardziej roztrzepana lub pasychadry, albo z trzmieliny. Wszystko zależy od tego co będzie w wyższym piętrze
Malgosik 08:44, 28 paź 2014

ana_art napisał(a)

dokładnie, weźcie pod uwagę, że u mnie zimniej. Co prawda trzy ostatnie dni w okolicach -2 w nocy ale jednak
Rabaty bym ani nie korowała ani nie żwirowała zrobiłabym dywan np z traw (np ice dance) pięknie wygląda, w miarę bezproblemowa i szybko się rozrasta, frosted curls bardziej roztrzepana lub pasychadry, albo z trzmieliny. Wszystko zależy od tego co będzie w wyższym piętrze

no tak, zieleń najlepsza by zrównoważyć dużą powierzchnię z kostki
tylko jak posadzi się małe sadzonki, to czymś ten grunt trzeba wyściółkować...
Agania 08:57, 28 paź 2014

Masz piękne jodły i szyszki na nich, moja rodziła, ale miała je zielone, nigdy nie były fioletowe tak jak twoje

Mnie też się trafiały zakupy niespodzianki?

Pozdrawiam
ana_art 09:23, 28 paź 2014

Malgosik napisał(a)

no tak, zieleń najlepsza by zrównoważyć dużą powierzchnię z kostki
tylko jak posadzi się małe sadzonki, to czymś ten grunt trzeba wyściółkować...
widzisz bo ja poleciałam stereotypowo przeczytałam wykorowana i wyobraziłam sobie gołą rabatę z korą (o ja goopia) oczywiście że wykorowana pomiędzy roślinami bo łatwiej utrzymać w porządku, a z czasem jak rośliny się rozrosną nie trzeba dosypywać
Agania 20:28, 31 paź 2014

Czemu u Ciebie tak mało zdjątek...zimą nyślę nadrobisz
Iwk4 15:13, 02 lis 2014

Agatko, uśmiechnęłam się czytając twoje pytanie . Na razie mam zagospodarowane dwie rabaty: z przodu i od południowej strony domu. Starałam się robić fotki systematycznie, przez kilka dni nie miałam czasu na ogród.
Wydawało mi się, ze fotek jest dużo, ale faktycznie, jak się czyta wątek, to dochodzi sporo stron bez fotek. Postaram się poprawić. Dla ciebie wstawiam widok z okna - dąb wreszcie wybarwia się jesiennie

Iwk4 15:28, 02 lis 2014

Aniu, wstrzymałam się z okrywaniem i wiązaniem roślin. U nas dziś było + 17 stopni. Byłoby za wcześnie.
Małgosiu, z rabatką muszę jeszcze poczekać. M zaczął wyliczać kolejność prac i przestałam wierzyć, że w przyszłym roku finansowo się wyrobię z inwestycjami.
W ogrodzie pozostanie mi planowanie, ale może uda mi się przemycić kilka rzeczy
Iwk4 19:04, 02 lis 2014

Wklejam ku pamięci, bardzo cenna uwaga
Toszka napisał(a)
Używam skrzynki do warzyw, bo dla mnie jest to wygodniejsze, lżejsze i ma ten plus że przesiewam bezpośrednio nad i do taczki. Wrzucam sobie widłami do skrzyneczki dwa-trzy "rzuty" i nad taczką ruchami w prawo-lewo przesiewam. W ten sposób nie tylko oddzielam drobną frakcję od grubej, ale także materiał przekompostowany od tego, który jeszcze musi popracować. Jeśli zakopczykuje się rośliny kompostem jeszcze nie przerobionym, a więc pracującym, czyli jeszcze wydzielającym ciepło, to efekt zakopczykowania będzie taki, że kompost będzie grzać podstawę i korzenie, a tym samym pobudzi roślinę do wegetacji.
Kopczykujemy dopiero jak temperatury unormują się na stałym poziomie -5. Teraz jest okres kiedy zimno hartuje rośliny i spowalnia ich procesy życiowe, a więc prowokuje do spoczynku.
Tak samo z osłanianiem roślin.
Iwk4 19:11, 02 lis 2014

ana_art napisał(a)
widzisz bo ja poleciałam stereotypowo przeczytałam wykorowana i wyobraziłam sobie gołą rabatę z korą (o ja goopia) oczywiście że wykorowana pomiędzy roślinami bo łatwiej utrzymać w porządku, a z czasem jak rośliny się rozrosną nie trzeba dosypywać

Mój pies nie lubi chyba tej kory, bo ciągle mam rozdrapaną na rabatach. Na dodatek jakiś czas temu zakopałam na rabatach nawóz króliczy, chyba jakiś smakołyk psiaków
Iwk4 19:19, 02 lis 2014

Czas iść na jesienny spoczynek: