Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 13:38, 28 paź 2014

dajana napisał(a)
Do formumowej siostrzyczki mus się przyczołgać choćby sił było mało !Witaj Violu kochana .Zostawiłam u siebie wytłumaczenie mego milczenia ale cieszę się ze choć na chwilkę do ciebie zajrzałam .Jeszcze kilka dni i powrócę Buziaków moc zostawiam

Dajano, większej radości nikt dziś nie jest w stanie mi ofiarować. Witam Cię KOCHANA
leon60 20:48, 29 paź 2014

Zrobiłam pomiar dokładnie metr od pni tujek sadziłam hortki i miskanty
Pozdrówki
Viola 20:54, 29 paź 2014

leon60 napisał(a)
Pozdrówki

Wielkie dzięki Olu, będę sadzić na wiosnę drugi rządek nasadzeń, właśnie miskanty i hortki - musiałam zapytać . Teraz już wiem. Pozdrawiam
wiunia 22:55, 29 paź 2014

Violu piękne są u Ciebie te wielkie brzozy! Jak ja kocham takie drzewa Pozdrawiam i obserwuję
Viola 17:46, 30 paź 2014

wiunia napisał(a)
Violu piękne są u Ciebie te wielkie brzozy! Jak ja kocham takie drzewa Pozdrawiam i obserwuję

Witaj Wioletko, brzozy cudowne, piękne o każdej porze roku, a ile liści mają - wszystko na kompost idzie, ale, żeby te listki tak jeszcze same chciały wskakiwać do tego kompostownika. Wczoraj w sumie dwie godziny robiłam porządki, trochę ziemię rozgarniałam tam gdzie krzywo, pozostałe doniczki zadołowałam i liście oczywiście grabiłam. Zero efektu, pracy nie widać, ale sumienie spokojne
Iwk4 19:05, 02 lis 2014

Toszka napisał(a)
Używam skrzynki do warzyw, bo dla mnie jest to wygodniejsze, lżejsze i ma ten plus że przesiewam bezpośrednio nad i do taczki. Wrzucam sobie widłami do skrzyneczki dwa-trzy "rzuty" i nad taczką ruchami w prawo-lewo przesiewam. W ten sposób nie tylko oddzielam drobną frakcję od grubej, ale także materiał przekompostowany od tego, który jeszcze musi popracować. Jeśli zakopczykuje się rośliny kompostem jeszcze nie przerobionym, a więc pracującym, czyli jeszcze wydzielającym ciepło, to efekt zakopczykowania będzie taki, że kompost będzie grzać podstawę i korzenie, a tym samym pobudzi roślinę do wegetacji.
Kopczykujemy dopiero jak temperatury unormują się na stałym poziomie -5. Teraz jest okres kiedy zimno hartuje rośliny i spowalnia ich procesy życiowe, a więc prowokuje do spoczynku.
Tak samo z osłanianiem roślin.

Cenna uwaga, skopiowałam do mnie , dziękuję Toszka
Iwk4 19:08, 02 lis 2014

leon60 napisał(a)
Pozdrówki

Tak szeroko trzeba?
Iwk4 19:10, 02 lis 2014

Viola napisał(a)

Witaj Wioletko, brzozy cudowne, piękne o każdej porze roku, a ile liści mają - wszystko na kompost idzie, ale, żeby te listki tak jeszcze same chciały wskakiwać do tego kompostownika. Wczoraj w sumie dwie godziny robiłam porządki, trochę ziemię rozgarniałam tam gdzie krzywo, pozostałe doniczki zadołowałam i liście oczywiście grabiłam. Zero efektu, pracy nie widać, ale sumienie spokojne

M ostatnio skosił trawę i na trawniczku czyściutko się zrobiło. Na rabatkach listki zostawiam do wiosny.
leon60 19:36, 02 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Tak szeroko trzeba?

nie trzeba ale jak nie lubię sadzić jednego na drugim wydaje mi się, ze to taka odległość w sam raz
lojalna_ 20:29, 02 lis 2014

Ja niestety mam blizej teraz czekam do wiosny okaze sie czy zrobiłam zle czy dobrze