Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 18:54, 02 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Joasiu, przyszłam się przywitać wieczorkiem.
Mi sadzonki bukszpanów pięknie rosły, póki ich latem nie przesadziłam, potem doznały szoku i trochę zmieniły kolor, ale patrzyłam w środku, żyją. Poczekam, co wiosna przyniesie. Lato jednak było zbyt gorące .

Witaj Iwonko
Twoim bukszpanom nic nie będzie, to twarde roslinki.
Wiosną je zasilisz to od razu ruszą.
JoannA 18:55, 02 lis 2014

Viola napisał(a)

A ja Asiu, wysiałam trawę pampasową do doniczki z kupnych nasion, ale po miesiącu stwierdziłam, że nic nie urośnie i "zaorałam" doniczkę . A trzeba było czekać.

Trochę się pospieszyłaś, może jednak by się zdecydowały
JoannA 18:57, 02 lis 2014

Mirka napisał(a)
Kupiłam nasiona kostrzewy, stipy i miskanta u Legutko i Irenka przysłała mi nasionka rozplenicy będzie trawkowe sianie oj będzie

To czekam do wiosny i trawek sianie
Ja jeszcze się pokuszę o rozplenicę 'Rubrum', siana wiosną nie powschodziła ale może nasionka nie były dojrzałe.
Iwk4 19:01, 02 lis 2014

JoannA napisał(a)

Witaj Iwonko
Twoim bukszpanom nic nie będzie, to twarde roslinki.
Wiosną je zasilisz to od razu ruszą.

Mam taką nadzieję, bo mają tworzyć obwódkę przy różach
JoannA 19:38, 02 lis 2014

yolka napisał(a)
Gość niecodzienny jak na tę porę roku, Trawy śliczne, U mnie Morning Light zaczyna puszczać kwiaty (bordowe) ale z pewnościa ne zdąży, zabrakło z 2-3 tygodnie ciepła, Gdzieś czytałam, że u nas nie kwitnie, więc i tak sukces - można u mnie zobaczyć. Pozdrawiam i udanego tygodnie zyczę

Dość mnie bardzo zaskoczył bo u nas już od dość dawna mroźnie i nieprzyjemnie.
Miskant ML i u mnie wypuścił jeden kwiatostan ale ciągle stoi w miejscu i już chyba nie zakwitnie, ale te miskanty i bez kwiatostanów zachwycają swoja urodą.
Idę do Ciebie obejrzyć kwitnące ML.
miłego tygodnie
Dorota123 20:23, 02 lis 2014

Sadzonki bukszpanów bardzo ładne, zdrowe, dobrze rokują. Ja też sama mnożę bukszpany od 20 lat i mam ich całkiem sporo, regularnie cięte, więc są gęste i jak mi trzeba kulkę jest na zawołanie, stożek też może być w każdej chwili, no i jakaś cięta forma też znajdzie się. Najbardziej liczy się satysfakcja, że same je wyhodowałyśmy
JoannA 20:30, 02 lis 2014

Dorota123 napisał(a)
Sadzonki bukszpanów bardzo ładne, zdrowe, dobrze rokują. Ja też sama mnożę bukszpany od 20 lat i mam ich całkiem sporo, regularnie cięte, więc są gęste i jak mi trzeba kulkę jest na zawołanie, stożek też może być w każdej chwili, no i jakaś cięta forma też znajdzie się. Najbardziej liczy się satysfakcja, że same je wyhodowałyśmy

Dorotko, te bukszpany to takie maleństwa jeszcze i na kulki czy stożki to długo jeszcze poczekam

Margarete 10:55, 03 lis 2014

JoannA napisał(a)

Bogusiu,
sadzonki z bukszpana robię jak tylko mam materiał. I rzeczywiście coś w tym jest, te własne ukorzenione nie chorują.
Tu mam bukszpaniki z własnych sadzonek

a tu te nieszczęsne kupowane. Niedożywione?

pozdrawiam niedzielnie

No fajnie ci porosły..... Plantatorka jestes na medal
Moje "przedszkole" bukszpanowe podsadziłam w łyse miejsca do mojej obwódki, niestety co drugi buksik mam zrudziały w tej obwódce, ale w tym sezonie dam im spokój, prysne tylko przeciw grzybom jeszcze a na wiosne je odżywię.
Pozdrawiam !
JoannA 10:59, 03 lis 2014

Małgosiu,
moje bukszpany złapały grzyba więc je czyściłam i pryskałam dwukrotnie. Dodatkowo podlałam je florowitem jesiennym do zimozielonych. Wiosną muszę o nie bardziej zadbać, szczególnie o te rosnące przy placyku żwirowym.
Margarete 11:00, 03 lis 2014

JoannA napisał(a)
sosna 'Winter Gold' już w zimowych barwach

Miscanty urocze z tymi białymi choragiewkami - mam podobne u siebie
Lubie na nie patrzec o tej porze roku...ale przez okno tylko rano...
Twoja sosna sliczna - świeci tym kolorem po prostu - Czy ona jest taka złota przez cały rok ?

Ambrowca zazdroszcze - dojrzewam do decyzji o zakupie tego drzewa na wiosne....tylko nie mam gdzie posadzic.....