czosnki, różne odmiany, narcyzy
tu wielkie hakonki wycięte, ku;la cisa ogarnięta i kulki jałowcowe
zostały do usunięcia te 2 berberysy, ponad 23 lata, chcę mieć tu więcej miejsca, magnolia zyska i chyba wezmę się za ten stary jałowiec i zamiast kwadratu, wyrzeźbię też kulki, ale to roboty na 3 dni.
Kasiu szczerze dawno nie byłam na Placu Trzech Krzyży więc nawet nie wiem jak obecnie wygląda. Wiem, że była jedna piękna magnolia gwiaździsta na przeciw instytutu Głuchoniemych gwiaździsta, ale czy jeszcze jest nie potrafię powiedzieć.
W Wilanowie na dziedzińcu po lewej stronie też zawsze pięknie kwitnie stara duża magnolia.
Kasiu przez Cowida nawet nie byłam iluminacji swiatecznych zobaczyć. Dużo się zmienia jakiś drapacz chmur przy Centralnym oddali do użytku nie widziałam. W stronę Woli i Ochoty drapacze budowali w zeszłym roku pewnie już skonczone. Człowiek nosa nie wychyla i nic nie widzi co się dzieje.
Jedynie panoramę Wawy oglądam jak ktoś mówi na jej tle
Bo masz dobrą ziemię. Ja znów cierpię na brak kompostu. Wszystko co zbiorę bardzo szybko zużywam. Często nie mogę się doczekać czy mój kompost już przerobiony bo potrzebuję wykorzystać. Mam trzy duże komory z palet, napełnione po brzegi po cięciu, a za chwilę puste.
To jest właśnie problem, te odpady. U mnie jest tak dużo, że gdybym to kompostowała, cały ogród byłby jednym kompostownikiem.
Susan jest mocna magnolia, myślę, że sobie poradzi.
Ja mam do przesadzenia hortensje ogrodowe i azalie.
magnolia Rose Marie, ona jest kolumnowa, idealna do małych ogrodów
a tak cudny jest dereń kwiecisty Rubrum
Black Tulip też jest kolumnowa, kwiaty jak pucharki, nie otwierają się
Dziś jeszcze cieplej. Masz rację, zdradliwa pogoda, mnie korzonki dopadły, ciężko mi się schylać. Katar męczący jest, ale na powietrzu chyba szybciej minie.
Z pogodą wszędzie tak samo. W cieniu koło domu jeszcze śnieg był, ten co na kupki rzucany.
Ela, jak ma pąki i pogoda nie napsoci mrozami w kwietniu i końcem marca, kwitnienie gwarantowane
Basiu, sama nie wiem, jak to poszło, bo w sumie giną na ogrodzie.
Magnolie cieszą wiosną, a potem nadal są ładne, bo z reguły liście są ozdobne.
Te żółte w fazie pąka są najbardziej żółte, potem w miarę rozkwitu bieleją.
Z kolei Gienka musi mieć jakieś jasne tło, bo kwiaty są dość ciemne i dopiero w słońcu widać ich największy urok. Ale rośnie szybko i to jest plus.
Buziaki
U nas Milus też ciepło. Wczoraj byłam.na spacerze zgrzalam się to zaczęłam się rozpinać i chyba się dorobiłam mam katar. Z nosa się leje poza tym wszystko w porządku. To bardzo zdradliwa pogoda tydzień temu -10 w dzień.
Szaleństwo.
Tyle u ciebie na wątku się dzieje, że człowiek nie nadąża.
Ta lista magnolii imponująca. Jestem bardzo ciekawa czy posadzona w zeszłym roku u mnie magnolia zakwitnie pąki.ma, ale różnie bywa z pogoda.
W sobotę jeszcze miałam dużo śniegu dzisiaj pewnie wszystko pływa.
No Kochana poszłaś po całości z magnoliami jedna magnolia piękniejsza od drugiej Ja bardzo lubię magnolię - mam ich tylko 4 sztuki. W tym roku tez kupię kolejną lub kolejne Od jakiegoś czasu choruję na żółtą i na gienię
Buziaki zostawiam.
Daria, magnolia Vulcan. Ma 3 pąki, z wiekiem ma coraz piękniejszy kolor. W końcu chyba się zadomowiła.
Leonard Messel mam 3 sztuki. W tym roku po kwitnieniu ogołocę z dolnych gałęzi, pomoczę je w ukorzeniaczu i wsadzę do donic, jestem ciekawa, co wyjdzie z tego eksperymentu. Mam jeszcze jedną niekwitnącą magnolię, bez nazwy. Koleżanka siewkę przywiozła, taką 20cm, w tej chwili ma 1.5m ale nadal bez pąków kwiatowych.
U Zymona jest duży wybór magnolii, ja miałam szczęście, bo stacjonarnie dorodne kupiłam. Jest śliczna i kwitnie najwcześniej. http://zymon.pl/pl/c/Magnolie-wysylka/6
Postaram się zrobić pokaz i opis, ale to potrwa, trzeba szukać w folderach.
Na dzień dzisiejszy lista moich magnolii;
Leonard Messel- 3 szt.
Susan- 4szt.
Vulcan- 1szt.
Satysfaction- 1szt.
Aleksandrina na pniu- 1szt.
gwiaździste- 3 szt, z tym że 2 w jednym dołku
Sunsation- 1szt.
Wildcat- 2szt.
Yellow Rover- 2szt.
magnolie parasolowate- 3szt.
Black Tulip- 1szt.
Genie- 1szt,
Pirueete- 1szt.
Rose Marie- 1szt.
magnolia NN- 1 szt.
no to teraz wiem ile ich mam26!!!!
Małgorzato! Moja biała magnolia to magnolia gwiaździsta, ale nie wiem, czy o nią ci chodziło, bo żółte na niektórych zdjęciach też wyglądały, jak białe.
Basiu! Dziękuję! Ta magnolia to Satisfaction, zewnętrzna strona płatków jest ciemniejsza, a wewnętrzna bardzo jasna. Też ją lubię i serdecznie zapraszam do mojego ogrodu.