Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:09, 20 sie 2018

Do góry
O, Polinka...ups...masz Kochana sporo do nadrobienia w swoim wątku
Jak to mówią "kota nie ma- myszy harcują"
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:02, 20 sie 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Witam się u Ciebie bo chyba nigdy nie byłam jeszcze, pewnie temu, że ja bylinowa bardziej i mniej uporządkowana
Hortensje mnie u Ciebie zachwyciły, pewnie wszyscy wiedzą, a ja jedna nie przegryziona przez wątek nie, ale gdybyś mogła mi powiedzieć co to za hortensja?
Wydaje się, że wysoka, a taka sztywna. U mnie po deszczu Polar bear leży, a limki stoją, ale żadna z moich taka ogromna nie jest.

A całkiem oddzielnie chciałam podziękować

Cześć Sylwia Miło mi Cię gościć u siebie

Hortensja to Limeligt, cięta w tym roku prawie do samej ziemi. Ola Leonek, która ma obydwe hortki też mówi, że Polar Bear bardziej wiotka mimo, że obydwie odmiany tnie tak samo. Moje mają teraz ok. 170 cm.

Nie ma za co dziękować! Bużka
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:57, 20 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

To już wolę kreta od pędraków
Matko lałam kiedyś wrotycz ... nie chciałabyś słyszeć co mówili przechodnie Tylko jak często trzeba go stosować żeby był efekt?

Z moich obserwacji wynika, że conajmniej jeden sezon. Jakoś w drugim sezonie epojawiły się u mnie opuchlaki i od razu zaczęłam stosować wrotycz-po roku chyba się wyniosły.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:53, 20 sie 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Czyli gnojówka z wrotycza z domieszką skrzypu się nadawac będzie?

Toszko, skoro tu jesteś a Polinka się nie obrazi powiedz proszę w jakich proporcjach mam podlewać superfosfatem rabaty?w którymś wątku pisałaś o tym ,ale zgubiłam w którym i nie wiem co zrobić z tym fosforem co kupiłam

Skrzyp z wrotyczrm jak najbardziej teraz można używac Wrotycz dodawany systematycznie do gnojówek to naturalny wróg opuchlaków. Tylko warto podkreślić, że systematyczne Jednorazowa aplikacja nic tu nie pomoże
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:49, 20 sie 2018

Do góry
szemusia napisał(a)
A czy taka gnojówka traci swoje właściwości np. po miesiącu, dwóch? Wiem, teraz nie czas już na podlewanie pokrzywą, ale pytam, bo zrobiłam wczesną wiosną dwie beczki (eMa z kosą spalinową na pokrzywy wysłałam, pół przyczepki przywiózł) i tym systematycznie podlewałam. I tak teraz myślę, czy ta gnojówka jeszcze działała...

Polinko, niezmiennie zachwycam się Twoim kącikiem wypoczynkowym. Widzę, że poduch dodałaś więc chyba czasami na leżaczkach zalegasz

Beatko, z takimi szczegółowymi pytaniami to trzeba do Mazana.
Wiem, że PW i HT mają określoną datę ważności ale jak z gnojówką to ne wiem.

Toszka dobrze mówi o tej gnojówce na kompost To chyba najszybszy przyspieszacz kompostu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:46, 20 sie 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja tylko na wiosnę i w lipcu, bo u mnie dopiero kwitnie drugi raz. Może towynika z klimatu, bo pamiętam, ze u mnie wszystko opóźnione jakieś dwa tygodnie. tylko zima zawsze przychodzi szybciej, niż na południu. Zatem sezon bywa, ze mam o miesiąc krótszy.

Polinko, dziewczyny, (chłopaki też, jeśli jeszcze jakiś tu zagląda... ), wiem, ze może się powtarzam, ale chciałabym usystematyzować moje działania. W tym całym zamieszaniu mowa była o potwornej ilości lania gnojówki.

I teraz pytanie na poważnie:
Jak już ogród rośnie sobie kilka lat, są hortensje, róże, byliny, trawy, drzewa owocowe i ozdobne, warzywa, no nie wiem, co jeszcze ...
Jakie gnojówki stosujecie, w jakich ilościach i na co?
bo ja robiłam jedynie pokrzywę, nie starczyło mi na wszystko, w pierwszej kolejności dostały róże, trawy i hortensje i pomidory na początku...
Potem robiłam gnojówkę z liści pomidorów (zdrowych) i podlewałąm raz na tydzień pomidorki.
Dopowiedzcie proszę co jeszcze i kiedy?

A poza gnojówką kompost wyściółkowałam na rabaty i obornik przekompostowany pozakopywałam między rośliny na rabatach. Resztę obornika systematycznie warstwami dodawałam do kompostu... i w dołki do nowych nasadzeń ...

Iwonko, nie mam czasu na bawienie się w robienie kilku różnych gnojówek. Od początku sezonu do końca lipca podlewam ogród co trzy tygodnie gnojówką z pokrzywy plus do wiaderka dodaję to co mam- czyli babka, mnieszek, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. Nie robię osobnych gnojówek tylko wszystko zielsko do jednego wiadra w zależności co mam. Nierozcieńczonymi gnojówkami podlewam też kompost. Gnojówek nie nastawiam na cały sezon tylko systematycznie robię nowe, dodając rośliny które się pojawiają. Na drugi ogród, na raz potrzebuję 5 dużych wiader nierozcieńczonej gnojówki plus trzy na kompostownik.
Gnojówkami nie podlewam hortensji, smaragdów i trawnika. Drzewa dostają tylko dwie dawki w sezonie-raz pokrzywa i raz skrzyp.

Od sierpna stosuję gnojówkę ze skrzypu plus podagrycznik i wrotycz.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:36, 20 sie 2018

Do góry
ANKAg napisał(a)
Witam.
Chcialabym sie Ciebie zapytac jakie wymiary maja te szare belki pergoli.
Dziekuje.
Dotarlam tutaj czytajac posty nt traw faktycznie Twoje giganty zapieraja dEch w piersiach.

Aniu, kilka stron wcześniej podawałam wymiary Jak nie znajdziesz to napiszę jutro. Trawy dziękują za miłe słowa
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:34, 20 sie 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kilka dni temu cięłam szalwię i już odbija,więc myślę,ze zdąży zakwitnać 3 raz....podobno do października ma być ciepło

Może być ciepło ale poproszę ne więcej niz 20 st i deeeeeeszcz!!!!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:30, 20 sie 2018

Do góry
Widzę Kochani, ze się dobrze bawiliscie tutaj przez weekend
Cieszę się ja również miło spędziłam ten weekend choć w trochę innych klimatach

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:03, 19 sie 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Polinka znowu na wojażach

Hi, hi...wróci i będzie nadrabiać własny wątek
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:56, 19 sie 2018

Do góry
Polinka znowu na wojażach
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:34, 17 sie 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Witam się u Ciebie bo chyba nigdy nie byłam jeszcze, pewnie temu, że ja bylinowa bardziej i mniej uporządkowana
Hortensje mnie u Ciebie zachwyciły, pewnie wszyscy wiedzą, a ja jedna nie przegryziona przez wątek nie, ale gdybyś mogła mi powiedzieć co to za hortensja?
Wydaje się, że wysoka, a taka sztywna. U mnie po deszczu Polar bear leży, a limki stoją, ale żadna z moich taka ogromna nie jest.

A całkiem oddzielnie chciałam podziękować
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:13, 17 sie 2018

Do góry
Czyli gnojówka z wrotycza z domieszką skrzypu się nadawac będzie?

Toszko, skoro tu jesteś a Polinka się nie obrazi powiedz proszę w jakich proporcjach mam podlewać superfosfatem rabaty?w którymś wątku pisałaś o tym ,ale zgubiłam w którym i nie wiem co zrobić z tym fosforem co kupiłam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:10, 17 sie 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Kasiek, powiedz coś o śmieceniu Doorenbosów. Zbieram info czy duży bałagan robią w ciągu całego sezonu?
jedynie na jesień jak każde lisciaste.
Ogród w remoncie 21:26, 16 sie 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Też lubię F. Co jakiś czas dokupuje nowe narzędzia i przważnie jest to miłość wzajemna. Jedyne z czego nie jestem zadowolna to nożyce do przycinania wąsów trawnika.

Kupiłam sobie takie na długiej rączce. Obcinać można na stojąco. Mają obrotową końcówkę, która pozwala na cięcia w pionie lub w poziomie.
Dla odmiany zawiodłam się na ich grabiach. Może dlatego, że wybrałam model z drewnianym kijkiem. Fatalnie rozwiązali mocowanie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:31, 16 sie 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Jabłonka w warzywniku czeka na ciecie ale nie mam kompletnie pojęcia jak się za to zabrać...

Stolik betonowy doczekał się blatu drewnianego.

Ale tu pięknie.

Kochana, nie znikaj.
Niektórzy powinni się wprawdzie przespać z problemami, by inaczej spojrzeć na życie, ale Ciebie Poli to chyba nie dotyczy

Polinko, najbardziej lubię Gracilimusy od Ciebie. Pięknie rosną.
Jakbyś miała namiary na żółtą hakone, daj znać. Buziaki.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:34, 16 sie 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Tak, to te z watoliną i cieszę się, że je kupiliśmy bo teraz dokupiliśmy do kompletu dwa krzesła już bez gąbki i żałujemy. Jak w nocy mocno popada to popołudniu są suche.

Dziękuję Ci za odpowiedź
Ogród w remoncie 08:18, 16 sie 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Też lubię F. Co jakiś czas dokupuje nowe narzędzia i przważnie jest to miłość wzajemna. Jedyne z czego nie jestem zadowolna to nożyce do przycinania wąsów trawnika.

Ja na razie mam tylko mały sekator tej marki,czas powiększyć zasób narzędzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies