Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

HannaR 14:12, 17 sie 2018

Toszko, mam dostać w prezencie kilka świeżych końskich stałych produktów przemiany materii. Co z nimi zrobić? Gdzieś o tym czytałam, tylko gdzie? I co? . Wiem, że musi się rok przekompostować, ale tak na sucho czy dolać wody?
sylwia_slomc... 15:34, 17 sie 2018

polinka napisał(a)

Witam się u Ciebie bo chyba nigdy nie byłam jeszcze, pewnie temu, że ja bylinowa bardziej i mniej uporządkowana
Hortensje mnie u Ciebie zachwyciły, pewnie wszyscy wiedzą, a ja jedna nie przegryziona przez wątek nie, ale gdybyś mogła mi powiedzieć co to za hortensja?
Wydaje się, że wysoka, a taka sztywna. U mnie po deszczu Polar bear leży, a limki stoją, ale żadna z moich taka ogromna nie jest.

A całkiem oddzielnie chciałam podziękować
Toszka 20:14, 17 sie 2018

HannaR napisał(a)
Toszko, mam dostać w prezencie kilka świeżych końskich stałych produktów przemiany materii. Co z nimi zrobić? Gdzieś o tym czytałam, tylko gdzie? I co? . Wiem, że musi się rok przekompostować, ale tak na sucho czy dolać wody?

Haniu, świeżą qpę najlepiej wrzucić do kompostu i przemieszać. Różnorodność materii w kompostowniku znacząco przyspieszy kompostowanie qpy. W ten sposób w 6 miesięcy uzyskasz bogaty kompost, a struktura obornika nie zostanie zniszczona warunkami atmosferycznymi. Dodatkowo wypłukiwane wartości odzywcze pozostaną i nasycą kompost.
Mam nadzieję, że masz kompostownik? Masz?

Malgol, o soli odpisałam u ciebie.
HannaR 17:46, 18 sie 2018

Toszka napisał(a)

Haniu, świeżą qpę najlepiej wrzucić do kompostu i przemieszać. Różnorodność materii w kompostowniku znacząco przyspieszy kompostowanie qpy. W ten sposób w 6 miesięcy uzyskasz bogaty kompost, a struktura obornika nie zostanie zniszczona warunkami atmosferycznymi. Dodatkowo wypłukiwane wartości odzywcze pozostaną i nasycą kompost.
Mam nadzieję, że masz kompostownik? Masz?

Zaraz spalę się ze wstydu. Miałam taki plastikowy, rozwalił się. Przez kilka lat związywałam sznurkiem, żeby się wszystkie cztery boki nie rozłaziły. W końcu wkurzyło mnie to i go wywaliłam na wiosnę. Od tej pory nie mogę się zebrać, żeby sprawić sobie nowy. Chciałabym drewniany. Teraz to już mnie zmobilizowałaś do poszukiwań. Ktoś coś poleca?

Johanka77 17:50, 18 sie 2018

HannaR napisał(a)

Zaraz spalę się ze wstydu. Miałam taki plastikowy, rozwalił się. Przez kilka lat związywałam sznurkiem, żeby się wszystkie cztery boki nie rozłaziły. W końcu wkurzyło mnie to i go wywaliłam na wiosnę. Od tej pory nie mogę się zebrać, żeby sprawić sobie nowy. Chciałabym drewniany. Teraz to już mnie zmobilizowałaś do poszukiwań. Ktoś coś poleca?

Ja mam plastikowy, ale.do tej pory nic się w nim nie przekompostowało
Chcemy go rozwalić i zrobić zwykły z palet.
Toszka 18:51, 18 sie 2018

Też uważam, że z palet najlepszy. Sama taki mam - tanio, wygodnie, ekologicznie, a i można pomalować jak się chce
HannaR 20:18, 18 sie 2018

A co myślicie o tym?

https://www.abud.pl/product-pol-12556-Kompostownik-drewniany-z-klapa-80x80x80-cm.html

Toszka 09:23, 19 sie 2018

Ten absolutnie może być. Najlepiej by było mieć 2 albo 3. W jednym, zapełnionym dojrzewa kompost, a do drugiego na bieżąco wrzucasz. Ilość komór zależna jest od wielkości ogrodu, ale potrzebna mniej więcej 1 komora na 300-500m. A posiadanie dwóch komór to po prostu praktyczna strona.
U mnie nic się nie marnuje, wszystko co zdrowe i bez nasion ląduje w kompoście. Także susz z tui i gałązki z cięcia żywopłotu. Gałązki tylko uprzednio tnę ma małe kawałeczki. Także w trakcie kopania w ogrodzie jak natknę się na dżdżownice to i te wkładam do kompostownika, aby dżdżownice popracowały I z moich obserwacji największe kłębowisko dżdżownic zawsze jest przy resztkach tui i jałowców. Wszelkie liście też lądują w kompoście, po uprzednim przemieleniu kosiarką.
anna_t 09:28, 19 sie 2018

U mnie do kompostownika w głównej mierze lądują niestety chwasty wiem że odbije mi się to czkawką przy pieleniu ściółki potem ale nie miałabym to czym zapełnić.. może jak ogród podrośnie to będzie inaczej
HannaR 09:45, 19 sie 2018

Zamówiony 1 szt. Mam malutki ogródek, więc wystarczy.

Dzięki Toszko. Jesteś super kobitka!