Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Johanka77 22:41, 19 sie 2018

Toszka napisał(a)

Hi, hi...wróci i będzie nadrabiać własny wątek

Haha!
eVka 10:39, 20 sie 2018

No właśnie na lazanię, mi się nie chce w to bawić i sypię jak leci ;
Toszka 10:44, 20 sie 2018

Ewo, ja tez sypię jak leci, ale w międzyczasie obsypuję warstwę "jak leci" albo obornikiem, albo drobniutką korą, albo grubszą frakcją z przesiewania kompostu, albo chociaż kartony rozkładam. Niby nic, a na proces i jakość (późniejszego) kompostu ma to kolosalne znaczenie zwłaszcza sanitarne.
polinka 20:30, 20 sie 2018

Widzę Kochani, ze się dobrze bawiliscie tutaj przez weekend
Cieszę się ja również miło spędziłam ten weekend choć w trochę innych klimatach

polinka 20:34, 20 sie 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Kilka dni temu cięłam szalwię i już odbija,więc myślę,ze zdąży zakwitnać 3 raz....podobno do października ma być ciepło

Może być ciepło ale poproszę ne więcej niz 20 st i deeeeeeszcz!!!!
polinka 20:36, 20 sie 2018

ANKAg napisał(a)
Witam.
Chcialabym sie Ciebie zapytac jakie wymiary maja te szare belki pergoli.
Dziekuje.
Dotarlam tutaj czytajac posty nt traw faktycznie Twoje giganty zapieraja dEch w piersiach.

Aniu, kilka stron wcześniej podawałam wymiary Jak nie znajdziesz to napiszę jutro. Trawy dziękują za miłe słowa
polinka 20:46, 20 sie 2018

Iwk4 napisał(a)
Ja tylko na wiosnę i w lipcu, bo u mnie dopiero kwitnie drugi raz. Może towynika z klimatu, bo pamiętam, ze u mnie wszystko opóźnione jakieś dwa tygodnie. tylko zima zawsze przychodzi szybciej, niż na południu. Zatem sezon bywa, ze mam o miesiąc krótszy.

Polinko, dziewczyny, (chłopaki też, jeśli jeszcze jakiś tu zagląda... ), wiem, ze może się powtarzam, ale chciałabym usystematyzować moje działania. W tym całym zamieszaniu mowa była o potwornej ilości lania gnojówki.

I teraz pytanie na poważnie:
Jak już ogród rośnie sobie kilka lat, są hortensje, róże, byliny, trawy, drzewa owocowe i ozdobne, warzywa, no nie wiem, co jeszcze ...
Jakie gnojówki stosujecie, w jakich ilościach i na co?
bo ja robiłam jedynie pokrzywę, nie starczyło mi na wszystko, w pierwszej kolejności dostały róże, trawy i hortensje i pomidory na początku...
Potem robiłam gnojówkę z liści pomidorów (zdrowych) i podlewałąm raz na tydzień pomidorki.
Dopowiedzcie proszę co jeszcze i kiedy?

A poza gnojówką kompost wyściółkowałam na rabaty i obornik przekompostowany pozakopywałam między rośliny na rabatach. Resztę obornika systematycznie warstwami dodawałam do kompostu... i w dołki do nowych nasadzeń ...

Iwonko, nie mam czasu na bawienie się w robienie kilku różnych gnojówek. Od początku sezonu do końca lipca podlewam ogród co trzy tygodnie gnojówką z pokrzywy plus do wiaderka dodaję to co mam- czyli babka, mnieszek, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. Nie robię osobnych gnojówek tylko wszystko zielsko do jednego wiadra w zależności co mam. Nierozcieńczonymi gnojówkami podlewam też kompost. Gnojówek nie nastawiam na cały sezon tylko systematycznie robię nowe, dodając rośliny które się pojawiają. Na drugi ogród, na raz potrzebuję 5 dużych wiader nierozcieńczonej gnojówki plus trzy na kompostownik.
Gnojówkami nie podlewam hortensji, smaragdów i trawnika. Drzewa dostają tylko dwie dawki w sezonie-raz pokrzywa i raz skrzyp.

Od sierpna stosuję gnojówkę ze skrzypu plus podagrycznik i wrotycz.
polinka 20:49, 20 sie 2018

szemusia napisał(a)
A czy taka gnojówka traci swoje właściwości np. po miesiącu, dwóch? Wiem, teraz nie czas już na podlewanie pokrzywą, ale pytam, bo zrobiłam wczesną wiosną dwie beczki (eMa z kosą spalinową na pokrzywy wysłałam, pół przyczepki przywiózł) i tym systematycznie podlewałam. I tak teraz myślę, czy ta gnojówka jeszcze działała...

Polinko, niezmiennie zachwycam się Twoim kącikiem wypoczynkowym. Widzę, że poduch dodałaś więc chyba czasami na leżaczkach zalegasz

Beatko, z takimi szczegółowymi pytaniami to trzeba do Mazana.
Wiem, że PW i HT mają określoną datę ważności ale jak z gnojówką to ne wiem.

Toszka dobrze mówi o tej gnojówce na kompost To chyba najszybszy przyspieszacz kompostu
polinka 20:53, 20 sie 2018

malgol napisał(a)
Czyli gnojówka z wrotycza z domieszką skrzypu się nadawac będzie?

Toszko, skoro tu jesteś a Polinka się nie obrazi powiedz proszę w jakich proporcjach mam podlewać superfosfatem rabaty?w którymś wątku pisałaś o tym ,ale zgubiłam w którym i nie wiem co zrobić z tym fosforem co kupiłam

Skrzyp z wrotyczrm jak najbardziej teraz można używac Wrotycz dodawany systematycznie do gnojówek to naturalny wróg opuchlaków. Tylko warto podkreślić, że systematyczne Jednorazowa aplikacja nic tu nie pomoże
polinka 20:57, 20 sie 2018

ren133 napisał(a)

To już wolę kreta od pędraków
Matko lałam kiedyś wrotycz ... nie chciałabyś słyszeć co mówili przechodnie Tylko jak często trzeba go stosować żeby był efekt?

Z moich obserwacji wynika, że conajmniej jeden sezon. Jakoś w drugim sezonie epojawiły się u mnie opuchlaki i od razu zaczęłam stosować wrotycz-po roku chyba się wyniosły.