Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:30, 15 sty 2020

Do góry
Też się pocieszyłam z rana, szczególnie szałwia i ten kwiat z gwoździ Dzięki za optymizm.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:59, 14 sty 2020

Do góry
Zrobiłam dziś obchód po ogrodzie zobaczyć czy cebulowe wychodzą....
Póki co tulipanów nie widać ...dobrze,bo jeszcze nie czas

Wychodzą tylko czosnki główkowate sadzone w październiku...

Kłosowce i szałwia zielone cały czas.....cieszę się,że jesienią poprzesadzałam , powinno wszystko się przyjąć skoro jest ciepło....

Reszta śpi i dobrze, w końcu styczeń dopiero...
Ogród kwiatowy 19:16, 14 sty 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

przydało by się jeszcze coś pomarańczowego. Co kwitnie o tej porze w kolorze pomarańczowym?

hmmm biorąc pod uwagę fakt ,że i szałwia i kuklik powtarzają kwitnienie (bo kuklik chyba też powtarza ?) to na drugie kwitnienie mogły by załapać się z jeżówkami oczywiście
Jeżówkowe-Love 14:07, 14 sty 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Szałwia Omączona ..Cudna jest, należy traktować ją jako roślinę jednoroczną,ale warto ją mieć ..wspaniały wypełniacz, kwitnie bardzo długo odkryła ją Agata https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=6 jest na ostatnim zdjęciu

Jeśli ktoś planuje wysiewać szałwię omączoną, to jest na nią właśnie czas. Szałwia omączona od wysiania do zakwitnięcia potrzebuje od 16 do 22 tygodni, więc musi być wysiewana jak najwcześniej. Ja swoją siałam w ubiegłym roku pod koniec stycznia i było to dość późno, kwitła z końcem lipca. Na zimę część wykopałam i trzymam ją w nieogrzewanym garażu. Część została w gruncie i widzę, że jeszcze żyje. Jeśli zima będzie jak do tej pory, to jest szansa, że przezimuje. Asiu wysiewy śliczniutkie. Strasznie jestem ich ciekawa.
Jeżówkowe-Love 12:12, 14 sty 2020

Do góry
sarenka napisał(a)

Dzięki za informacje- myślę że ja posieje, ot tak,żeby coś rosło. Gdybym mogła to już bym się wzięła za przygotowanie rabaty, ale nus będzie poczekać jeszcze ze 4-5 miesięcy pewnie ( minimum) ale dzięki temu będę miała czas na dopracowanie tego co już mam. Chyba przewadze swoje Annabelle bo słońca za dużo mają i je pali i potem całe lato są brązowe,w miejsce 4 hortek dam 3 derenie ivory halo ( taki przerywnik w szpalerze limelight. Jak myślisz, dereń będzie tak pasował?

Nie pamiętam u kogoś tą omączona widziałam, ale kolor ma cudny. Zamówiłam też inne nasiona, więc będę wysiewać

Szałwia Omączona była u Agatki https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=6

Ja moją Anabelke przesadziłam jesienią , miała wilgotną miejscówkę ale słońca za dużo i też przez całe lato straszyła brązem, przesunęłam ją na bardziej zacieniony tył rabaty ..mam nadzieję na obfite i spektakularne kwitnienie w tym roku

Ten dereń bardzo ładnie rozjaśnia ..ale czy będzie pasował ..hmm nie wiem on będzie posadzony w jednej linii z hortensjami ?
Mi on bardzo podoba się posadzony na tyłach rabaty, gdy ma ciemne tło
Jeżówkowe-Love 19:04, 12 sty 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
O jakiej mącznej mówicie?

Szałwia Omączona ..Cudna jest, należy traktować ją jako roślinę jednoroczną,ale warto ją mieć ..wspaniały wypełniacz, kwitnie bardzo długo odkryła ją Agata https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=6 jest na ostatnim zdjęciu
Droga do spełnienia 09:46, 12 sty 2020

Do góry
Fragola napisał(a)

Witam, jaka to odmiana szałwii? Jest piękna i tworzy takie zwarte kępy. Pozdrawiam

Hej hej to szałwia compacta deep blue.
Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:03, 10 sty 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki
Southern belle moja pierwsza...ulubiona jedyną wadą jej jest pokładanie po deszczu, ale wystarczy podwiązać....

Szałwia priv

Tez ją mam, ale moja nie jest taka wysoka.
Dzięki za informacje. Robię plany rabat i listę zakupów.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:42, 10 sty 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Cudnie, pięknie.
Jaka to jeżówka? Wysoka mocno.
A mogłabyś jeszcze napisać, gdzie kupowałaś szałwie. Szukam, ale albo cena z kosmosu, albo jakieś źródło wydaje mi się niepewne.

Dzięki
Southern belle moja pierwsza...ulubiona jedyną wadą jej jest pokładanie po deszczu, ale wystarczy podwiązać....

Szałwia priv
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:37, 10 sty 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

O jaka stara fotka

Szałwia rosła cały czas tylko ją hakone pożarło
W zeszłym roku właśnie wymieniłam na wyższą Caradonne

Tutaj trochę widać....

Cudnie, pięknie.
Jaka to jeżówka? Wysoka mocno.
A mogłabyś jeszcze napisać, gdzie kupowałaś szałwie. Szukam, ale albo cena z kosmosu, albo jakieś źródło wydaje mi się niepewne.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:22, 10 sty 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Wiolu widzę tu połączenie, które bardzo mi się podoba. Teraz już chyba nie ma tu szałwii. Możesz powiedzieć, co się stało?, czy hakonka ją pochłonęła? Czy Caradonna na wysokość dałaby radę z tą trawą?

O jaka stara fotka

Szałwia rosła cały czas tylko ją hakone pożarło
W zeszłym roku właśnie wymieniłam na wyższą Caradonne

Tutaj trochę widać....

Ogród w remoncie 22:12, 09 sty 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
To prawda, 5taki styczeń , jak, nie pamiętam kiedy taki był.
A powinno być chłodno. Wręcz wymrozić te różne bakterie i rośliny przystopowane.
I śniegu powinno być dużo. A jest trochę deszczu i to jest skąpo. oj skąpo.
Pozdrawiam Asiu noworocznie

Zauważyłam dziś, że pokazały się kiełki tulipanów botanicznych, w styczniu, obłęd. Fordycje też już bardzo nabrzmiałe pączki mają i róże jeszcze zielone. U mnie nawet szałwia zielona. Grzybki i robactwo też pewnie się nie uśpiło. Cóż... "taki mamy klimat" .
Odpozdrawiam cieplutko
Ania -Spełnione marzenie 17:22, 09 sty 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
Ale fajnie, dzieje się już teraz u Ciebie
Ja mam jeszcze zapas szałwii u siebie. Myślicie, że można też już wysiewać? Taka szałwia z werbeną patagońską- mmm, miodzio

Witaj Marta

Fajnie to będzie za kilka lat ( jak będzie mi coś rosło )
I nie ukrywam ,że w moim otoczeniu zawsze się coś dzieję
Czekam z tęsknotą już na wiosnę ,
A pomysł z szałwią i werbeną patagońską ( wpisałam w google bo się przyznaje , jeszcze nie znam roślinek ) jest super ,
I napewno będzie się fajnie komponował
Koniecznie pochwal się fotkami ,
Uwielbiam takie kompozycje z roślinek i dużo się w ten sposób uczę
Ania -Spełnione marzenie 07:54, 09 sty 2020

Do góry
Ale fajnie, dzieje się już teraz u Ciebie
Ja mam jeszcze zapas szałwii u siebie. Myślicie, że można też już wysiewać? Taka szałwia z werbeną patagońską- mmm, miodzio
Jeżówkowe-Love 20:27, 06 sty 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Dziękuje za odpowiedź A oprócz jeżówek jakie jeszcze bylinki tak wcześnie sadzilaś do gruntu?

Ewuś ogólnie to wszystkie byliny możemy tak wcześnie wyprowadzić

U mnie to były min przetaczniki, szałwia omszona , odętka (która właśnie teraz kwitnie) hosty -ale te to akurat dla bardzo cierpliwych wysiewałam w październiku 2018 a latem osiągnęły gigantyczne rozmiary około 3cm
tu je widać między tiarellą a brunnerą

Doświadczalnia bylinowo-różana 19:29, 03 sty 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Dziękuję Wiolu No mam ciasny, ale własny. Upycham co się da

Cieszę się, że szałwia się sprawdziła u Ciebie Caradonna i Amethyst to moje ulubione szałwie omszone. Rosną bezproblemowo, jedynie przycinać je trzeba i na ślimaki uważać. Stoją ładnie wyprostowane i nawet po deszczach się nie pokładają.

Pozdrawiam również

Masz rację...ciasny ,ale własny... ja nie mogłabym żyć nawet bez malutkiego ogrodu ...cieszmy się z tego co mamy
Caradonna jest super, mam ją wszędzie... ma same plusy

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:12, 03 sty 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne podsumowanie sezonu
Dopiero na kwietniowej fotce zauważyłam ,że masz mały ogród...aż dziw ile pięknych roślin w nim zmieściłaś
piękny bylinowy raj

Dzięki za polecenie Caradonny tak mnie zauroczyła,że wywaliłam moją pokładającą się szałwię na Caradonnę właśnie

Pozdrawiam w Nowym Roku

Dziękuję Wiolu No mam ciasny, ale własny. Upycham co się da

Cieszę się, że szałwia się sprawdziła u Ciebie Caradonna i Amethyst to moje ulubione szałwie omszone. Rosną bezproblemowo, jedynie przycinać je trzeba i na ślimaki uważać. Stoją ładnie wyprostowane i nawet po deszczach się nie pokładają.

Pozdrawiam również
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:38, 03 sty 2020

Do góry
Nad wodą... Spa też będzie oszklone do samej ziemi - mam zamiar zdjąć te 2 przęsła poziome ....

Naturalne bombeczki

I bardzo wciąż ładna szałwia
Ogród bez reguł 15:36, 02 sty 2020

Do góry
W ogrodzie zielono i brązowo, przypudrowane szronem.
W zielniku

tymianek

hyzop

mięta

szałwia
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:28, 01 sty 2020

Do góry
Połowa listopada a szałwia nadal kwitnie... trzeci raz...

koniec miesiąca to rudości z zielenią...

Nowy karmnik ...

i pieczenie pierników
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies