Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Thuja 'Brabant' 16:23, 26 wrz 2014

Do góry
Tnij te tylko po bokach, u siebie raz potraktowałem przewodniki sekatorem i nie mogły się potem ogarnąć w którą stronę rosnąć
W jakiej odległości sadzić? 16:21, 26 wrz 2014

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Witam, to mój pierwszy post, bo wzięłam się za ogród.. Posadzone mam tuje szmaragd 160cm w szpalerze, ale metr od płotu i zastanawiam się czy mogę coś posadzić między tujami, a płotem? Czy zasadzenie brzozy pożytecznej im nie zaszkodzi? Czy może zostawić jak jest i nie kombinować? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jeśli Cię denerwuje ta pusta przestrzeń to najwyżej przesuń ten szpaler bliżej płotu, drzew nie ma sensu tam sadzić, bo będą ze sobą konkurować.
W jakiej odległości sadzić? 16:19, 26 wrz 2014

Do góry
mp_krk napisał(a)
Dzięki za odpowiedź

Tam gdzie mam 80 cm miejsca na ogrodzenie i Thuje z czoła jest skos wiec inne rośliny będą na skarpie poniżej żywopłotu który jest na 'wyplaszczeniu'. Czyli przy zachowaniu odległości 35 cm od ogrodzenia nie powinny w przyszłości bardzo przez nie przerastac?

Nie powinny, najwyżej ciut przejdą przez siatkę
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 16:17, 26 wrz 2014

Do góry
Nie wiem czy chcesz sadzić po jednej sztuce? Żeby uniknąć bałaganu i chaosu najlepiej posadzić 3 albo więcej sztuk jednej odmiany rośliny Jeśli żywopłot ma choćby 20 metrów to dwa-trzy gatunki to maximum. Cyprysika Columaris mam u siebie i jest to po latach ogromne drzewo, nie przemarza, jednak po zimie z ostrymi wiatrami miał przemrożone gałązki na zewnątrz - ale się odbudował
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:12, 26 wrz 2014

Do góry
Pendula chyba byłaby najlepsza, bo przynajmniej widoczna
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:48, 26 wrz 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Co do pierwszego pytania to szczerze sam z chęcią bym się podpiął, bo mam identycznie jak Ty - małe kwiaty rosną w gęstwinie liści. Ale chyba po prostu taka odmiana się mi trafiła...

Moje co roku właściwie ścinam do zera, a i tak mają ponad metr wysokości. Zależy na jakim etapie chcesz je zatrzymać, bo jak metr to kup jakieś miniaturowe Bo te zwykłe na pewno będą wyższe, nie ma innej opcji

Dla ścisłości - Ty Sebek chyba piszesz o hortensjach bukietowych co? . W pytaniu chodziło o hortensje ogrodowe. Nikt ogrodowych raczej nie tnie przy samej ziemi .
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:37, 26 wrz 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Madżen - spieszę donieść, że jedna z forumek znalazła to
http://allegro.pl/likwidacja-plantacji-cis-taxus-baccata-i4622811398.html

Wszystkie wrocławianki cisów potrzebujące powinny zaglądnąć

no właśnie, może ktoś chętny? ja bardzo, ale pani niecodziennie jest na polu i trzeba się umówić, jak się kilku klientów nazbiera... no i jeszcze fajnie by było, żeby akurat w ten dzień miało się możliwość pojechać...
Iglaki na pniu 15:29, 26 wrz 2014

Do góry
Nigdy się z takim czymś nie spotkałem, będą stale na tej wysokości
Cis - Taxus 15:28, 26 wrz 2014

Do góry
ziele napisał(a)

Niestety prawdopodobnie przemarzłaby. U mnie nie wytrzymała śliwa Nigra. Mimo zabezpieczeń zmarzła. Ciągle gorączkowo myślę. Może jadnak grab Fastigiata?

Grabom zima na pewno nie straszna
Cis - Taxus 15:27, 26 wrz 2014

Do góry
MarzenaG napisał(a)
Byłam dzisiaj w Co i były "cisy media" czy to oznacza odmiane hicksii czy hilli?

Nie wiadomo Ten i ten jest media
Świerk serbski - Picea omorika 15:26, 26 wrz 2014

Do góry
blackstork napisał(a)
Jaka jest odpowiednia odległość posadzenia świerku od płotu, czy 1 metr wystarczy, czy to jednak za dużo?
Czy 1,5 metra pomiędzy kolejnymi świerkami w grupie będzie wystarczające?

A będą cięte? Jeśl tak to przy płocie zostaw sobie 1,5 metra, żeby móc tam spokojnie przejść A druga odległość jest w porządku
Świerk serbski - Picea omorika 15:24, 26 wrz 2014

Do góry
kachat napisał(a)
Może mi ktoś jeszcze pomoże i coś doradzi..?

Jeśli zapewnisz im dobry start, czyli odpowiednią ziemię i nawodnienie - a później odpowiednie nawożenie i również nawodnienie to powinny rosnąć dobrze

A jak nie to tuje też sobie poradzą - ale również musisz im zapewnić to co napisałem wyżej
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:18, 26 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Chciałabym zapytać czy można traz hortki przesadzić? Chcę je zbliżyć bardziej do siebie bo są trochę roztrzelone.

Można Możesz również to zrobić jak zrzucą liście. Jeśli teraz to zrobisz to pamiętaj o wodzie dla nich
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:17, 26 wrz 2014

Do góry
Magdazet napisał(a)
Witajcie, proszę o radę w dwóch kwestiach dotyczących moich hortensji (na zdjęciach).
1. Co zrobić aby kwiatostany były większe a liści mniej? Moje mają gęstwinę liści, a kwiaty małe, chowające się w liściach. Zasilane były nawozem do hortensji.
2. Chcialabym ograniczyc ich wzrost wzwyż. W tym roku zwłaszcza jedna ma wybujałe wosoko, dlugie pędy. Znam oczywiście generalne reguły dot cięcia (nie cięcia) hortensji ogrodowych. Ale może z bardziej zaawansowanej Waszej wiedzy mogłabym coś zaczerpnąć.

Pozdrawiam, magda

Co do pierwszego pytania to szczerze sam z chęcią bym się podpiął, bo mam identycznie jak Ty - małe kwiaty rosną w gęstwinie liści. Ale chyba po prostu taka odmiana się mi trafiła...

Moje co roku właściwie ścinam do zera, a i tak mają ponad metr wysokości. Zależy na jakim etapie chcesz je zatrzymać, bo jak metr to kup jakieś miniaturowe Bo te zwykłe na pewno będą wyższe, nie ma innej opcji
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:14, 26 wrz 2014

Do góry
abiko napisał(a)
Pytanie, jak potraktować hortensję ogrodową w donicy, która ma masakrycznego mączniaka. Spryskać jasne, to zrobiłam, czekać aż liście opadną przed zimą, oberwać.. ?i tak nieciekawie wygląda Zimuje w garażu. W tym roku pierwszy raz tak nie ładnie wygląda.

Oberwij te liście i spryskaj oraz podlej krzaczek Amistarem lub Dithane - ale do garażu dopiero ją daj jak przyjdzie zima
Klon o czerwonych liściach 15:12, 26 wrz 2014

Do góry
Dzięki Sebek za zidentyfikowanie autorki zdjęcia. Zapytam u źródła
Klon o czerwonych liściach 15:07, 26 wrz 2014

Do góry
Spytaj się Wieloszki, bo to w jej ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1

Albo poszukaj w wątku, na pewno gdzieś jest podane
Anemone × hybrida (zawilec mieszańcowy) , Anemone hupehensis (zawilec japoński) 15:01, 26 wrz 2014

Do góry
Wujek Google podpowiedział, że mają od 60 do 90 cm szerokości A kępy widziałem tylko zwarte.
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 14:57, 26 wrz 2014

Do góry
To zależy od odmiany i być może masz Christa, a on jest wysoki - w artykułach Danusi o ogrodach angielskich przetaczniki z pewnością występowały nie raz

Do kul może dosadź szałwię Deep Blue - ta jest niska
Róże okrywowe - zimowanie i uprawa 14:51, 26 wrz 2014

Do góry
Dziewczyny bardzo polecają odmianę BONICA, ja mogę również polecić THE FAIRY
Na resztę pytań znajdziesz odpowiedzi w artykułach
https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=r%C3%B3%C5%BCe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies