Nie wiem czy chcesz sadzić po jednej sztuce? Żeby uniknąć bałaganu i chaosu najlepiej posadzić 3 albo więcej sztuk jednej odmiany rośliny Jeśli żywopłot ma choćby 20 metrów to dwa-trzy gatunki to maximum. Cyprysika Columaris mam u siebie i jest to po latach ogromne drzewo, nie przemarza, jednak po zimie z ostrymi wiatrami miał przemrożone gałązki na zewnątrz - ale się odbudował
Dla ścisłości - Ty Sebek chyba piszesz o hortensjach bukietowych co? . W pytaniu chodziło o hortensje ogrodowe. Nikt ogrodowych raczej nie tnie przy samej ziemi .
no właśnie, może ktoś chętny? ja bardzo, ale pani niecodziennie jest na polu i trzeba się umówić, jak się kilku klientów nazbiera... no i jeszcze fajnie by było, żeby akurat w ten dzień miało się możliwość pojechać...
Jeśli zapewnisz im dobry start, czyli odpowiednią ziemię i nawodnienie - a później odpowiednie nawożenie i również nawodnienie to powinny rosnąć dobrze
A jak nie to tuje też sobie poradzą - ale również musisz im zapewnić to co napisałem wyżej
Co do pierwszego pytania to szczerze sam z chęcią bym się podpiął, bo mam identycznie jak Ty - małe kwiaty rosną w gęstwinie liści. Ale chyba po prostu taka odmiana się mi trafiła...
Moje co roku właściwie ścinam do zera, a i tak mają ponad metr wysokości. Zależy na jakim etapie chcesz je zatrzymać, bo jak metr to kup jakieś miniaturowe Bo te zwykłe na pewno będą wyższe, nie ma innej opcji
To zależy od odmiany i być może masz Christa, a on jest wysoki - w artykułach Danusi o ogrodach angielskich przetaczniki z pewnością występowały nie raz
Do kul może dosadź szałwię Deep Blue - ta jest niska