Dziś doszły zamówione kuwety/tace wysiewowe. Grubość i stabilność niemal identyczna z tymi co miałam do tej pory, a tamte służą mi już 4 lata. Powinny się sprawdzić do przetrzymywania rozsad, bo lubię podlewać od dołu. Chyba to recyklingowy plastik, bo nie jest taki gładki i ma trochę niedociągnięć, ale nie powinno to wpłynąć na cel używania.
P.S. Krzesła w tle gołe, bo pokrowce w pralce, aby czyste przywitały wiosnę. Super opcja przy małych dzieciach.
Edit: Proszę o polecenie jaki wąż ogrodowy kupić? To co mieliśmy do tej pory po sezonie ma dziury. Czy ten z Lidla się sprawdza?
To są koprolity dżdżownic, skarb w naszych trawnikach. Jest to mieszanka ziemi, odchodów, enzymów trawiennych i sklejających je śluzów. W warunkach hodowlanych powstaje z tego naturalny biohumus.
Duża ilość dżdżownic w glebie świadczy o jej urodzajności, natomiast pojawiające się na jej powierzchni koprolity sygnalizują braki powietrza. Woda wypycha powietrze z gleby i dżdżownice czasowo pojawiają się na powierzchni trawnika pozostawiając koprolity.
Na ogół dzieje się tak po obfitym nawodnieniu trawnika lub po długotrwałych opadach deszczu. Dżdżownice czasowo przebywają wtedy tuż pod wierzchnią warstwą ziemi pobierając tlen z powietrza atmosferycznego.
Koprolity to nic innego jak wermikulit z tym, że powstały ze szczątków organicznych znalezionych w ziemi. Kontrolowany wermikulit wytwarza (Eisenia fetida) dżdżownica kalifornijska która całe swoje życie spędza wyłącznie w kompoście.
Wermikulit wytworzony z bioróżnorodnego materiału jest najcenniejszą i najbogatszą substancją na świecie służącą do odżywiania roślin.
Numer 3, rabata szeroka na 5m, a długa na 25. Będą katalpy, hortensje, miskanty ML, werbena patagońska, perowskie, kocimiętki, szałwie, jeżówki białe Alba, seslerie i trzcinnik brachytricha.
A prezent to chyba się domyślasz, że był odpowiedzią na pytanie 'co chcesz dostać?' A nie inwencją własną chciał mi kupić mniej, ale powiedziałam, że mniej to mi nie potrzeba
Łącznie będzie ich tam 30 sztuk.
Na rabacie gdzie wody było mało i krótko całkiem fajnie przetrwały Hebe. Nie wiem tylko czy to, że są suche w środku to normalne czy trzeba się martwić
Skalnica Arendsa ładnie zbiera się do kwitnienia. Nabrała masy i cieszy oko
Hortensje bukietowe, jeżówki, liliowce, szałwia,hakonki żyją
Ogrodowe też żyją, ale na kwiaty nie liczę
Tulipany umarły, trawy jeszcze się okaże.
Natomiast całkiem dobrze się mają małe rozchodniki ukorzenianie jesienią, mimo, że były mocno zalane. Tak samo żurawki. Najlepiej ma się zielsko
Korzystając z wcześniejszego powrotu do domu i ładnej pogody, zrobiłam mały obchód ogrodu.
Przedstawiam mój obraz nędzy i rozpaczy z niewielką nutką optymizmu.
Bagienna jeszcze nie tknięta po zejściu wody