Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Basieksp 22:17, 20 lis 2024

Zostawiłabym te tuje niech sobie rosną do woli, tak by zasłonić ten budynek. Nawet jak będzie tam dużo cienia, możesz to całkiem fajnie zagospodarować, cieniolubnymi roślinami
Makao 05:15, 21 lis 2024

Szkoda że tam drzew nie masz takich wysokich jak graby czy dęby błotne lub ambrowce które zestawiłyby ten budynek. Graby bardzo szybko rosną tylko trzeba je ciąć ale tych dębów czy ambrowców nie trzeba ciągnąć.
Ja bym nie rezygnowała z tych róż bo moje róże rosną np. w cieniu. Na słońcu je przypalało.
ewsyg 10:07, 21 lis 2024

Kasiu, bardzo dziękuję za współczucie. Sama sobie też współczuję

Ewuś, ten dom jest 1,5 m od granicy. Jak zrobili krokwie, to obserwowałam gdzie sięga cień, prawie do połowy działki. Latem będzie krótszy, ale myślę, że okres wegetacji róż zacznie się bardzo późno. Przyszły rok do obserwacji. Za różami mam jagodnik, a w nim kilkanaście krzewów borówki amerykańskiej i porzeczki. Musze to gdzieś przenieść, czyli muszę poświęcić rabatę kwiatową. Już zaczęłam wykopywanie roślin. Póki co są w donicach i kastrach budowlanych.

Zuzia, czas pokaże. Może chociaż te pnące i krzaczaste dadzą radę.

Alicja, miałam trudny okres, ale cóż, dom już jest i pozostanie, a ja muszę jakoś to wszystko pozmieniać. Dopóki nie zmienią prawa budowlanego, to będziemy mieszkać jeden na drugim. U nas jest bardzo mało działek budowlanych do sprzedaży, a i ceny są wysokie, to ludzie kombinują.

Lidzia, 1,5 metra od granicy. Nie spodziewałam się, że ktoś się tutaj wybuduje.

Basiu, przyszły rok pokaże co się stanie z tymi różami. Jeżeli dadzą radę to zostaną, jak nie to będą cieszyły inne osoby. Przy takiej opcji tuje puszczę bardzo wysoko.

Aniu, i tak muszę tam dosadzić dwa drzewa, które nas trochę zastawią. Na dodatek po dwóch stronach są balkony. Myślę o posadzeniu lipy, ze względu na zapach i może buk tricolor.

Dziewczynki, kochane jesteście, dziękuję za słowa wsparcia i pocieszenia. Dla Was serniczek z wiśniami i kruszonką. Najbardziej ulubiony przez moich żarłoków

Częstujcie się, smacznego

ewsyg 10:42, 21 lis 2024

Pokażę Wam portreciki róż, które mam do sprzedaży.

Róża Garden of Roses

Róża William Shakespeare 2000

ewsyg 11:02, 21 lis 2024

Paul Bocuse

Jubilee Celebration

ewsyg 11:03, 21 lis 2024

Paul Bocuse

Jubilee Celebration

Basieksp 11:10, 21 lis 2024

Półtora metra to mało, nie powinny być conajmniej 3 metry, od granicy działki?
Doczytałam, że 1,5 metra może być gdy takie sa warunki zagospodarowania przestrzennego, u Was tak jest?
Kordina 11:15, 21 lis 2024

Prawo zezwala na umiejscowienie budynku w odległości 1,5 metra od granicy, a nawet bezpośrednio przy niej, pod warunkiem uwzględnienia takiej możliwości w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Ważne jest, aby ściana domu przylegająca do granicy nie posiadała okien ani drzwi.

Ale jak to zwykle u nas prawa są różne

Jeśli ściana domu z oknami lub drzwiami jest skierowana w stronę granicy, musi być od niej oddalona co najmniej o 4 metry.
Gdy ściana bez okien i drzwi jest zwrócona w stronę granicy, odległość ta powinna wynosić co najmniej 3 metry.
Te zasady dotyczą domów stawianych na działkach budowlanych. Warto jednak pamiętać, że czasami mogą obowiązywać inne odległości, w zależności od szczegółowych przepisów rozporządzenia oraz przepisów odrębnych, które ustanawiają inne odległości od granicy.
ewsyg 11:16, 21 lis 2024

Basieksp napisał(a)
Półtora metra to mało, nie powinny być conajmniej 3 metry, od granicy działki?
Doczytałam, że 1,5 metra może być gdy takie sa warunki zagospodarowania przestrzennego, u Was tak jest?

Oni maja działkę szeroką 14 m, więc można, nawet w granicy
ewsyg 11:26, 21 lis 2024

Kordina napisał(a)
Prawo zezwala na umiejscowienie budynku w odległości 1,5 metra od granicy, a nawet bezpośrednio przy niej, pod warunkiem uwzględnienia takiej możliwości w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Ważne jest, aby ściana domu przylegająca do granicy nie posiadała okien ani drzwi.

Ale jak to zwykle u nas prawa są różne

Jeśli ściana domu z oknami lub drzwiami jest skierowana w stronę granicy, musi być od niej oddalona co najmniej o 4 metry.
Gdy ściana bez okien i drzwi jest zwrócona w stronę granicy, odległość ta powinna wynosić co najmniej 3 metry.
Te zasady dotyczą domów stawianych na działkach budowlanych. Warto jednak pamiętać, że czasami mogą obowiązywać inne odległości, w zależności od szczegółowych przepisów rozporządzenia oraz przepisów odrębnych, które ustanawiają inne odległości od granicy.

Bedą mieli otwory okienne, ale z luksferami, bo nie są definiowane jako okno.

Miałam z nimi przeprawę ponieważ krokwie wypuścili prawie do granicy. Pani mi mówiła, że zgodnie z prawem budowlanym i projektem domu, nie chcieli też zamontować płotków przeciwśniegowych. To niestety ich dobra wola. Grzecznie poprosiłam o płotki, maja być. Po rozmowie z kierownikiem budowy okazało się, że jednak muszą przyciąć. Dodatkowo w ich projekcie nie ma otworów na luksfery, balkonu. Mogłabym im wstrzymać budowę, żeby przemierzyli balkon, czy jest zmianą istotną, czy nie. Nie jesteśmy złośliwi, budują dalej.