Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:21, 24 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Nie oglądaj, on za duży jest tutaj. Jest przepiękny ale nie na to miejsce. Namieszałam

Hmm
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:20, 24 lut 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Renat te patyczki troche ciemniejsze to hortensja Renhy vanille fraise

No to teraz mam czarno na białym ... nie pomylę Jeszcze raz bardzo dziękuję i też cieszę się, że się poznaliśmy. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:57, 24 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Każdy lubi co innego, wiesz jak jest. Z pokroju to myślałam o czymś co ma horyzontalnie ułożone pędy ale chyba dereń pagodowy za duży, jest za to mnóstwo tak rosnących kalin albo trzmielina oskrzydlona - miałabyś ogień na jesieni. Możesz też pójść w magnolię albo bez o czarnych liściach... Wzięłabyś ty porządny katalog roślin i znalazła to jedno jedyne A resztę roślinek dobierzesz jak pojawi się wizja
Wiesz, tu się mogą pojawiać pomysły, ale to ty wiesz z której strony najczęściej ten fragment oglądasz, z której strony do niego podchodzisz, czy widać go od wejścia... Dużo dużo spaceruj najlepiej z katalogiem w ręku
A może właśnie bardzo ciemne liście z bielą i niewielką plamą różu? Oj! Zrobiłabym sobie tak gdzieś... Dzięki

Hi hi hi ... idę oglądać derenia pagodowego
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:45, 24 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

No pomyśl, Moniczko, proooszę

Każdy lubi co innego, wiesz jak jest. Z pokroju to myślałam o czymś co ma horyzontalnie ułożone pędy ale chyba dereń pagodowy za duży, jest za to mnóstwo tak rosnących kalin albo trzmielina oskrzydlona - miałabyś ogień na jesieni. Możesz też pójść w magnolię albo bez o czarnych liściach... Wzięłabyś ty porządny katalog roślin i znalazła to jedno jedyne A resztę roślinek dobierzesz jak pojawi się wizja
Wiesz, tu się mogą pojawiać pomysły, ale to ty wiesz z której strony najczęściej ten fragment oglądasz, z której strony do niego podchodzisz, czy widać go od wejścia... Dużo dużo spaceruj najlepiej z katalogiem w ręku
A może właśnie bardzo ciemne liście z bielą i niewielką plamą różu? Oj! Zrobiłabym sobie tak gdzieś... Dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:43, 24 lut 2015

Do góry
A ja wczoraj martwiłam się, że u nas "na wsi" werbeny nie mogę kupić a tu taaka niespodzianka - Krysia mi dziś swoją "prywatną" podarowała i już wysiana. I jeszcze limki i derenia dostałam do wyhodowania Dziękuję Krysiu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:29, 24 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Wiesz co ja myślę? Ta ściana nie musi być koniecznie do zasłonięcia. Zobacz, jeżeli posadzisz drzewo tak jak Danusia ci narysowała to między nim a jałowcami masz niemal ramę dla jakiegoś wyjątkowego krzewu. Poważnie. A jeżeli będzie to krzew o interesującym pokroju to żeby go podkreślić możesz go podsadzić właśnie wrzosami jednej odmiany. Mi też ta kulka przy jalowcach zupełnie nie pasuje. Przesądziłabym ją.
Myślę o tym wyjątkowym krzewie ale sama nie wiem... Jest tyle pięknych

No pomyśl, Moniczko, proooszę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:08, 24 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Śliczne są te buki!
Czy one bardzo się rozrastają? Bo myślałam aby posadzić je przed ogrodzeiem frontowym jako przesłonę przed przechodniami.

Renia, każda odmiana inaczej rośnie, formy kolumnowe, tak jak tutaj przedstawiłam Dawick Gold rośnie silnie, tak też Red Obelisk. Pendula, Rohanii rosną wolniej. Chcesz posadzić jako przesłona, tutaj nie wiem czy chodzi ci o żywopłot z buczyny, czy o formę ozdobną, ja buki traktuję jako drzewa bardzo dekoracyjne i sadzę je jako uzupełnienie kompozycji w ogrodzie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:53, 24 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Dziękuję Gosiu,
Poważnie zastanawiamy się nad zrobieniem podobnych donic. Być może zrobimy je z najcieńszej płyty warstwowej (łatwiej dostępny materiał). Cieszę się, że znalazłam u Ciebie taką inspirację, nie jedyną zresztą.
Podobają mi się też płyty chodnikowe na trawie - widziałaś kto ma takie ale o nieregularnych kształtach?

cieszy mnie to że kogoś inspirujemy o nieregularnych tzn.? jakich doprecyzuj proszę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:19, 24 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Zimzielony jest bluszcz pospolity Hedera i Hortensja pnąca Hydrangea petiolaris

Tylko, że nie może piąć się n ścianie bo tam jest przejście - raczej jakieś drzewo?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:32, 24 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
A widzisz od początku Ci pisałam trzymaj się pomysłu Danusi
Jeżeli pnącze to wygogluj sobie aktinidię pstrolistną. Mi bardzo się podobają te trójkolorowe przebarwiające się listki.
W tym roku sądzę u siebie

Staram się jak mogę ograniczyć bukszpany
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:31, 24 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A ja z kolei polecam do twojego ogrodu tawuły japońskie, świetnie sprawdzą się na obwódki i pięknie rozjaśnią ogród.

Tutaj są opisane i pokazane w różnych zestawieniach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica

Dziękuję Karolu,
Też mi się podobają. Na pewno gdzieś je u siebie posadzę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:29, 24 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Ta białą plamę możesz urozmaicić nie iglakami, bo już masz ich dość dużo, po ścianie mogłabyś puścić bluszcza lub kokornaka, a najbardziej pasowałaby mi róża pnąca

Wrzosy to już najniższe piętro, a co pomiędzy jakieś krzewy, np. tawuły, derenie białe, hibiskusy, karaganę syberyjską, może pęcherznicę, kalinę, lilaki np. Krasawicę Moskwy lub np. Palibin jest fioletowy, ligustra żółtego na pniu, o berberysach już pisałyście i na bukszpany w kompozycji znalazłoby się miejsce.

Klon brilantisinium jest piękny wiosną, latem zielony, będzie się zlewał z thujami, dla koloru, biorąc pod uwagę nasadzenia w szpalerze, pasowałyby Ci klony po jego obu stronach np Priceton Gold.

Na trawniku brakuje mi Magnolii?

Dziękuję Ci Agatko za tyle cennych informacji. Wiele z tych nazw muszę sobie wygooglować na spokojnie po pracy. Wiem, że brakuje u mnie koloru Jakoś tą plamę muszę zasłonić. Chciałabym żeby zimą też jej nie było widać - bluszcz byłby fajny tylko, że tam przy ścianie jest przejście z kostki do drzwi w garażu... nie wiem jakby to rozwiązać.
Pomiędzy tym najniższym piętrem myślałam o wyższych i trochę niższych trawach i niskiej kosodrzewinie, może też berberysie. A czy pomiędzy te trawy można dać werbenę a na wiosnę krokusy i tulipany? I bardziej po prawo wrzosy i wrzośce ? Ożywiłabym zieleń kolorem fioletowym, bordowym i żółtym.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:38, 23 lut 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Witaj przychodzę z rewizytą.
Pisałaś, że u mnie ci się podobało, a ja poza niską obwódką nie mam wcale bukszpanów.
Przemyśl sobie wszystko jeszcze raz ale patrz na ogród jako całość i do niego dobieraj rośliny. Nie wszystko co nam się podoba możemy upchać akurat u nas. Ja też jestem za tym aby Danusi pomysł zrealizować, stworzysz sobie szkielet, a później możesz smaczki dodawać.
A jeśli marzysz o wrzosowisku zobacz sobie moje. Nie ma obok niego iglaków wcale.

Dziękuję, że starasz mi się pomóc. A czym proponowałabyś mi zapełnić tę rabatę z jałowcami"żandarmami"?
Hirutkowy raj:)) 21:54, 23 lut 2015

Do góry
Krysiu,
Masz wiadomość...
Hirutkowy raj:)) 21:23, 23 lut 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Bożenko dzięki,dziewczyny no msakra pada deszcz własnie u mnie trochę za wcześnie bo w sobote pryskałam oj

A ile dokładnie trzeba odczekać od oprysku? 2 dni nie wystarczą? Pryskałaś przecież w sobotę rano... A ja właśnie kupiłam i chciałam pryskać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:17, 23 lut 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Popieram zdanie koleżanki

To gdzie ja zrobię wrzosowisko?:
No dobrze, pomyślmy... Hortensje będą trochę dalej. To jest pewne. a może tą białą plamę wypełnić jakimś iglakiem szt 2 (zrobi się puszyściej) nie będzie tak monotonnie... no i będzie łatwiejsze w zakupie Potem można stworzyć piętro z jakichś traw, niżej ze 3 kosodrzewiny i ... może pasowałyby wtedy wrzosy? czy nie? A może tak?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:47, 23 lut 2015

Do góry
FrancoPolo napisał(a)
Pytałaś o klona Brilliantissimum latem.

Noo, ładny, naprawdę mi się podoba ... Żeby jeszcze tylko udało mi się go gdzieś upolować Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:44, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Donice mają, gadżety też, ale jakiś fajowych, to raczej nigdy nie widziałam. Kul też nie widziałam Ale wiosna, nowy sezon, więc pewnie coś dowiozą. Rozumiem, że byłaś tylko w Bialej? To w centrum mają kilka(naście?) razy więcej...

W centrum tzn w Wieluniu? Byłam raz Ale to było dawno.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:42, 23 lut 2015

Do góry
Beatko,
Sprawdziłam sobie... klonik ładny. Też chcę kupić jedno drzewko w takim kolorze - chciałabym posadzić go przy hortensjach i dosadzić kilka bordowych żurawek (zaplanowałam sobie taką rabatę z tyłu przy tarasie).

Boszsze, kiedy ja to wszystko zrobię
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:35, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Kupiłam u nich szczepionego klona crimson centry. Na razie nie ma co pokazywać, bo to kilka łysych gałązek chwilowo... Parę osób na forum ma tego klona i sobie chwalą.
W szkólce mają duży wybór. Na pewno wszystkie rośliny, o których piszesz u nich zakupisz. Tylko teraz jeszcze za wcześnie. Mnie, jak już pisałam, brakuje u nich nowości. Ale to też zależy co się chce, bo hortensje to mieli piękne
A ten jałowiec to po to, żeby uzupelnić tło na tej ścianie? Na tej, co Danusia projekcik zrobiła?

Tak, jałowca muszę kupić żeby stworzyć pełny ekran, zasłonić białą ścianę.
A przed nimi chcę właśnie zrobić wrzosowisko (bo to jest bardzo słoneczne miejsce i leciutko wzniesione). Oczywiście muszę dosadzić coś nieco wyższego (coś do 1m wysokości)tuż przy jałowcach.
Muszę wygooglować sobie tego Twojego klona, chociaż ten Brillantissimum coraz bardziej mi się podoba.
Do Blabusia na pewno pojadę. Ale powiedz mi, mają tam też donice i jakieś gadżety ogrodowe (kule i takie tam)?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies