Każdy lubi co innego, wiesz jak jest. Z pokroju to myślałam o czymś co ma horyzontalnie ułożone pędy ale chyba dereń pagodowy za duży, jest za to mnóstwo tak rosnących kalin albo trzmielina oskrzydlona - miałabyś ogień na jesieni. Możesz też pójść w magnolię albo bez o czarnych liściach... Wzięłabyś ty porządny katalog roślin i znalazła to jedno jedyne A resztę roślinek dobierzesz jak pojawi się wizja
Wiesz, tu się mogą pojawiać pomysły, ale to ty wiesz z której strony najczęściej ten fragment oglądasz, z której strony do niego podchodzisz, czy widać go od wejścia... Dużo dużo spaceruj najlepiej z katalogiem w ręku
A może właśnie bardzo ciemne liście z bielą i niewielką plamą różu? Oj! Zrobiłabym sobie tak gdzieś... Dzięki
A ja wczoraj martwiłam się, że u nas "na wsi" werbeny nie mogę kupić a tu taaka niespodzianka - Krysia mi dziś swoją "prywatną" podarowała i już wysiana. I jeszcze limki i derenia dostałam do wyhodowania Dziękuję Krysiu
Renia, każda odmiana inaczej rośnie, formy kolumnowe, tak jak tutaj przedstawiłam Dawick Gold rośnie silnie, tak też Red Obelisk. Pendula, Rohanii rosną wolniej. Chcesz posadzić jako przesłona, tutaj nie wiem czy chodzi ci o żywopłot z buczyny, czy o formę ozdobną, ja buki traktuję jako drzewa bardzo dekoracyjne i sadzę je jako uzupełnienie kompozycji w ogrodzie
Dziękuję Ci Agatko za tyle cennych informacji. Wiele z tych nazw muszę sobie wygooglować na spokojnie po pracy. Wiem, że brakuje u mnie koloru Jakoś tą plamę muszę zasłonić. Chciałabym żeby zimą też jej nie było widać - bluszcz byłby fajny tylko, że tam przy ścianie jest przejście z kostki do drzwi w garażu... nie wiem jakby to rozwiązać.
Pomiędzy tym najniższym piętrem myślałam o wyższych i trochę niższych trawach i niskiej kosodrzewinie, może też berberysie. A czy pomiędzy te trawy można dać werbenę a na wiosnę krokusy i tulipany? I bardziej po prawo wrzosy i wrzośce ? Ożywiłabym zieleń kolorem fioletowym, bordowym i żółtym.
To gdzie ja zrobię wrzosowisko?:
No dobrze, pomyślmy... Hortensje będą trochę dalej. To jest pewne. a może tą białą plamę wypełnić jakimś iglakiem szt 2 (zrobi się puszyściej) nie będzie tak monotonnie... no i będzie łatwiejsze w zakupie Potem można stworzyć piętro z jakichś traw, niżej ze 3 kosodrzewiny i ... może pasowałyby wtedy wrzosy? czy nie? A może tak?
Beatko,
Sprawdziłam sobie... klonik ładny. Też chcę kupić jedno drzewko w takim kolorze - chciałabym posadzić go przy hortensjach i dosadzić kilka bordowych żurawek (zaplanowałam sobie taką rabatę z tyłu przy tarasie).
Tak, jałowca muszę kupić żeby stworzyć pełny ekran, zasłonić białą ścianę.
A przed nimi chcę właśnie zrobić wrzosowisko (bo to jest bardzo słoneczne miejsce i leciutko wzniesione). Oczywiście muszę dosadzić coś nieco wyższego (coś do 1m wysokości)tuż przy jałowcach.
Muszę wygooglować sobie tego Twojego klona, chociaż ten Brillantissimum coraz bardziej mi się podoba.
Do Blabusia na pewno pojadę. Ale powiedz mi, mają tam też donice i jakieś gadżety ogrodowe (kule i takie tam)?