Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:01, 03 maj 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Dzieki za info o złotlinie, jak bys mi swoje kiedys przy okazji pokazała na fotce to byłabym wdzięczna
Oczywiście dzis nie miałam szans na posadzenie go bo lało cały dzien, może jutro.....

Mam buka tricolor od 6 lat i żadnych mszyc na nim nigdy nie widziałam, odpukać...........choć np. na wiciokrzewie pojawiały sie rok rocznie, może ten mój moim mszycom nie smakuje......
Lubie tego buka, choć późno startuje i zawsze mam obawy czy nic mu po zimie nie jest. Teraz juz aktualnie zaczyna rozwijac listki, ładnie sie rozrasta ale nie za szybko rośniei generalnie mogę go każdemu polecic, nawet do małych ogrodów jak u mnie.

Wiciokrzewów z powodu mszyc pozbyłam się z ogrodu... Rok temu na kalinie była inwazja ... Pozostalych roslin mi nie atakują, róże miały umiarkowane ilości.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:59, 03 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Ale piękne podsumowanie traw zrobiłaś
Piszesz o buku tricolor, ze mszyce go lubią???? Tylko z nim miałaś problem? Bo ja sie na niego zamierzałam. Podoba mi sie, zreszto nie tylko on i teraz mam zagwostke

Ania takich mszyc jak na bukach w ubieglym roku nigdy nie mialam na żadnej roslinie. Może kiedys na kalinie...ale jak pisalam kupiłam baaaaardzo już mocno zainfekowanego tricolor. Walczyłam całe lato. Inne dziewczyny nie miały problemow w tym bukiem.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:57, 03 maj 2014

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)
Witam
Marzenko czy Twoje stipy obcinasz na zimę/wiosnę?
Mam też pytanie, gdzie zakupiłaś te śliczne donice betonowe, w których masz lawendę na tarasie?

Znalazłam pytanie
Poprzedniej wiosny obcinalam stipy. Bardzo długo się jednak zbierały do wzrostu i rabata niemal do końca maja była łysa. Owszem stipy urosły po cięciu piekne i wielkie. W tym roku nie obcinałam, wyczesłam tylko uschnięte klosy dopiero tydzień temu, gdy już nowe przyrostu się pojawiły. Testuję, ktore rozwiązanie jest lepsze. Ale o wynikach ekseperymentu więcej bedę mogła powiedzieć w czerwcu.
Donice betonowe są male i kupiłam je w Zielonym centrum. Gdyby były takie same duże pewnie bym przed wejście do domu zakupiła. Podobne widziałam w Obi.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:51, 03 maj 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Tę trawkę mam, obfocę dla ciebie
Marzenko, idzie cieplej, przejaśnia sie, czyli wyż,
Ale bedzie super myśle
Pocztalam o tulipanach, czyli po twoich doświadczeniach pozostaje dosadzać
Baw się dobrze

Irenko mam nadzieję, że jutro rano tak samo optymistyczne info dostanę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:50, 03 maj 2014

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)
Marzenko, odpowiesz na moje pytanie w sprawie traw?

A gdzie to pytanie?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:50, 03 maj 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Dzieki za info o złotlinie, jak bys mi swoje kiedys przy okazji pokazała na fotce to byłabym wdzięczna
Oczywiście dzis nie miałam szans na posadzenie go bo lało cały dzien, może jutro.....

Mam buka tricolor od 6 lat i żadnych mszyc na nim nigdy nie widziałam, odpukać...........choć np. na wiciokrzewie pojawiały sie rok rocznie, może ten mój moim mszycom nie smakuje......
Lubie tego buka, choć późno startuje i zawsze mam obawy czy nic mu po zimie nie jest. Teraz juz aktualnie zaczyna rozwijac listki, ładnie sie rozrasta ale nie za szybko rośniei generalnie mogę go każdemu polecic, nawet do małych ogrodów jak u mnie.

Ja kupiłam już z tabunem mszyc... Przez dwa lata sobie z nimi na tricolor nie mogłam poradzić... W tym roku pryskalam promanalem, zobaczymy jaki będzie efekt.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:48, 03 maj 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Marzenko orientujesz się czy jeszcze kopią bukszpany?

Zwykle kopią do 15.05
Roztoczańskie klimaty 22:47, 03 maj 2014

Do góry
Macham do Maksia i piesia!

Orliki posadziłam za bukszpanami.... Testuję takie rozwiązanie....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:33, 03 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)

Zajrzałam na ich stronę-mają sporo trawek! A ładne maja sadzonki??? A co sądzisz o carex ice fountains przed Limki a za żurawki? Pasuje?

Nie znam ice fountains . Lecę wygooglać.

Sprawdż na innych zdjęciach bo takie poczochrane są. Ice dance rosnie regularnie w ladne kępy

Kupiwałam w i ieglym roku od Tomka miskanty - zakupy jesienią , bezpośrenio na kiermaszu traw w Wojsławicach - bradzo dobre ceny za piękne sadzonki.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:32, 03 maj 2014

Do góry
Wpdalm na chwilę z wycieczki pierwszomajowej i oniemiałam Buziaki zasyłam z ciut cieplejszej cześci Europy
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:15, 03 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dla Madżen- nie ma hałdy ziemi Hurrra.. koleny czarny punkt zlikwidowany

Miodzio!!

Aleś stron natrzaskała przy programie naprawczym jakże moglabym jednak nie być u Ciebie na bieżąco
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:12, 03 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Klon Garnet w tym roku postanowił odciąć mnie od ogrodu.. rozlazł sie strasznie na boki.. dla porównania M, któy poprawia płotek przy frontowej Danusiowej rabacie..

g]

Aia a gdybyś spróbowała jedną z galezi pociągnać minimalnie na max 1 m do góry? Nie rozpłaszczałby się tak bardzo o mógłabyś go koedyś formować w bonzaja - podcinać tam gdzie się rozrasta nadmiernie

Ale ale czy ja dobrze widzę jedna gałązka wystaje do góry?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:45, 03 maj 2014

Do góry
Cieszę się że podsumowanie się przydało
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:44, 03 maj 2014

Do góry
sofijka napisał(a)

A ja uwielbiam Dolny Śląsk i regularnie odwiedzam A tak przy okazji, czy możesz polecić jakieś szkółki ogrodnicze we Wrocławiu lub w okolicy, szczególnie z trawami, żurawkami i byllinami. Może przy najbliższej okazji się wybiorę.

Marzenko, tulipan, o którego pytasz to Carnaval de Nice. Aktualne zdjęcia na moim wątku.

Dzięki za szczegółowy opis trawek, też mnie bardzo zainteresował.

Aaa carnivala mam i po rozkwitnięciu mnie tak nie zachwycił....
Z trawami polecam Radkowo - Tomka. Grochowskiego. Żurawki i byliny kupujemy ostatnio przez internet lub osobiscie u naszej Forumowej Marty Finki- jutro napiszę Ci namiary na prive.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:42, 03 maj 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Marzenko wydaje mi sie że ty pisałas kiedys że masz u siebie złotlin japoński, a kupiłam sobie wczoraj, ten podwójny "pleniflora". Jakie sa twoje wskazówki co do miejsca posadzenia i dalszej pielegnacji tego krzewu ? dzis bede go sadzic i chciałabym pod lasem rozjasnic jego słonecznymi kwiataki tamto miejsce, da rde w pólcieniu ? jaki duzy sie rozrasta ?

Małgosiu mam 4 szt... Jest bezobsługowy i rozrasta się po calym ogrodzie klączami. Posadż w takim miejscu aby ci reszty roślin nie zdominował bo potrafi zrosnąć kilkanaście m2. Po przekwitnięciu pod koniec maja przytnij (ja go wtedy doyć ostro traktuję , nawet nptnę o 1/2 w zależności czy chcę aby się zagęścił, czy aby mi nie zasłaniał ogrodu) i przyrasta bardzo obficie i kwitnie jeszcze raz. Wiosną wycinam tylko wymarżnięte pedy.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:40, 03 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Ale piękne podsumowanie traw zrobiłaś
Piszesz o buku tricolor, ze mszyce go lubią???? Tylko z nim miałaś problem? Bo ja sie na niego zamierzałam. Podoba mi sie, zreszto nie tylko on i teraz mam zagwostke

Ana miałam dwa buki, jedn tricolor, drugi purpurowy pospolity oba były zżerane przez mszyce. Tricolor nie był jakoś szczególnie traktowany
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:38, 03 maj 2014

Do góry
Witaj Irenko. Imieniny chyba dopiero w poniedziałek czy już składać życzenia?

Trzymam kciuki za córkę, wszystko będzie dobrze.
Czytam, że jeszcze nie było przymrozkow, ufff bo ja poza domem i nie wiem co się dzieje w ogrodzie...
Wstrętna pogoda....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:34, 02 maj 2014

Do góry
Dziękuję zawszystkie wpisy i porady. Życzę miłego odpoczynku majowego
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:33, 02 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Marzenko doradź mi jakie trawy dać miedzy horti Limki a żurawki te bordowe? W środek, jako drugie pietro? Ty sie znasz! Dopiero będę kupować ....

Ja mam przed limkami laurowiśnie dalabym carex - w kolorze i fakturze jaki lubisz. Pewnie dałabym morowi (mam w nich cały ogród) lub amazon mist. Możesz też pomyśleć o rozplenicy little bunny. Zależy ile masz miejsca? Jednak hotensje po cięciu są brzydkie wiosną dlatego poleciłabym carex mrowi /ice dance aby w tym okresie było ładnie. Rozplenice są piękne ale póżno ruszają...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:27, 02 maj 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Gdzie te skrzyneczki Marzenko ? pokaż

Oj w bajzlowniku, ktory nie nadaje się do pokazywania.... Walczę tam z bałaganem ale to syzyfowa praca...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies