Wiciokrzewów z powodu mszyc pozbyłam się z ogrodu... Rok temu na kalinie była inwazja ... Pozostalych roslin mi nie atakują, róże miały umiarkowane ilości.
Ania takich mszyc jak na bukach w ubieglym roku nigdy nie mialam na żadnej roslinie. Może kiedys na kalinie...ale jak pisalam kupiłam baaaaardzo już mocno zainfekowanego tricolor. Walczyłam całe lato. Inne dziewczyny nie miały problemow w tym bukiem.
Znalazłam pytanie
Poprzedniej wiosny obcinalam stipy. Bardzo długo się jednak zbierały do wzrostu i rabata niemal do końca maja była łysa. Owszem stipy urosły po cięciu piekne i wielkie. W tym roku nie obcinałam, wyczesłam tylko uschnięte klosy dopiero tydzień temu, gdy już nowe przyrostu się pojawiły. Testuję, ktore rozwiązanie jest lepsze. Ale o wynikach ekseperymentu więcej bedę mogła powiedzieć w czerwcu.
Donice betonowe są male i kupiłam je w Zielonym centrum. Gdyby były takie same duże pewnie bym przed wejście do domu zakupiła. Podobne widziałam w Obi.
Ja kupiłam już z tabunem mszyc... Przez dwa lata sobie z nimi na tricolor nie mogłam poradzić... W tym roku pryskalam promanalem, zobaczymy jaki będzie efekt.
Aia a gdybyś spróbowała jedną z galezi pociągnać minimalnie na max 1 m do góry? Nie rozpłaszczałby się tak bardzo o mógłabyś go koedyś formować w bonzaja - podcinać tam gdzie się rozrasta nadmiernie
Ale ale czy ja dobrze widzę jedna gałązka wystaje do góry?
Aaa carnivala mam i po rozkwitnięciu mnie tak nie zachwycił....
Z trawami polecam Radkowo - Tomka. Grochowskiego. Żurawki i byliny kupujemy ostatnio przez internet lub osobiscie u naszej Forumowej Marty Finki- jutro napiszę Ci namiary na prive.
Małgosiu mam 4 szt... Jest bezobsługowy i rozrasta się po calym ogrodzie klączami. Posadż w takim miejscu aby ci reszty roślin nie zdominował bo potrafi zrosnąć kilkanaście m2. Po przekwitnięciu pod koniec maja przytnij (ja go wtedy doyć ostro traktuję , nawet nptnę o 1/2 w zależności czy chcę aby się zagęścił, czy aby mi nie zasłaniał ogrodu) i przyrasta bardzo obficie i kwitnie jeszcze raz. Wiosną wycinam tylko wymarżnięte pedy.
Witaj Irenko. Imieniny chyba dopiero w poniedziałek czy już składać życzenia?
Trzymam kciuki za córkę, wszystko będzie dobrze.
Czytam, że jeszcze nie było przymrozkow, ufff bo ja poza domem i nie wiem co się dzieje w ogrodzie...
Wstrętna pogoda....
Ja mam przed limkami laurowiśnie dalabym carex - w kolorze i fakturze jaki lubisz. Pewnie dałabym morowi (mam w nich cały ogród) lub amazon mist. Możesz też pomyśleć o rozplenicy little bunny. Zależy ile masz miejsca? Jednak hotensje po cięciu są brzydkie wiosną dlatego poleciłabym carex mrowi /ice dance aby w tym okresie było ładnie. Rozplenice są piękne ale póżno ruszają...