Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mój ogród w cieniu drzew 17:14, 10 lut 2016

Do góry
skarpa za piaskownicą ( jeszcze dwa jałowce do usunięcia )

komunijne dziecko w majowym ogrodzie

i początki rabaty przy tarasie
Tu narazie jest ściernisko... 20:57, 09 lut 2016

Do góry
Najważniejsze że skarpa coraz lepiej zarastała.
Tu narazie jest ściernisko... 19:49, 09 lut 2016

Do góry
Na pierwszy ogień poszła skarpa bo po każdej burzy osuwała się ziemia.
Ogród z pergolą 09:27, 07 lut 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

No ale dopiero była...i będzie pewnie jesienią

Ale ja nie wiem czy ta skarpa to dobra dla róż...
Tak sie zastanowilam teraz ze roze wodę lubią a na tej skarpie sucho będzie...a do tego drzewka żeby cień dały...

napisalam do nich maila, zobaczymy
ale the fairy i swany jest okrywowa i polecana na skarpy. a ta duza rabata jest o wiele delikatniejsza
zaraz fotki nowe dam bo wczoraj troche tam ogarnialam tylko Natasze połoze
Ogród z pergolą 09:17, 07 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
pashminy na przykład

No ale dopiero była...i będzie pewnie jesienią

Ale ja nie wiem czy ta skarpa to dobra dla róż...
Tak sie zastanowilam teraz ze roze wodę lubią a na tej skarpie sucho będzie...a do tego drzewka żeby cień dały...

Ogród z pergolą 11:34, 05 lut 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, a ty planujesz tam takiej nawadnianie czy coś ? Pytam o skarpę bo masz taki widzę rozrzut od jarzmianki po lawendę Jarzmianki są śliczne ale szybko więdną jak nie mają dostatecznej ilości wody.
P.S. Jestem przy kocimiętce nadal I zastanów się czy chcesz rzeczywiście coś niższego dawać z przodu w nogach. Skarpa ma swoją wysokość i swoje nachylenie. Jak dasz rośliny tej samej wysokości to nic się nie zmieni, dalej będzie spadek jaki był przed posądzeniem. A jak dasz wyżej coś wyższego a niżej coś niższego to zrobi ci się ta górka bardziej nachylona wizualnie. Nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie wiem jak ci się podoba, ale bierz to pod uwagę

chciałabym nawodnienie ale ze względu na finanse musiałbym same je robić a mój em nie ma talentu do takich rzeczy więc pewnie przy konewce zostanę
jarzmianki tam nie bedzie, za duzo juz by gatunków bylo poza tym nie znam sie na tylu roślinach..
pewne sa róże i stipa resztę trza ustalić
Ogród z pergolą 11:25, 05 lut 2016

Do góry
Ania, a ty planujesz tam takiej nawadnianie czy coś ? Pytam o skarpę bo masz taki widzę rozrzut od jarzmianki po lawendę Jarzmianki są śliczne ale szybko więdną jak nie mają dostatecznej ilości wody.
P.S. Jestem przy kocimiętce nadal I zastanów się czy chcesz rzeczywiście coś niższego dawać z przodu w nogach. Skarpa ma swoją wysokość i swoje nachylenie. Jak dasz rośliny tej samej wysokości to nic się nie zmieni, dalej będzie spadek jaki był przed posądzeniem. A jak dasz wyżej coś wyższego a niżej coś niższego to zrobi ci się ta górka bardziej nachylona wizualnie. Nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie wiem jak ci się podoba, ale bierz to pod uwagę
Dzień Dobry, Witam 08:24, 04 lut 2016

Do góry
Hej,
bardzo mi miło, widziałam twoje zdjęcia wczoraj skarpa jest imponująca i daje mnóstwo możliwości. Moja to taki lekki pagórek, tylko na zdjęciu tak wygląda. Na razie pozostanie polem uprawnym.

Oczywiście, że załażę swój wątek. Muszę się tylko trochę przygotować, zebrać wszystkie pomysły w całość. Niestety a razie trochę brakuje mi czasu.

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 19:59, 03 lut 2016

Do góry
Witam . U nas w ogrodzie też jest skarpa i równości niewiele . Pomyśl o zapewnieniu roslinom na skarpie jak najlepszych warunków, czyli woda i ulepszanie ziemi . Ja używam rosahumus, kompost, granulowany obornik, cały czas ściełkuje ziemię zanim rośliny sie nie rozrosną. Wbrew pozorom jest sporo roslin lubiacych suche stanowiska , rozchodniki u nas mają ok metra na wysokosc i szerokosć , krwawnik, lawenda, perowskia , trawy przeróżne . Dosadziłam Nigre , na górze są smaragdy , poniewaz zaraz mam ulicę .
Pomysl na spokojnie co i jak, napewno sie uda
Trzymam kciuki
Ogród od zera na skarpie 09:35, 03 lut 2016

Do góry
Cały czas mam nadzieję, że obejdzie się bez murków. Skarpa jest od sierpnia zeszłego roku i na razie nic się nie osypuje, jest mocno ubita koparką. Ale pewnie to naiwne ;(
Skarpa wokół domu 08:49, 03 lut 2016

Do góry
Witaj Malina,
jestem nowa, pewnie wątek nieaktualny, ale i tak napiszę, może przeczytasz. Bardzo podoba mi się twoja skarpa, chyba jedyna jaką widziałam z bylinami (?). Wygląda bardzo lekko. Masz jakieś zdjęcia z jesieni jak to wygląda? Ja myślałam o różach okrywowych z lawendą i trawami, ale takie kwiaty jak u ciebie też bym dodała. Ale skarpę mam dość stromą.
Ula
Ogród od zera na skarpie 20:32, 02 lut 2016

Do góry
Chyba najpierw zasieję łubin na poprawienie ziemi Ale skarpy chyba muszę od razu czymś obsadzić. Myślałam o okrywowej róży przynajmniej na części. Ale nie wiem co oprócz tego. Całej skarpy różą nie obsadzę, bo skarpa ogromna.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:05, 23 sty 2016

Do góry
no własnie na tym pierwszym zdjeciu pokazana jest skarpa. Takie sa 2 w ogrodzie, wiec planuje aby były wykonane w podobny sposób. Planuje użyć tutaj : tawuł, berberysów, jałowców, irgi ( dzięki za podpowiedź), kosodrzewin, jakieś wyższe wypiętrzajace sie gdzie niegdzie drzewko np. choina kanadyjska. Natomiast , nie mam bylin i takich roślin, które szybko zarosna skarpę ale nie sa smieciami Bo tutaj potrzebnych jest dużo roślin, dekoracyjnych ale tanich, bo ta skarpa ma ze 20m a wysoka jest na 2 m. Macie pomysł?
Wrzucam zdjęcie z innej perspektywy.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:43, 22 sty 2016

Do góry
z tego co widze to skarpa jest troszkę wyzsza od płyt betonowych przy płocie. one maja chyba z 30cm wysokosci nie? to chyba skarpa ma z 0,5wys czyli by ci wyszło na płasko czyli idealnie masz jakaś fotkę z większej perspektywy, moze ten murek pasowałoby wkomponować w dalsza część ogrodu
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:04, 16 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Zima u Ciebie....od razu jakoś przyjemniej się robi z tym puszkiem....widniej
Zauważyłam, że masz fajną skarpkę...lubię jak nie jest zupełnie płasko....ciekawe jak to obsadzicie.
skarpa obsypana żwirem, nie myślałam o jej obsadzaniu - a co masz jakieś propozycje ???
Ogród MUZY 11:42, 06 sty 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Agnieszko, żółte poletko czym obsadzone?...Różowa wiązòwka u mnie się kładzie, a u Ciebie wszyskie w pionie, popierasz je i pozostałe byliny?

Agatko moja wiązówka rośnie w rożnych miejscach i na słoncu i jak tutaj nad brzegiem oczka wodnego i nigdy nie miałam problemu z wykładaniem się (moze inna odmiana?) jedynie corocznie podwiązuje do palików piwonie bo mam spore krzaki o ciężkich pełnych kwiatach i parzydła leśne a reszta rośnie bez pomocy
To żółte poletko to skarpa ( ławka jest nad brzgiem oczka którego tu nie widać)która czeka na zmiany bo chcę od strony oczka zbudować murek podtrzymujący ten wał ziemi. Na skarpie posadziłam szpaler piwonii i irysów,na fotce widać żółty rumianek ogrodowy,przekwitły czyściec wielkokwiatowy,firletka kwiecista karminowa,niebieski przetacznik,czerwone liliowce rosną juz nad brzegiem oczka
Ogród z pergolą 13:51, 15 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

no właśnie o to smiecenie podczas kwitnienia sie boje.. ja bym te drzewa posadziła za skarpa na płaskim terenie, skarpa jest ok 2m długa to chyba akurat fajna odległosć zeby cień drzewo rzucało. a brzozy pozyteczne nie zabierają za duzo wody z gleby?moga byc w ich poblizu róże?

ja mam 5 doorenbosów w odległości jakieś 25 m od tarasu, faktycznie w czasie kwitnienia na tarasie jest warstewka tego żółtego pyłku, ale nam to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Jeśli chodzi o liście to mniej śmiecą niż brodawkowate, natomiast są pijakami wielkimi i to trzeba mieć na uwadze.
Ogród z pergolą 13:14, 15 gru 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, każde drzewo "śmieci" , iglaste też. Wiesz, ja mam huśtawkę pod brzozami i wiesz co mi upierdzieliło najbardziej poduchy (poza ptakami ? Świerki sąsiada na wiosnę! Spadały te okrywy pączków i było to wszędzie - w dodatku na niektórych była jakaś żywica czy coś i miałam uklejone. Brzozy gubią liście ale czy zebranie ich to większy wysiłek niż koszenie? No litości Śmiecą jeszcze kiedy pylą ale dorenbosy nie kwitną tak często i obficie jak nasze brzozy brodawkowate. Poza tym żółte liście ścielące się pod drzewem... Piękny widok Z tarasu zmieciesz a na rabacie mogą zostać jako ściółka.
Ambrowce są też piękne ale potrzebują wody, nie wiem czy dlugo uda ci się je utrzymać w dobrej kondycji na skarpie

no właśnie o to smiecenie podczas kwitnienia sie boje.. ja bym te drzewa posadziła za skarpa na płaskim terenie, skarpa jest ok 2m długa to chyba akurat fajna odległosć zeby cień drzewo rzucało. a brzozy pozyteczne nie zabierają za duzo wody z gleby?moga byc w ich poblizu róże?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:05, 12 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Działaj i pokazuj

Lać przestało , ale wiało jak ..... troszkę podziałaliśmy na polu ,a troszkę w warsztacie
Najpierw posadziłam z synem nasze cypryski.....miejscówkę dostały od razu stałą tylko trzeba ją wiosna ciut podreperować , a potem poczeka na duża metamorfozę już poremontową

Czyli tu gdzie ma być kilku poziomowa skarpa z podkładów lub stempli z iglakami i cebulowymi, a na razie jest jak jest

Na wiosnę trzeba zdjąć trawę i poszerzyć ten pas przy chodniku żeby było lepiej kosić
Ogród z pergolą 10:54, 11 gru 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Floksy, choc bardzo je lubię ale na skarpę nie nadaja sie, są za wysokie i na wiosne i na jesieni nieciekawie wyglądają tam musi byc cos ładnego cały rok.

wiem właśnie, Bożenko podpowiedz coś..jak przytargam na wiosne brukarzy do zrobienia "podłogi" w altance to spytam czy by mi tez nie podzielili skarpy tak jak z jazzy proponowałaś na wszelki wypadek chce mieć 2 opcje skarpa w całości i podzielona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies