Są dwa terminy cięcia drzew - wiosenne (bezlistne) mające na celu pobudzenie, odmłodzenie drzewa
i cięcie letnie, w lipcu do połowy sierpnia - to cięcie jest formujące
Grab jak większość sadzonych drzew/krzewów pierwsze 3 lata korzeni się i w tym czasie nie powinien dynamicznie rosnąć...bo ciachnięte korzenie nie wykarmią masy zielonej.
Od dołu równo wszystkie bym wydepilowała. Na wiosnę równo pionowo skróciła wszystkie gałązki. Mocno skróciła. Rozkrzewią się i zgęstnieją. latem znów cięcie skracajace wybujałe wiosenne przyrosty.
Teraz w korzenie daj im fosfor niech korzenią się i mają pierwiastek bydulcowy (m.in. DNA)
Yukki
mam do nich mieszane uczucia. Kwiaty mnie zachwycają, ale z biegiem lat te rozety zamierające i nowe, rozłażące się bez ładu i składu już nie

Pozbyć się yukk niemal nie sposób.Żywotne dziady, że hej...jesli im tylko miejsce podpasuje.
Pinterest mi słabo chodzi i przez to pina nie mogę pokazać. Pin utrzymany w stylu kalifornijsko-mexykańskim

Połączenie mocnej formy yukki ze zwiewnymi trawami, w tym brązowymi, stipa, szałwią, czyśccem wełnistym. Czyli dodatkiem są zwiewne, delikatne rosliny wkomponowane z mocna, pionową formę lisci yukk. Mozna dodać jakieś margerytki, jeżówki, perowskię ale niska np.Little Spirit, odętka. Na dole mozna dodać mocną, okrągłą fakturę liści - brunnery lub bergenie.