Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród w Tarnowie 23:38, 19 cze 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Azalie oszałamiające, kaskada też. Kule z tawuł piekne, tniesz je po przekwitnięciu?

Dzięki Kasiu że się podoba, tawuły tnę przed kwitnięciem bo ograniczony jestem miejscem.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:00, 19 cze 2017

Do góry
Nie mam zbyt wiele fotek bo gadanie było ważniejsze No i przecież Szefowa zrobiła cudną relację więc konkurować nawet nie ma co. Danusia cudne foty robi ale moim okiem cudne zakątki
Kasia podziwia niebieski zakątek
Piękne limonkowe cisy i zgrane z nimi tawuły aż świecą
Kindzia chyba mówi cuuudne
Typografia ogrodu 20:35, 18 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
tawuły takie mnie zaciekawiły ...jakos nie lubie tawuł ..nie posiadam ...ale o takiej pierwszy raz słysze ...w necie wyglada nieźle ...u ciebie bedzie pasowac jak nic
ale ja już ja mam i to kilkanaście tylko na innej rabacie. O tu ostatnio pokazywałam
Typografia ogrodu 19:58, 18 cze 2017
Do góry
tawuły takie mnie zaciekawiły ...jakos nie lubie tawuł ..nie posiadam ...ale o takiej pierwszy raz słysze ...w necie wyglada nieźle ...u ciebie bedzie pasowac jak nic
Kwiaty we włosach 12:49, 18 cze 2017

Do góry
Lilie też rozkwitają

tawuły

kłosowiec

Małopolski ogródek 11:04, 18 cze 2017

Do góry
Po deszczu... sobota była paskudna, ale róże raczej zadowolone

Tawuły też pokazały swoją najpiękniejszą stronę

A to kalmia Olympic Fire

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:16, 17 cze 2017

Do góry
Warmia napisał(a)

To mi chyba jedynie szałwie i pęcherznice sieją się bez problemu.

Pęcherznice... u siebie nie zauważyłam żeby się siały, a nie obcinam kwiatów. Tawuły też nie - te chyba przygniotę kamieniem żeby mieć więcej a z szałwią zobaczymy jak będzie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:13, 15 cze 2017

Do góry
Aniu, niezwykle miłe jest to, co piszesz.
Nie na darmo była więc lektura 3 tysięcy stron Twojego wątku plus strony wyczytane u Pszczółki, Vivy, Dzidki, Miry i Gabrysi. Najlepsze wzorce miałam.
Moje najstarsze nasadzenia właśnie weszły w 5 sezon. Obserwuję podobne objawy, które Ty miałaś u siebie. Byliny, które sadziłam jako zadarniacze między krzewami, zaczęły zanikać. Ale zauważyłam też, że nie mam tylu sił, co 5 lat temu, dlatego godzę się z tym, że byliny będą tylko na obrzeżu rabat.

Wiosna dokonywałam lekkiej korekty rabaty brzozowej. Brakowało mi zimą czegoś zimozielonego w nóżkach dereni. Wsadziłam tam bukszpany. Są jeszcze malutkie, ale pozostaję w nadziei, że w końcu urosną. Tymczasem plączą się tam samosiejki maków, chabrów, kocimiętka i uroczy wilczomlecz sosenka. Poza wyrywaniem chwastów przy bukszpanach nic już tam nie robię.

I bardziej w lewo

Perukowiec podolski o tej porze roku wygląda dość ponuro. I prawdę pisząc nie lubię go w tym stanie. Za chwilę to się zmieni. Tawuły japońskie zaczęły kwitnąć i kolorem kwiecia zneutralizują te bordowe odcienie. Jednocześnie same stracą jaskrawą barwę liści i plamy nie będą tak kontrastować. Ten zakątek najbardziej lubię jesienią. Przebarwieniem jesiennym perukowiec wynagradza swoją wiosenno-letnią burość.

Ogrodowe szaleństwo ... 12:12, 15 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
U ciebie też kwieciście

A piłaś sok z kwiatów czarnego bzu? Smak pyszny, a zapach jeszcze lepszy

Tak się myślę sobie ocięciu tej twojej tawuły. No bo ona raczej zawiązuje teraz pączki-bynajmniej u mnie. Więc zastanawiam się czy zakwitnie. Jeśli chodzi o kształt to nie jest tak żle

Radziu, nie zakwitnie - to kij jej w nos, trudno. Sok z czarnego bzu piłam - robiła go kiedyś moja teściowa, robiła też pyszny sok z mniszka lekarskiego - niesamowity. Niestety, teściowej nie ma już z nami 22 lata.
Ogrodowe szaleństwo ... 12:10, 15 cze 2017

Do góry
U ciebie też kwieciście

A piłaś sok z kwiatów czarnego bzu? Smak pyszny, a zapach jeszcze lepszy

Tak się myślę sobie ocięciu tej twojej tawuły. No bo ona raczej zawiązuje teraz pączki-bynajmniej u mnie. Więc zastanawiam się czy zakwitnie. Jeśli chodzi o kształt to nie jest tak żle
Zakątek z fioletową ławeczką 23:55, 10 cze 2017

Do góry
A te szałwie to te ostatnie? To masz teraz szałwiowo, orlikowo. Jeszcze będą jeżówki.

Renatko lawendy, szałwie i takie , które kwitną po kolei, potem lilie, jeżówki, budleje.
U mnie teraz jest festiwal irysów żurawek, róż, dzwonków, zaczynają tawuły i zawsze coś kwitnie.
Z południa Polski - ogród Marzeny 14:59, 10 cze 2017

Do góry
Tawuły się bardzo rozrosły, zbierają się do kwitnienia. I jakaś zagubiona lilia...
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:55, 08 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Pamiętam jak już w ubiegłym roku podziwiałam Twoje kulkowane tawuły. A te fiołki to niezła zmyłka, ależ się zdziwiłam, bardzo fajnie tam wyglądają.

Aniu kilka dobrych lat☺pewnie 5 podlewałam ogród eliksirem z pokrzyw. Zauważyłam, że rośliny są bardzo bujne. Moje fiołki sięgają do łydki.
serio widać na fotce dokąd płotek a gdzie fiołki w tym roku brakło czasu na pokrzywy.

Muszę nazbierać wrotyczu.
Podlewam nim rodki i żurawki.

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:48, 08 cze 2017

Do góry
Pamiętam jak już w ubiegłym roku podziwiałam Twoje kulkowane tawuły. A te fiołki to niezła zmyłka, ależ się zdziwiłam, bardzo fajnie tam wyglądają.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:44, 08 cze 2017

Do góry
Cholerka też nie wiem, w kulki to ja nie jestem najlepsza. Ale intuicja mi podpowiada, że jak tawuły kulkowane, kulki danica to jeszcze trzeci rodzaj kulki, to chyba o jeden za dużo. Podkreślam, że mogę się bardzo mylić.
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:29, 08 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Podziwiam kuleczki tawuły japońskiej, nie umiem ich tak poprowadzić, rosną mi jak głupie...może za rzadko tnę??? Ile razy i kiedy je tniesz Agatko?
W łubinach jestem zakochana, masz piękne!!!
Chwaściory nas wykończą...
Macham

Kasiu dzisiaj walczyłam kilka godzin w ogrodzie z chwaściorami. Dużo też przycinałam tzn formowałam drzewka i iglaki. Końca nie widać jak na razie.

Moje tawułki tnę 4...5 razy w roku.
Nie zależy mi na kwiatach, tylko na kształcie.
Dzisiaj ciachałam.
Ogród Mirelli 18:52, 08 cze 2017

Do góry
Gosia dziękuję za pochwałę. Od wielkości kolorów odchodzę, ale tego miejsca nie zmieniam

Marga nie znam odmiany tej tawuły, kupiona jeszcze przed O. W tym roku zadziałała. Ładna jest w takim delikatnym różu, a kwiaty w pełnym rozkwicie takie są fajne puchate

Asia stipa jest zeszłoroczna z własnego wysiewu. Ładnie przetrwała zimę tzn.całe kępy zarosły, więc ją zostawiłam. Niczym jej nie dokarmiam.
Swoją spróbuj podlać florovitem

Ogród Mirelli 17:18, 08 cze 2017

Do góry
Iza, ma rację...tyle pięknych zdjęć, że nie wiadomo które zacytować
Rabata z szałwią i berberysami zachwyca.
MIrellko, jaka to odmiana tawuły? Bardzo mi się podoba
Ogród Mirelli 16:20, 08 cze 2017

Do góry
Tak dużej tawuły jeszcze nie miałam

Moje małe wielkie marzenie 14:19, 08 cze 2017

Do góry
Mirelko, z siatką brzydko jest, chcę coś dekoracyjnego.

Basiu, Gosiu, Aga, czy te siewki jeżówek zakwitną w tym roku? Nie mam rozeznania w tym zakresie.

Ela, Magda Iwonka

Dokładnie, zależy mi na ozdobnym oddzieleniu warzywnika, tawuły muszą być jednolite, chyba nie przebarwiające się zanadto, czy tawuły goldmound byłaby odpowiednia?

Toszka, jaka tawuła na żywopłot byłaby najlepsza?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies