malwa czaiła się kilka sezonów, aż wreszcie zakwitła
klon Ginnala ten uschnięty, odbił i już ma 104cm, przesadzony oczywiscie
hortensje zaczynają rozwijać pąki
Sorki za moją wylewność... ale tak z tymi sąsiadami mam, że narzekam na nich w domu ile wlezie... a i tak nic nie zrobię, bo co mogę? Być taka chamska jak oni? Słowa nie docierają...raz powiedziane. A chyba tyle powinno wystarczyć dla "normalnego" człowieka. Z "nienormalnymi" nie chcę nawet dyskutować, bo to jak walenie grochem o ścianę. Zresztą... jak mam dyskutować z tym drugim jak on się do mnie nie odzywa? Obraził się na śmierć biedny
A jak ze zdrowotnością klona? Mączniak? Czarna plamistość?
Spodobał mi się bardzo ten klon. A miałam niezjadliwych roślin w nowym ogrodzie nie sadzić
Jedyna jeżówka Sunseekers Magenta, która przezimowała.
Tu tegoroczny zakup Sunseekers Pomegranate. To dość niskie jeżówki. U mnie mają do 30cm. Na stronie internetowej podają wysokośc do 40cm. Z trzech sadzonek na razie jedna kwitnie.
Sunseekers White Perfection najlepiej się u mnie czuje. 3 sadzonki rosna już 3 rok. Maja mnóstwo pąków.
Kwiaty w tym roku nie bardzo się udały, ale coś kwitnie. super zapowiadają się kosmosy, a nawet pojawiły się cynie wysiane w kwietniu i spisane na straty.
Dzią jest małe święto, spróbowaliśmy pierwszego pomidora - Or Pera d'Abruzzo. Jak na pierwszy jest dobry, skórka twardawa, ale pięknie odchodzi, w środku soczysty, im bliżej łodygi tym mniej soczysty. Wykazywał brak wapnia jako jedyny z pomidorów.
Większość pomidorów wykazało brak potasu, więc wczoraj opryskałam je nawozem do pomidorów z polecenia Pani Kasi In The Garden
Coraz więcej zaczyna się rumienić, ten jest od Patrycji
Na rabacie północnej z wierzbami było trochę zmian generalnie dołożyłam tu sporo bylin o kolorze fioletowym aby przemieszac je z limonkowo zyltym w tej chwili efekt mizerny , lepszy jest na żywo , ale za rok jak lawendy, kocimiętki, budleje itp się rozrosną liczę na piękny efekt
Rabata północną w trakcie ściolkowania ,ale czeka mnie tam jeszcze trochę sadzenia , hosty dam na sam brzeg rabaty , a w środek irysy syberyjbsie od Lidki i Kordiny
Rabatka pod oknem kuchennym skończona klasycznie szkielet zimozielony bukszpan, sosna comica , malutkie trzmieliny z własnych sadzonek , cyprysiki .
Do tego malutkie sadzonki trawy seslerii, goździki dla koloru .
Póki co malutkie i mizerne ale cieszy lubię zerkać na nią szczególnie jak zmywam z okna .