Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 20:41, 11 mar 2025

Magara napisał(a)
Cięłam dziś liście swoich ciemierników. I zaskoczyłam, że większość z nich mam na rabatach słonecznych Żyją, kwitną wiosną Nie wiem na ile ta informacja jest ważna, ale mi wychodzi, że ciemiernik wszędzie będzie szczęśliwy

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

One lubią wilgoć. Dadzą radę na słonecznych rabatach pod warunkiem, że latem będzie się pamiętało o ich podlewaniu. W półcieniu tej wilgoci jest zawsze trochę więcej.

Judith, cieszę się, że poczułaś melodię.

Magarko, Haniu, wszystko wskazuje na to, że pierwotnie wybrane miejsce jest idealne . Dziękuję za wskazówki.

Haniu, melodia jak widać silnie zależna od liczby stopni Celsjusza na plusie i ilości słońca .
Magara 22:09, 11 mar 2025

One lubią wilgoć. Dadzą radę na słonecznych rabatach pod warunkiem, że latem będzie się pamiętało o ich podlewaniu. W półcieniu tej wilgoci jest zawsze trochę więcej.

Haniu, słoneczne rabaty raczej podlewam, tym bardziej, że część mam pod okapem a tam deszcz nie sięga. Być może dlatego jeszcze moje ciemierniki na słonecznych miejscówkach żyją
Dumam teraz nad miejscem dla tegorocznego ciemiernika
nicol21 23:04, 11 mar 2025

Ładny i duży ten ciemiernik.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Judith 20:54, 12 mar 2025

nicol21 napisał(a)
Ładny i duży ten ciemiernik.

Małżonek się spisał wybierając .
Wciąż biedak czeka na posadzenie… Najwcześniej się doczeka w piątek dopiero .
Magara 22:40, 12 mar 2025

Judith, mój też czeka I pewnie poczeka dużo dłużej niż Twój, bo czekam, aż się rośliny na rabatach pokażą Pilnuję tylko podlewania doniczki
Judith 13:50, 14 mar 2025

Zimno dzisiaj, ale wiosna za progiem .
No i popadało wreszcie!
Takie znaleziska w ogrodzie

Irysy żyłkowane, sezon drugi. Zachwycające są!

Żonkile przy szambie wysypanym zdobycznymi zrębkami

Forsycja już prawie!

Berberys
Gruszka_na_w... 14:11, 14 mar 2025

Irysków gratuluję! U mnie odmówiły współpracy. Podejrzewam, że mocno gliniaste podłoże nie bardzo im pasuje.
Lubię znajdować o tej porze roku kolejne wiosenne "odznaki".
Na zewnątrz mam ledwie 2 stopnie. Chęci do działań na zewnątrz mocno się skurczyły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
DariaB 15:08, 14 mar 2025

Piękny ciemiernik wpadł w Twoje ręce. Ja w tym roku wzbogaciłam się o 6 sztuk Najbardziej wypasionego dostałam od szwagierki. Ja też całą zimę solidnie ćwiczyłam i prace w ogrodzie też nie powodują zakwasów. Ja mam tak od lat, że całą zimę solidnie ćwiczę bo w sezonie cieplejszym to zazwyczaj wchodzi, a raczej wjeżdża rower.
Niespodzianki kwitnące cieszą oczy bardzo. U mnie wiosna o wiele mniej zaawansowania niż u Ciebie, teraz jeszcze przetrwać tydzień ochłodzenia i już powinno być tylko cieplej.
TAR 15:23, 14 mar 2025

Irysków gratuluję! U mnie odmówiły współpracy. Podejrzewam, że mocno gliniaste podłoże nie bardzo im pasuje.
Lubię znajdować o tej porze roku kolejne wiosenne "odznaki".
Na zewnątrz mam ledwie 2 stopnie. Chęci do działań na zewnątrz mocno się skurczyły.

Az ciezko uwierzyc, u mnie dzis 8.5 stopnia i nawet kilka razy słonce przyswieciło
Magara 22:48, 14 mar 2025

Judith, masz ogród ekstremalny
Albo ekstremalna susza, albo ekstremalna wiosna
Z forsycjami trochę przegięłaś, już one???