Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus - misecznik cisowiec

Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus - misecznik cisowiec

kami 20:49, 30 maj 2024

Ręce mi opadły, misecznik dopadł cisy w tym roku, z ćmą walczę od lat. Nawet na berberysie jakieś robale opryskałam.
A sobie myślałam, posadzę sobie cisy to bukszpany wykopię.
nicol21 19:52, 14 mar 2025

Co dolega moim cisom i czym to leczyć?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kasya 14:29, 18 maj 2025

Czg ktos mi podpowie co tu sie wydarzylo, bardzo szybko
Czy te rosliny nie zyją juz ?
To niby zielone nie jest zdrowe
Marcin89 18:42, 08 paź 2025

Mam problem z niektórymi cisami w żywopłocie, które mają jakby zahamowany wzrost i inny kolor. Zrobiły się żółte.

Może ktoś zna przyczynę?
Mary 17:17, 09 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
Mam problem z niektórymi cisami w żywopłocie, które mają jakby zahamowany wzrost i inny kolor. Zrobiły się żółte.

Może ktoś zna przyczynę?

Czy były sadzonek w większe dołki?
Może jakieś zdjęcia z sadzenia masz?
Marcin89 17:25, 09 paź 2025

Mary napisał(a)

Czy były sadzonek w większe dołki?
Może jakieś zdjęcia z sadzenia masz?
Raczej nie mam zdjęć. Dołki na pewno 2 razy takie jak bryła korzeniowa, a korzenie było rozluźnione. Czy o coś innego chodzi?
Mary 17:31, 09 paź 2025

Pytanie brzmi czy może pod cisami są puste przestrzenie.
Próbuję znaleźć stary wpis o tym problemie
Mary 17:41, 09 paź 2025

Nie mogę znaleźć starego wpisu.

Spróbuj coś takiego.
Obok jednego egzemplarza połóż wąż. Niech woda leje się małym strumieniem kilka godzin. Wokół cisa musi się zrobić bagienko.
Potem weź długi patyk i wbijaj go pionowo i pod kątem w kierunku bryły korzeniowej. Jeżeli przy tej czynności pojawią się bąbelki powietrza to cis ma puste przestrzenie w korzeniach. W takim przypadku trzeba dłubać pod korzeniami aż pozbędziesz się powietrza. Za kilka dni można sprawdzić ponownie. Żeby się upewnić, że powietrza tam nie ma.

Miałam taką sytuację u siebie. Tylko z tego co pamiętam to tylko końce igieł były suche. A nie całe Cisy.
Marcin89 17:43, 09 paź 2025

Mary napisał(a)
Pytanie brzmi czy może pod cisami są puste przestrzenie.
Próbuję znaleźć stary wpis o tym problemie
A to na pewno nie. Ja mocno ubijam ziemię i leję wody solidnie. Sadzone były rok temu.

Fragment widoczny na zdjęciu był wzruszony drobnymi tunelami. Ale wydaje mj się, że nornice się wyniosły. Wszystko dobrze udeptałem. Ale to było teraz, a cisy gorsze zapewne dłużej. Ten brak przyrostu od maja zapewne, czyli wypuściły miotełki i stop.