Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródkowe perypetie:) 22:59, 12 mar 2024

Do góry
abiko napisał(a)

Taki kolor będę miał. Czy on rośnie u Ciebie wysoki czy niski? Na zdjęciu wygląda, że niski. Wiem, że potrafi rosnąć wysoki.

Piękny:
Spełnianie marzeń - ogród czas start 22:44, 12 mar 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)

1 - rabata długa, była zrobiona, ale jednak nie jest wymarzona i właśnie ją zmieniam
2 - różanka
3 - katalpowa
4 - pod oknem w jadalni
5 - pod oknem w kuchni
6 - grabowa x2, oddzielająca część ozdobną od gospodarczej
7 - rabata przy chodniku do domu, to samo co na froncie przy ogrodzeniu
8 - rabata po lewej
9 - rabata między podjazdem a chodnikiem

Wszystkie rabaty to cel na ten rok, oprócz 9.

Dużo wolnego miejsca za domem, ale tam będzie przedłużenie tarasu, basen, domek dla dziecka. To miejsce jeszcze bez dokładnego planu, bo realizacja raczej w następnym sezonie.

Angela super to narysowane.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 22:12, 12 mar 2024

Do góry

1 - rabata długa, była zrobiona, ale jednak nie jest wymarzona i właśnie ją zmieniam
2 - różanka
3 - katalpowa
4 - pod oknem w jadalni
5 - pod oknem w kuchni
6 - grabowa x2, oddzielająca część ozdobną od gospodarczej
7 - rabata przy chodniku do domu, to samo co na froncie przy ogrodzeniu
8 - rabata po lewej
9 - rabata między podjazdem a chodnikiem

Wszystkie rabaty to cel na ten rok, oprócz 9.

Dużo wolnego miejsca za domem, ale tam będzie przedłużenie tarasu, basen, domek dla dziecka. To miejsce jeszcze bez dokładnego planu, bo realizacja raczej w następnym sezonie.
Zacisze Alicji 21:47, 12 mar 2024

Do góry
Napia napisał(a)
Łączka krokusowa zachwyca, ławeczka kusi - chyba nawet druga może nie wystarczyć, żebyśmy wszystkie się zmieściły No i bratki - miodzio

Agnieszko! Bardzo dziękuję za tyle miłych słów. Miejsca u mnie dość, wszyscy się zmieszczą.

Znowu na wsi 21:37, 12 mar 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Aktualnie najbardziej kolorowe miejsce w ogrodzie

Piękna ta wiosenna rabata, taka kolorowa i wesoła. Cyklameny coraz bardziej mi się podobają, muszę o nich pomyśleć.
Dziś dostałam informację, że mnie Sibelius już jedzie.
Mam nadzieję, że z piesią już lepiej, trzymam kciuki.

Zacisze Alicji 21:22, 12 mar 2024

Do góry
vita napisał(a)

Piękny kadr, u mnie wiosna znacznie późniejsza. Kątem oka dostrzegłam po lewej dwa ogłowione drzewa. Jak monumentalne rzeźby, co to?

Wiktorio! Dziękuję. Te drzewa to modrzewie, błędy sprzed lat , sadzone były niewielkie, ani się człowiek nie obejrzał,
jak urosły, a u nas niestety mamy linię wysokiego napięcia i drzewa nie mogą być wysokie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:20, 12 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Pati nie kupuj teraz borówek. Borówki kupuje się w czasie owocowania ponieważ masz wtedy pewność że będzie już owocować co roku. Jeśli miałaś szczęście i trafiłaś na ślepo w takie krzaki to super ale jeśli te krzaczki jeszcze nie owocują to od momentu wsadzenia do gruntu poczekasz na owoce nawet 5 lat.

Już kupione haha do tej pory miałam szczęście, moje 3 krzaki z Biedronki lub Lidla sadzone w 2020 roku miały już kilka owoców w 2021 roku. W zeszłym roku dały już większy plon dzięki odpowiedniemu cięciu i nawozowi. Jesienią dosadziłam kolejnego Chandlera oraz 5 jagód kamczackich (Zojka i Wojtek) z lepszym przygotowaniem ziemi.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:18, 12 mar 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Trochę większy kadr na rabatę południowa tutaj widać że gdzie , nie gdzie jeszcze muszą się podrownac.

U mnie też takie na rabacie południowej.
Może się po paru cięciach zrównają.

Ja moje mam plan podrównać a potem puszcze wolno. Nie chce mieć ich do cięcia na stare lata kiedy oklapne z sił.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 21:04, 12 mar 2024

Do góry
Latem często bywają susze i częstotliwość korzystania z tego ujęcia wody jest zapewne większa. Podnoszenie donicy lub przesuwanie misy może być upierdliwe.
A może zaplanować tam taki niewysoki żywopłocik w kształcie łuku i wpleść w to miejscówkę na ławeczkę?
U mnie woda z dachu zbierana jest w studni z betonowych kręgów. Studnia przykryta jest betonową pokrywą, w której jest otwór zamykany plastikowym włazem (łatwiej mi go unieść). Całość zamaskowana jest niskim żywopłotem z cisa posadzonym po obwodzie betonowego kręgu, a wokół studni powstała rabata wyspowa.
Teraz wygląda to tak

a w sezonie tak

Z jednej strony tej rabaty stoi ławeczka

Rośliny świetnie maskują zwinięty na klapie wąż ogrodowy połączony z pompą zanurzeniową.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 21:00, 12 mar 2024

Do góry
Proszę Lidka, jakość słaba, ale widać.

Jakby teraz powiedziec lekarzowi, że dziecko karmione krowim mlekiem to dopiero by było

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:59, 12 mar 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Warzywnik z drona wygląda ekstra Bryła domu i zieloniutki trawnik też!

Super działacie 16 taczek do jednej trumienki mnie pokonała ale z drugiej strony bedziemy rozwozić wiórki pewnie ileśtam weekendów, więc to to samo wolę nie liczyć ilości kursów

Mój plan to wycięcie darni z chwastownika i jej zabranie - tym sposobem rabata pod borówki jest niżej. Wsypię tam ze 2-3 worki torfu, wymieszam i posadzę. Na wierzch wiórki. Nawet jak jest sucho to nie latają. Potem co jakiś czas trzeba poprawić "kanciki", ale raz w roku wystarczy. Obrzeży nie kupuję - miałam te ekobordy, może za niskie bo mi się wysypywało i tak...

Trawa już jest porządnie zielona. Jestem jak na razie zadowolona z wybranej mieszanki. Cieszę się, że dostałam tutaj podpowiedz o mikrokoniczynie od dobrych duszyczek.

Patent z obniżeniem rabaty borówkowej podoba mi się najbardziej. Proste i bez dodatkowych kosztów. Wiórki już czekają na lepszą pogodę by podziałać. Jeszcze tylko wycieczka do pobliskiego sklepu po recyklingowe kartony, które pójdą pod nie.
Glina i zielsko 20:18, 12 mar 2024

Do góry
Nie
To duży trawnik a mam jeszcze 2 małe. Jeden z małych to sam mech.
Tu wygladał nie najgorzej.
Jeździliśmy wertykulatorem w dwie strony. Mocno grabiliśmy.

Zrobimy dosiewkę i będzie dobrze.

W maju zrobię oprysk na zielsko .
Ta kosiarka robot zostawia mikro ścinki i tego filcu było dużo.

Przed

Po

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:15, 12 mar 2024

Do góry
Tu mam problem i proszę o pomoc. Kupiłam Ilex verticillata ostrokrzew okółkowy. Pomijam już problem zapylania, nie wiem jak go przyciąć. Czy wyciąć pędy które kwitły, tuż pod rozgałęzieniami, czy raczej pozostawić jak radzi producent na załączonej plakietce, czyli nie ciąć w ogóle. Producent informuje również, że jest to krzew, który nie kwitnie (to jak, za przeproszeniem ma zawiązać owoce?). Czytam różne informacje i jestem w rozterce. Może ktoś wie jak ciąć i czy ciąć?

Za drzwiami do ogrodu... 20:04, 12 mar 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Teraz paprykom świecę cztery godziny, włącza się jak robi się ciemno. Ale moje stoją na wschodnim parapecie. Więc myślę, że w dzień światła im wystarczy A może za słabe,bo słońca brak. Jakieś wysokie się robią .Na największą moc mam włączone doświetlanie. Ale tak właściwie to nie wiem jak powinno być. Może w dzień też włączyć choć na kilka godzin.

Myślę, że jeżeli doniczki ustawione są piętrowo nad sobą, albo wogóle nie w świetle okien tylko np. w pomieszczeniu, to trzeba cały czas doświetlać, tzn. z przerwą nocną, ale w dzień też świecić.

No to Asia Rojodziejowa świeci swoim 12 godzin.
Kupiłam lampę żeby się nie wyciągały więc będę musiała to obserwować i zmieniać w razie czego
Glina i zielsko 19:59, 12 mar 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Żeby było ładnie najpierw musi być brzydko! Więc wertykulacja trawnika w toku. 2/3 zrobione.

Trochę ci wyszło tych łysych placów.U mnie to zwykle inaczej wygląda. To ta część gdzie był mech?
Ogród Basi 19:49, 12 mar 2024

Do góry

Przy ulicy rosną świerki serbskie, które może 2 razy przycięłam z szerokości. Bardzo cienkie się porobiły. Nie myślałam, że aż takie się zrobią.

Ogród Basi 19:48, 12 mar 2024

Do góry

Ogród Basi 19:47, 12 mar 2024

Do góry

Ogród Basi 19:47, 12 mar 2024

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 19:37, 12 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)

A jak długo będziesz naświetlać pomidory i jaką mocą? Moja ma 6 stopni a instrukcje uboga. Będę musiała do nich dzwonić i prosić o objaśnienie

Teraz paprykom świecę cztery godziny, włącza się jak robi się ciemno. Ale moje stoją na wschodnim parapecie. Więc myślę, że w dzień światła im wystarczy A może za słabe,bo słońca brak. Jakieś wysokie się robią .Na największą moc mam włączone doświetlanie. Ale tak właściwie to nie wiem jak powinno być. Może w dzień też włączyć choć na kilka godzin.

Myślę, że jeżeli doniczki ustawione są piętrowo nad sobą, albo wogóle nie w świetle okien tylko np. w pomieszczeniu, to trzeba cały czas doświetlać, tzn. z przerwą nocną, ale w dzień też świecić.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies