Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

ewsyg 16:45, 21 lis 2024

Dąb błotny

Na tego dęba to ja zachorowałam. Tylko gdzie go posadzić?
Urszulla 14:42, 22 lis 2024

ewsyg napisał(a)

Na tego dęba to ja zachorowałam. Tylko gdzie go posadzić?

Nie zajmuje wiele miejsca bo jest kolumnowy nawet do małego ogrodu.

Buka też mam kolumnowego, wciśniętego na maksa. Pamiętam jak syn waybierał 20cm, najpierw nie rósł wcale, był 3 razy przesadzany, a teraz się prezentuje już jako fajne drzewo. Nawet liście jeszcze zachował, mógłby robić za solitera.

Alija 21:52, 22 lis 2024

Urszulla napisał(a)

Ula, ale U Was śniegu napadało, prawdziwa zima, widoczek piękny. U nas na razie bez śniegu, co mnie wcale nie martwi,
bo za zimą nie przepadam.
Śliczny ten dąb błotny.
Urszulla 16:52, 23 lis 2024

Alija napisał(a)

Ula, ale U Was śniegu napadało, prawdziwa zima, widoczek piękny. U nas na razie bez śniegu, co mnie wcale nie martwi,
bo za zimą nie przepadam.
Śliczny ten dąb błotny.

Ierwszy atak zimy
Przeglądam fotki z tego sezonu, znalazłam ładniejsze ujęcie tego dęba. W tym roku były spadki temperatur, więc nabrał kolorów czerwonego wina. Jest wart zakupu. Ja mam go od małej 30cm sadzonki. Kilka lat nie zwracał uwagi. Od zeszłego roku dopiero cieszę się jego urodą, coraz pełniejszy się robi

anpi 20:13, 24 lis 2024

Ale Wam sypnęło śniegiem! Utrzymał się, czy już po nim? U mnie jeszcze nie było tak biało.
Urszulla 10:41, 27 lis 2024

anpi napisał(a)
Ale Wam sypnęło śniegiem! Utrzymał się, czy już po nim? U mnie jeszcze nie było tak biało.

Teraz mamy wiosnę czasem nad ranem przymrozki, więc srebrno na trawniku znów
Wczoraj

Dzisiaj

Wycięłam na kuchennej turzycę palmową bo zbrzydła i na dodatek pokładała się. Teraz spokojniej dla oka. Lubię też kukliki, teraz mają kolorowe liście I fajny pokrój, nawet kwitną te młode boczne przyrosty.

Reszty traw nie wycinam, do pewnego momentu je lubię Generalnie tropem Madzi wycinam je wczesnie, nawet w lutym jeśli pogoda dopisuje.
Urszulla 10:45, 27 lis 2024

Aniu- ciemierniki od Ciebie przetrwały ciężkie lato w donicy owiniętej czarnym workiem. Wsadzone we wrześniu ładnie się trzymają.

Lubię te burgundowo- brązowe przebarwienia
Urszulla 10:49, 27 lis 2024

Ścinki turzycy palmowej wylądowały pod rodkami, ho Martwię się o ich delikatny system korzeniowy, żeby nie przemarzł w chwilach gdy nie będzie okrywy ze śniegu.

Lubię też róże w pąkach
LIDKA 20:34, 27 lis 2024

Ula czy jak robiłaś rodkom foto to mrozik był?
Moje takie opuszczone liście mają ja jest koło 0 stopni.

Musze moim kuklikom chyba zmienić miejsce bo słabo kwitna. Mam 3 gat.

Podziwiam że jeszxze coś robisz. Ja juz sie totalnie lenie ogrodowo.

Za to czytam kolejna powieść o Chyłce Mroza.
Urszulla 09:13, 28 lis 2024

LIDKA napisał(a)
Ula czy jak robiłaś rodkom foto to mrozik był?
Moje takie opuszczone liście mają ja jest koło 0 stopni.

Musze moim kuklikom chyba zmienić miejsce bo słabo kwitna. Mam 3 gat.

Podziwiam że jeszxze coś robisz. Ja juz sie totalnie lenie ogrodowo.

Za to czytam kolejna powieść o Chyłce Mroza.

Nie było mrozu, u mnie pewnie nie mają dobrze wykształconego systemu korzeniowego, teren jakby też na świeżo przygotowywany, rabatę zaczęłam w zeszłym sezonie, a w maju zmieniłam radykalnie plany co do nasadzeń. To były 100% przenosiny roślin, bo o ile pamiętasz były tam plany z budlejami. Niestety one przemarzały, teraz jest mnostwo sadzonek różnej maści. Ciekawe co docelowo zostanie. U siebie mam takie podejście- jak coś nie rośnie to koniecznie trzeba zmienić stanowisko, bo grunt u mnie jest trudny.

Zwieszenie liści to chyba typowa obrona przed niekorzystnymi warunkami, ja się cudów w pierwszym sezonie nie spodziewam, a potem się zobaczy.A poza tym musiały przetrwać upalne dwa miesiące na słońcu. One też tak reagują chyba na zbyt małą ilość wody, ale Ty masz chyba nawadnianie kropelkowe.

Kukliki chyba lubią mokry teren, u mnie rosną bezproblemowo. Ja osobiście największe problemy mam z hakone, ona chyba nie lubi mieć za mokro,więc już odpuściłam.

Generalnie nic nie robiłam w ogrodzie od września. Wczoraj tylko wyszłam na chwilę wyciąć te trawy na kuchennej i przy okazji schowałam krzesła i powiesilam coś dla ptaków na zimę. Dziś już pada, wieje- barowa pogoda.