Wczoraj sadziłam stokrotki, takie zwykłe polne u siebie w trawie bo z sianych nic nie wyszło, więc przepikowałam z trawnika rodziców do siebie, może teraz się będą same wysiewały
Narcyzy, krokusy, kamasje, hiacynty, szafirki - na pewno - tulipany zależy jakie odmiany. Botaniczne na pewno. Dużo cebul z zeszłego roku z donic, wypuściło tylko liście - to normalne, małych cebulek było mnóstwo, ale sporo pąków widzę na pozostałych. Czekamy na ciepełko.
U ciebie magnoliom się nie chce, a u mnie tulipanom, upału potrzeba pow. 20 stopni, wtedy wszystko buchnie naraz. I przekwitnie naraz, śliwy i jabłonie w jednym czasie.
Nom, jeszcze nie przetestowałam nocy Latarenka zamontowana na kawiarence od strony stawu, więc będzie można w ciemnościach się przemieszczać. Nie mogę się doczekać jakiejś nocki w Naszej Anglii. Może jakieś spacery i śpiew słowików?
Ustawiam donice z kordylinami, robi się "na bogato" i widać już wiosnę.
Przyjdzie roleta zielona do kawiarenki, chyba zdążymy zamontować
Wyciągam donice, przewożę donice szare z bukszpanowego - bo tam i tak już nie sadzę tyle bukszpanów i nic w zasadzie nie sadzę oprócz kul.
Tak, żeby ładnie wyglądał, staram się kupować wypasione egz. i sadzę prawie jeden przy drugim aby mieć "czarny" efekt. Jak mam drogie egz. to oszczędnościowo sadzę rzadziej, nie mam przepisu co ile sadzę, jak mi się mignie tak sadzę.
Tarcia!! WOW, łoooo matko, zaszalałaś, ślicznie Ci dziękuję za polecenia! Powiedz, które z nich od razu mają fioletowe/bordowe liście? Takiego szukam Musi się na start wpasować do kompozycji do purpurowego klona...
...no i potem do róż 'Lavender Ice', jak u Danusi, bo staram się właśnie taką kompozycję stworzyć:
Kwadraty są ściśle wytyczone (skośnie) wg mojego planu i koszone będzie tylko pomiędzy kwadratami (3x3), myślę, że kwitnąca trawa będzie również (nawet bez cebulowych) ciekawa. Nie mogę się doczekać, co z tego wyjdzie. Możliwe dosadzanie czegoś, choćby stokrotek albo niezapominajek.
Kaloszki zdjęłam celem odpoczynku całościowego.
Leżing był przyjemny, skowronki śpiewały.
Spacering się odbył.