Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:14, 16 paź 2017

Do góry
ramilka napisał(a)
Już Kiedyś pytałam o to ale nie dostałam żadnej podpowiedzi, co mogę posadzić między hortensjami żeby nie było tak pusto, ostatnio posadziłam żurawki na froncie i już lepiej to wygląda ale nadal czegoś mi brakuje. Macie jakieś pomysły?

Miskant Silberspinne też godny polecenia,ma brązowe pióropusze jesienią u mnie rośnie lepiej niż ML albo rozplenice tylko że póżno startują...
"Póki życie trwa..." 09:49, 16 paź 2017

Do góry
ktoś wie co to za miskant? 3szt posiadam.2letni pierwszy raz zakwitł,a myślałam,ze to ML

Miało byc wielkie sadzenie cebul i lipa ...większa połową poczęstowały się przebrzydłe gryzonie! zostały te najmarniejsze ,byłam tak wściekła ,ze nie wsadziłam tych mizerot! A nawet środek grzybobójczy zakupiłam na zaprawianie .....Muuuusze kuuuupić CEBULE!!! Wydatek ,którego miało nie być!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:54, 16 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Moje nie-gracki zakwitają . Na razie kilka pędzelków i to nie całkiem rozwiniętych ale są . Fota słaba bo z telefonu.

Kwiatostany ma jak moja miskAnt Ferner Osten. Wczoraj wrzuciłam jego zdjęcie. Porównaj sobie.
Mogę usunąć zaraz

Tajemniczy Ogród 20:54, 14 paź 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Bardzo nie lubię torpedować pomysłów, ale muszę ci zwrócić uwagę, że planując nasadzenia przede wszystkim musisz patrzeć na kompatybilne dla roslin warunki siedliskowe. I jeśli nie chcesz być stałym gościem w wątku chorobowym Mazana to przemyśl zestawienie roślin tak by nie mieszać kwaśnolubnych z zasadolubnymi.

Jeszcze kwestia cis czy choina. Obie rośliny wymagają żyznego, stale wilgotnego podłoża. Róznica jest taka, że cis jest zasadolubny, a choina lubi gleby kwaśne do obojętnych. Nie prawdą jest, że cis nie lubi słońca. Lubi, i to bardzo.
Tak więc wybieraj zywopłot pod typ nasadzeń (kwaśno- lub zasadolubne)

Widzisz Toszko, to idąc tym tropem, do kwaśnolubnych lub obojętnych na tej rabacie należałyby z moich planów: choina, hortensje, azalia, sosna Mops, turzyca Frosted i miskant też by dały radę, jeżówki i żurawki obojętne. Nie znalazłam info na temat ziemi dla wiśni, ma być jedynie żyzna i wilgotna. Więc wyszła mi kwaśna rabata Poza cisami, oczywiście. Tylko, co by tu można zastosować zamiast cisów jako takie wykrzykniki...oczywiście, poza jałowcami ale żeby im tu było dobrze??? Wielkie dzięki za tą informację, nigdy nie myślałam jeszcze w ten sposób o rabacie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:44, 13 paź 2017

Do góry
India napisał(a)

ML albo Miskant Gracillimus
a o tej nie pomyślałam, dzięki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:13, 13 paź 2017

Do góry

Polinko, powiedz mi proszę czy te najwyższe trawy to miskant Morning Light?
Mam trzy (przynajmniej tak kupowałam) i wszystkie mają piuropusze, a z nimi już mi się tak bardzo nie podobają?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:40, 12 paź 2017

Do góry
Miskant na żółto i biały na pewno Memory,JP3 też żółty kwiatostan beżowawy, obydwa duże są
graciela z tych średnich
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:07, 12 paź 2017

Do góry
Wiesz co, w sumie to mój zeszloroczny na żółto się przebarwia

Zdjęcie mam z tel, więc marne, ale dobrze widać. Tylko nie wiem czy kłosy będą odpowiednie. Na fotce jasne, bo suche, jak mokną, to są szare
Miskant Jos van der Palen
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:34, 12 paź 2017

Do góry
Posadzone w sierpniu rozplenice 'Helman' mają tylko po parę kotków. Muszę uzbroić się w cierpliwość. Może w przyszłym roku będzie bardziej kotkowato.

Miskant 'Flamingo' ma ich znacznie więcej.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:41, 12 paź 2017

Do góry
ja dziś zrobiłam mały objazd po okolicznych ogrodniczych i patrzcie jakie zawilce wysokaśne! Śliczne Nazywają się Andrea Atkinson. Obok niewysoki miskant, ale wydać, ze zawilcr słusznego wzrostu

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:22, 12 paź 2017

Do góry

miskant Dreadlocks................................................................................Magical Candle (syn.'Cocktail' & 'Bokraflame')
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:00, 12 paź 2017

Do góry
ramilka napisał(a)
tak początkowo myślałam o trawach bo lubię i trochę ich mam w ogrodzie ale w sumie to nie wiem jaka trawa byłaby odpowiednia, czy ML ?

ML albo Miskant Gracillimus
Ogród, mydło i powidło. 09:13, 12 paź 2017

Do góry
katel napisał(a)

Tawuły na słońcu będą pięknie żółciutkie .
Jolu ten miskant to Memory - pomyliłam się - już poprawiłam, żeby w błąd nie wprowadzać .
Memory jest ładniejszy - przepiękny, jeszcze jedną fotkę wrzucę - trochę kiepskie z września tego roku.

Tak, tak... posadzę go i ja tak tak... normalnie jakbym Grzegorza C śpiewała
Piękny i będę polowała by go strzelić gdzieś w szkółce
Ogródek Iwony II 21:37, 10 paź 2017

Do góry
Miskant Memory w roli głównej

Ogródek Iwony II 21:33, 10 paź 2017

Do góry

Miskant Kleine Fontanne

Ogródek Iwony II 21:29, 10 paź 2017

Do góry
Miskant Morning Light

Molinia Variegata, hortensja Phantom, w tle hortensja Polar Bear

Miskant Morning Light
Ogródek Iwony II 21:26, 10 paź 2017

Do góry

Trzcinnik Karl Foerster

Miskant Zebrinus i Limlight

Westerland
Z Pszenicznej ... 15:06, 10 paź 2017

Do góry
Dziś ładny dzień, więc pracę zawodową przełożyłam na jutro a dziś ogarnęłam dom i skosiłam trawę w ogrodzie... niby nic, a człowiek padnięty...

Miskant JP2 prekursor Memory pięknie przebarwiony

Ferner nawet o tym nie myśli, wyrósł do 2 m wysokości.

Gracek kwitnie, w tle miskant Autumn Light - kolor też zielony

Tulipanowiec też ani myśli o żółci

Tajemniczy Ogród 21:38, 09 paź 2017

Do góry
Takie podsumowanie robocze zrobię, żebym miała wszystko w jednym miejscu:
Tył: choina kanadyjska lub serby jako tło, wolałabym zostawić w tym pasie rosnące ładnie jałowce.
Po prawej obok śliwy Royal Burgundy i otaczających ją hortensji Diamand Rouge - miskant Morning Light.
Przed Hakuro - tuja Danica lub omorica Karel. Tam też myślę o grupie azali - tam jest sporo miejsca niezagospodarowanego.
I teraz obrzeże z lewej - okrągłe berbersy bordowe lub turzyca Frosted Curls zmieszana z plamami bordowych żurawek.
Na wiosnę - kępy białych tulipanów,narcyzów, szafirek..
Cis Fastigiata - szukam dla niego miejsca.
Najsłabiej jeszcze widzę ten wypuszczony ryjek przed Hakuro - choć może jak znajdą się na nim te okrągłe kulki tuj/świerków, będzie ładnie...
Ogródek Iwony II 17:16, 09 paź 2017

Do góry
Rzucam okiem i ... ogród z właścicielką mi się nie zgadza
DOczytałam, że wizytowo było

Rozważania miskantowe przeanalizowałam i jak już zaczęłam analizować, co rośnia u mnie, doczytałam puentę:

Co za różnica, jaki miskant? Wszystkie są ładne

i tego się będę trzymać

Pozdrawiam, Iwonko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies