ktoś wie co to za miskant? 3szt posiadam.2letni pierwszy raz zakwitł,a myślałam,ze to ML
Miało byc wielkie sadzenie cebul i lipa ...większa połową poczęstowały się przebrzydłe gryzonie! zostały te najmarniejsze ,byłam tak wściekła ,ze nie wsadziłam tych mizerot! A nawet środek grzybobójczy zakupiłam na zaprawianie .....Muuuusze kuuuupić CEBULE!!! Wydatek ,którego miało nie być!
Widzisz Toszko, to idąc tym tropem, do kwaśnolubnych lub obojętnych na tej rabacie należałyby z moich planów: choina, hortensje, azalia, sosna Mops, turzyca Frosted i miskant też by dały radę, jeżówki i żurawki obojętne. Nie znalazłam info na temat ziemi dla wiśni, ma być jedynie żyzna i wilgotna. Więc wyszła mi kwaśna rabata Poza cisami, oczywiście. Tylko, co by tu można zastosować zamiast cisów jako takie wykrzykniki...oczywiście, poza jałowcami ale żeby im tu było dobrze??? Wielkie dzięki za tą informację, nigdy nie myślałam jeszcze w ten sposób o rabacie
Polinko, powiedz mi proszę czy te najwyższe trawy to miskant Morning Light?
Mam trzy (przynajmniej tak kupowałam) i wszystkie mają piuropusze, a z nimi już mi się tak bardzo nie podobają?
Wiesz co, w sumie to mój zeszloroczny na żółto się przebarwia
Zdjęcie mam z tel, więc marne, ale dobrze widać. Tylko nie wiem czy kłosy będą odpowiednie. Na fotce jasne, bo suche, jak mokną, to są szare
Miskant Jos van der Palen
ja dziś zrobiłam mały objazd po okolicznych ogrodniczych i patrzcie jakie zawilce wysokaśne! Śliczne Nazywają się Andrea Atkinson. Obok niewysoki miskant, ale wydać, ze zawilcr słusznego wzrostu
Takie podsumowanie robocze zrobię, żebym miała wszystko w jednym miejscu:
Tył: choina kanadyjska lub serby jako tło, wolałabym zostawić w tym pasie rosnące ładnie jałowce.
Po prawej obok śliwy Royal Burgundy i otaczających ją hortensji Diamand Rouge - miskant Morning Light.
Przed Hakuro - tuja Danica lub omorica Karel. Tam też myślę o grupie azali - tam jest sporo miejsca niezagospodarowanego.
I teraz obrzeże z lewej - okrągłe berbersy bordowe lub turzyca Frosted Curls zmieszana z plamami bordowych żurawek.
Na wiosnę - kępy białych tulipanów,narcyzów, szafirek..
Cis Fastigiata - szukam dla niego miejsca.
Najsłabiej jeszcze widzę ten wypuszczony ryjek przed Hakuro - choć może jak znajdą się na nim te okrągłe kulki tuj/świerków, będzie ładnie...