Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:07, 24 mar 2019

Do góry
Tulipany botaniczne już cieszą

Pszczelarnia 17:06, 24 mar 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Zaglądam zawsze z wielką przyjemnoscią.

Bogdziu, co to za grubodzioby jegomość?

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:06, 24 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A co na te zmiany eMuś powiedział w końcu, wrócił już?

dziś go odebrałam
Jest zachwycony - nawet stan konta go nie przestraszył
Jego ukochane miejsca sprzed wyjazdu

teraz do listy dopisał następne
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:01, 24 mar 2019

Do góry
Agania napisał(a)
W końcu jest przejrzyście...współczuję pracy...masz wielką kondycję...i córy Ci pomagały?

Wielkie porządki jak przy przeprowadzce conajmniej...wiosną mamy powera u nas też pracy od groma

Widoki dają kopa

Córy w książkach - teraz strasznie dużo nauki mają, nie mam serca ich ciągać, wystarczy że w domu wykonują swoje obowiązki. Kondycję mam faktycznie dużą, nawet zaskakująco dobrą jak na osobę po kilku wypadkach i operacjach
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:58, 24 mar 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, jest pięknie. Bez tej starej altany to zupełnie inny ogród

Duzo tych zmian, zamiast zagródki - salon kominkowy

Nowy warzywnik

i ziołownik

I oczywiście ogrodowe SPA
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:53, 24 mar 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasieńka altanka wysłużyła co swoje. Uwieczniona została na tysiącach fotek. Teraz zrobiło się przestronnie i świetnie to wygląda. Świetna robota. Odpoczywajcie już teraz.

Skończyła się pewna era - ogród pełnoletni, a ja na półmetku - przyszedł czas na zmiany
Teraz ta pełni honory
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:51, 24 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
bardzo na plus teraz przestrzenniej ,super po prostu

Też tak myslę ale ciesze się z Waszych pozytywnych opinii
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:47, 24 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zmiana o wile wygląd poprawiła, zrobił się luz i nie ma przytłoczenia architekturą
Krokusy zgrały się kolorem z matą w altanieA może to hiacynty, nie dowidzę
z daszkiem zdążysz
U mnie magnolie już odpaliły , pierwszy ram mi kwitną w marcu, obawiam się, że przymrozek kwiaty zmrozi

Krokusy, teraz doszły bratki
Luz wyszedł na dobre, to już fool architektury

Strasznie szybko Ci te magnolki kwitna, u mnie dopiero popękały pąki gwieździstej

a Susan jeszcze śpi
Do raju daleko - u Ewy 16:31, 24 mar 2019

Do góry
Listopad

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:27, 24 mar 2019

Do góry
W ub roku pod koniec lata mocno ściełam moje trzmielinki i to była dobra decyzja. Kulki były już za duże i się rozchodziły, a teraz mocno puściły przyrosty więc znów będą spore. No i już są złociutkie

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:27, 24 mar 2019

Do góry
Magnolia Theodore - najciemniejsza z soulangeana, powinna byc 2-4m, rozstrzał wzrostowy spory, ale się przytnie choć sąsiadka chciała się wysłonić więc ta sąsiadka nie będzie protestować.
Kupiłam już teraz bo była w cenie z ub roku a za trochę to będzie wszystko przebrane. Miałam ochotę na jeszcze jedną podobną, ale się powstrzymałam.
Widać piękno orodzenia oraz cebule wysadzone z doniczek żeby rozrosły się na przyszły rok Jesienią stawiam na żonkile, narcyze etc. tulipany odpuszczam.

Ogród na tle lasu malowany 16:23, 24 mar 2019

Do góry
Obiecałam pokazać nasze prace na skarpie. Jeszcze trochę ziemi trzeba podsypać, ale to już raczej nie zmieni całościowego obrazu.
PRZED

PO

Całość została rozciągnięta i poszerzona wg rad Pani Danusi. Ułożyłam kamienie żeby poprawić ogólny wygląd i stworzyć lepsze stanowiska dla roślin. Przydałoby się trochę więcej kamulców, więc jak ktoś z okolic Krakowa ma za dużo, to chętnie przyjmę Usunęłam chyba połowę bardzo ekspansywnych floksów szydlastych. One i tak odbiją bez większej szkody dość szybko. Dzięki temu zrobiło się miejsce na nowe nasadzenia, które mają sprawić, że skarpa będzie atrakcyjna nie tylko wiosną.
W planie mam tu dosadzenie traw(miskanty Morning Light, prosa rózgowate Prairie Sky), szałwi omszonych, trzmielin, berberysów Bagatella, tawuł Princess Gold. Jeśli macie jakieś trawy, które dobre radzą sobie na nasłonecznionej skarpie to napiszcie jaka to odmiana.
Do raju daleko - u Ewy 16:08, 24 mar 2019

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, masz juz kolorowo. Super.

Ewa, gdzie kupowalas swoje ambrowce?
Pokaz fotki jego, proszę.
Czy twoje się przycina?

Iwonko, ambrowce kupowałam w szkółce w Darłówku.
Nie przycinamy ich, bo to odmiana Gum Ball. One same się kształtują.
Pokażę Ci zdjęcia ambrowców z dzisiaj

A tu z sierpnia

z października

Ogrodowo zakręcona. 16:07, 24 mar 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Dzisiejsze zakupy:

No i mam, mam i ja :

Ten profesjonalizm mnie powala na łopatki. Trzeba się od Was uczyć.
Ogród Magduchy i Jacgorka 16:02, 24 mar 2019

Do góry
Tu jeszcze jedno (niespecjalnie udane) zdjęcie tej rabaty latem. Początkowo sprawę żywopłotu załatwić miały cisy. Niestety niedawno sąsiedni dom "wspiął" się w górę i nasze cisy trochę jeszcze muszą podrosnąć. Stąd pomysł grabowy.
Problemy z tujami 15:59, 24 mar 2019

Do góry
Witam!
Jestem nowy na forum, ale już pozostaję pod jego wrażeniem. Na Waszym forum wyczytałem informacje o thuji Auerospicata i zapragnąłem je wsadzić w ogrodzie jako żywopłot od południowej strony. Znalazłem sadzonki ok. 110 cm, ale daleko ode mnie (jestem z okolic Legionowa). Sprzedawca przesłał mi zdjęcia, ale nie wiem, czy sadzonki są warte kupna. Żonie zależy na szybkim i wysokim żywopłocie z tej strony, bo spodziewamy się z tej strony rychło budowy domu sąsiada. Załączam zdjęcia i proszę o ocenę, czy warto.

Mogę też kupić odmianę Szmaragd w szkółce bliżej mnie wysokie na 120 cm,

ale nie wiem, czy nie będą jednak rosły za wolno i wąsko jak na zwarty żywopłot.
Pozdrawiam!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:53, 24 mar 2019

Do góry
Mazan napisał(a)
Pestka56
Nie sugeruj się niedożywieniem. Odległość pni ma to do siebie, że może ograniczać dostęp światła, natomiast ważna jest dostępność wody. Podajesz, że objawy pojawiają się późnym latem i jesienią, co może oznaczać niedobór wody, ale także coś innego. Najlepiej dołącz fotkę tego fragmentu drzewa oraz dobre foto opadniętego igliwia.
Pozdrawiam

Wczołgałam się wczoraj pod Wejmutkę, gdzie normalnie nie zaglądam, a tam pęknięcia kory, kapie żywicą i w jednym miejscu paskudny biały budyniowaty wysięk. Poczytałam twoje wpisy na temat zgnilizn, bo tak wg mnie to wygląda. Śladów choroby nie ma na pniu powyżej wysokości 1 m.
Wczoraj kupiłam Topsin i Gvarant. Wygarnęłam ile się dało igieł spod drzewa i wylałam 20 litrów roztworu Topsinu. Korona wejmutki zajmuje przestrzeń ponad 20 m2, a pień pół metra nad ziemią ma średnicę 25 cm. Dziś opryski i mazianie chorych części pnia. Mam nadzieję, że uratuję.

Zrobiłam zdjęcia. Z dobrym foto kłopot, bo aparat mam jaki mam i lepszych zdjęć, ani zbliżeń nie zrobię

Całe drzewo dla zobrazowania wielkości z widocznym z tyłu świerkiem.

Chory fragment pnia

Ta sama gałązka ocieniona i w słońcu:

Jeszcze trochę gałązek

Ogród na tle lasu malowany 15:52, 24 mar 2019

Do góry
Przychodzę z forsycjami, które właśnie rozkwitają. Mam ich kilka, wszystkie darowane i choć bardzo lubię ich widok wiosną, to niestety później nie są zbyt atrakcyjne. Dlatego ostatnią jesienią, pod jedną z forsycji, podsadziłam róże Coral Dawn i trzmielinę. Jestem ciekawa czy róża będzie w stanie rosnąć bujnie w takim towarzystwie, czy jednak forsycja zabierze jej całą wodę i inne potrzebne składniki.
Ktoś z czytających ma jakieś ładne kompozycje rabatowe z forsycjami? Czy raczej traktujecie tą roślinę jak nudny krzak i nie ma dla niej miejsca w Waszych ogrodach?
Japoński ogród Reni i Matiego 15:30, 24 mar 2019

Do góry
Kiścienie i magnolia

Japoński ogród Reni i Matiego 15:29, 24 mar 2019

Do góry
Kasiu popracowałam trochę, może w sumie 5 godzin. Kawka była, pogoda super. Posadzilam już wszystkie roślinki, które miałam w doniczkach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies