Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 13:08, 15 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Moje doniczkowe cebulowe zimujące na tarasie w steropianowym domku pchają się na świat ...

O la la a jakie to są ?
Moja bajka 13:05, 15 lut 2019

Do góry
Komoda przed

I po mojej radosnej twórczości

Przecierki, ale tym razem w złotym kolorze
Ogród tkany marzeniami 13:00, 15 lut 2019

Do góry
Jedno z nielicznych zdjęć ogródka nazwijmy go mieszanego. Słabe jakościowo, ale pogląd można złapać.

Ogród tkany marzeniami 12:59, 15 lut 2019

Do góry
Przejrzałam stare fotografie i wiecie co, nie bardzo co mam pokazywać z tego starego ogrodu. Po za jakimiś fragmentami niewiele się zachowało. Był to czas grubo przed Ogrodowiskiem i kto by sobie tam głowę zaprzątał jakimiś fotografiami czegoś co i tak będzie zmienione.
Może to i lepiej.
Czy ktoś widział w ogrodzie krokusy rosnące w równych rzędach na 4-ech albo tulipany na 15-u metrach kwadratowych. Takie cuda tylko u mnie. Gdy kwitły wyglądały spektakularnie, po przekwitnięciu pozostawały placek nagiej ziemi i smętnie zasychające liście. Na zdjęciach krokusy jak żołnierze na defiladzie

W ogródku emerytki 12:31, 15 lut 2019

Do góry
Witajcie dziewczyny
Aniu, Malinia, Magdo, u mnie wiosna jest zawsze później, zdjęcia są z poprzedniej wiosny.
I też czekam na tegoroczną, choć to dopiero luty
Monia, ułudka rozrosła się w jeden rok, rozrasta się jak truskawki, ale szybciej.
Zawsze najpierw wychodzą kwiatuszki i faktycznie podobne do niezapominajek, ale większe.
I ma dość duże liście, na zdjęciu to widać.
Bogusiu, sadź wszystko, na co masz ochotę, będzie pięknie. Ja tak zrobię

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:24, 15 lut 2019

Do góry
Rok 2016.

Teraz na boki bardziej rośnie, ale można go ograniczać cięciem. Zasłania mi dół perukowca.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:22, 15 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Anitko, czy to cyprysik groszkowy? Jak długo rośnie do takich rozmiarów? U mnie dwa maluchy i nie mogę się doczekać jak będę chociaż w połowie takie

Tak to cyprysik groszkowy. Mam kilka odmian: 'Filifera', 'Filifera Nana', 'Filifera Aurea' i 'Sungold'. Po obu stronach tej pergoli z huśtawka są posadzone 'Filifera Nana' prawie od początku istnienia ogrodu. A jakie masz, bo różnią się miedzy sobą tempem wzrostu.
Rok 2009. Maluszki przy pergoli. Już 1 rok po posadzeniu.

Rok 2011.

Rok 2014. Wytworzył mu się wówczas wierzchołek. Tu zaczęłam go ciąć i się zagęścił.

Rok 2015.
Majówka na Majówce 11:54, 15 lut 2019

Do góry
Dla Wioli i Koliberka - moja kalifornijka, no piękną bym jej nie nazwała
Może powinnam jakoś ją dopieścić?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:29, 15 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Niektóre zakątki ogrodu, mimo zimy, wyglądają całkiem przyjemnie.

Skarpa

Haniu, zdradź poproszę, co to za trawki wśród Żurawek - tak fajnie wyglądają i ożywiają ten zakątek...
Mam u siebie żurawki Berry Smothie od roku i jestem pod wrażeniem, jak one pięknie zimą się prezentują.
Bardzo Ci dziękuję za regularne wrzucanie fotek, Twój wątek to skarbnica wiedzy. Pozdrawiam serdecznie

Mój ogrodowy pamiętnik 11:03, 15 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
W oczekiwaniu na wiosnę wrzucę tutaj jeszcze inny gatunek roślin, które bardzo lubię mimo, że kłują nie gorzej od róż i że wielu pewnie się przejadły . Mnie jeszcze nie .

Berberys Orange Ice - mój ulubieniec.

Goldalita - jakoś nie przypala się na słońcu a kolor ma cały czas taki mocny. Tylko na jesień łapie pomarańcz.

Admiration - najstarszy u mnie, nie cięty więc rośnie sobie jak chce

Pink Queen - nakrapiano-ciapkowaty

Wzystkie kgore tutaj sa powyzej mam i jes, cze ciapki i admiration. Sa ladne szczegolnie wiosna admiralki no i jesienia tumbergi.
Kolce gorsze od roz.

Rlze tez ma. Obydwie od zesego roku czekam szczegolnie na krolowa Szwecji aby nawiazaly ladny krzak zobaczymy w tym roku. Bo zeszly byl bardzo cieply dla roz.
Mój ogrodowy pamiętnik 10:55, 15 lut 2019

Do góry
Zorientowałam się po przeczytaniu wątki Ani - Kociejmamy, że pisałam o kocie sąsiadów a ja przecież mam swojego kota dachowca, który ma już prawie 12 lat. W tej chwili mieszka na dwa domy, trochę u mojej mamy, trochę u mnie. A że to kot, który całe swoje kocie życie mieszkał w bloku to boi się u nas wychodzić na ogród. Trawa go kłuje w łapki i chodzi tylko po kostce. O ile w ogóle podejmie to ryzyko i się zdecyduje wyjść, bo najchętniej siedzi w domu .
Jest u mnie od małego i urzekł nas od pierwszego wejrzenia . Zresztą zobaczcie:

Ogródek w którym klon osłupiał:) 10:50, 15 lut 2019

Do góry
W tym sezonie czeka mnie jeszcze w opytmistycznej wersji przesadzanie a w pesymistycznej wyrywanie róży, na którą jak się okazało nie mam miejsca. Po 2-3 latach jest wyższa ode mnie, zarosła bukszpany i lustra.

Tak było :

Tak jest:

U Agi - czyli słońce i piach 10:27, 15 lut 2019

Do góry
ag_zie napisał(a)
Dziś było gorąco a nasz Mietek tak oto spędził dzień

Aż się popłakałam ze śmiechu . Kot tyrał cały dzień, na chwileczkę się położył, a tu pańcia ukradkiem fotkę strzeliła i zaraz wielkie halo
Ogród w cieniu brzozy 10:25, 15 lut 2019

Do góry
Pepina Ribstona, jabłko znane niektórym z ogrodu pewnego Pana.
Smak najlepszy w miesiąc po zbiorze, jest wtedy cierpki i pikantny, później traci smaki, a zyskuje na słodkości.
Ogród w cieniu brzozy 10:19, 15 lut 2019

Do góry

Jadąc miałam nadzieję, że posmakuję odmiany opisywanej jako jedna z najlepszych na świecie Kalwila Biała, wymagająca w uprawie, w Powsinie nie owocowała, a w Bolestraszycach wymarzła. Ponoć idealna francuska tarta nie może się bez niej obejść. Claude Monet lubił ich wygląd, zapewne nie tylko, można je odnaleźć na obrazach. W jego ogrodzie są prowadzone, nie jestem tylko pewna w jakiej formie, znalazłam informację, że w formie sznurów dwuramiennych albo jako kordony skośne. Może ktoś wie?
Były inne ale smak przeciętny.

Ogród w cieniu brzozy 10:03, 15 lut 2019

Do góry
Poppy, zgadzam się, sama wiem ile torebek mi zostało nienaruszonych, kupowałam, a później z braku miejsca czy czasu nie wysiałam. Raczej to dotyczy kwiatków w moim przypadku.
A z czytaniem to obawiam się, że już braknie czasu, zima się kończy, u Ciebie, zaglądałam już mamy prawdziwe przedwiośnie.

Wracam do jabłek, poniżej następne, które zwróciły moją uwagę.

Za drzwiami do ogrodu... 09:52, 15 lut 2019

Do góry
Moje doniczkowe cebulowe zimujące na tarasie w steropianowym domku pchają się na świat ...
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:15, 15 lut 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

A póki co przycięłam jodełkę żeby była gęsta i miała szczupłą sylwetkę

Genialnie wygląda! Muszę mojej kosmetykę zastosować. Tylko najpierw lampki zdejmę bo na razie je po prostu wyłączyłam
Sezon 2017 u Hanusi 09:08, 15 lut 2019

Do góry
Spać do 9-tej? Kto to widział? Ja jaka spóźniona dzisiaj! Oj, chyba się przesila u mnie.

Miłego piąteczku! Tak było 2 lata temu wiosną 2017. Ciekawe co jutro zastanę, ale już wiem, że kwiotki będą! Sprawdzałam tydzień temu.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:39, 15 lut 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
O Zawitka a co ciebie tak naszło nowy watek. To fakt, lepiej mniej stron przekręcać. Już się rwiesz do roboty ogrodowej?

Wczoraj trochę popadało ale już śladu nie ma i dobrze bliżej wiosny.
Ma być ładnie to trochę trzeba zrobić na działce. U mnie było. Tydzień temu cięcie więc w sobotę mielenie będzie. Mam na działce sucho to można już tam coś robić. Ale specjalnie się nie palimy niech ziemia jeszcze odpoczywa.

A no naszło bo jak chcesz coś znależś to trza przewalać stroni i przewalać ,

Dziś tnę swoje drzewka nie mam ich dużo ale robotę trzeba zrobić .Mam ochotę już na buksy ale nie mam siły bo od czasu do czasu choroba nie daje mi spokoju .u mnie ziemia miękka i powoli biorę się ale powoli ha ha .

Kwiatuch dla Ciebie!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies