Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród na glinie 21:59, 05 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Dobrze to wymyśliłaś.
Tylko czy nie będzie za dużo?
1. Przed bukszpanami białe prymulki i fioletowe krokusy (już wsadzone)
2. Na zakręcie białe krokusy
3. W nogach miłorzęba białe narcyzy
4. W okolicach żurawek i host różowe i fioletowe tulipany
5. 2 białe różaneczniki

Krokusy wyjdą najwcześniej, napewno rozminą się z resztą.
Nie pamiętam tylko w którym momencie prymulki.

Małgosiu, też nie pamiętam, kiedy prymulki kwitną względem krokusó, ale kolorem gryźć się nie będą. Dziewczyny szaleją z cebulowymi, sadzą w dużych ilościach, więc nie ma tu chyba pojęcia za dużo, jeśli chodzi o kwitnące kwiaty wiosną, a przecież chciałaś wiosną kwiaty. Na następne rabaty dosadzisz w przyszłym roku nowe cebule, bo znowu będzie szaleństwo cebulowe, a tu jest zaraza cebulowa ... Więc na pewno następne kupisz.
Kiedyś miałam białą rabatę. Kwiaty same białe i trochę fioletowego. Pięknie to wyglądało, więc na pewno za biało nie będzie. Sadź i już się nad tym nie zastanawiaj
Lawendowy zawrót głowy 21:50, 05 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Iwonka ja nawet na balkonie nic nie sadziłam z braku czasu ...nazwy roslin które mam jeszcze mi sie myla daj spokój z tym pieknym bo tam nic nie ma mam nadzieje ze jak jeszcze wiele rzeczy sie pojawi to bedzie ładnie A zdjecia robie nawet te robocze chociaz troche mi wstyd bajzlownika jak u Was same art fotografie

Jolu, ja też jestem na etapie fotografi trochę roboczych. Zaczynałam to forum od przeczytania całego wątku Any od deski do deski. Najwięcej nauczyłam się u niej z czasu, kiedy umieszczała zdjęcia robocze, instruktażowe. Z nich najwięcej można się nauczyć, nawet tego, co nie wyszło, jak nie popełniać błędów.
Nazwy roślin też mi się mylą.
Widzę, że masz wyczucie, do tego inne dziewczyny pomagają: odsuń, przesuń, przestaw ... to pomaga nie tylko tobie, ale wszystkim czytającym. Można uczyć się wzajemnie od siebie.
A fotografie Art można robić, jak ogród zaczyna być dojrzały. Tak za trzy lata. A do tego czasu dokumentacja: przed, po, w trakcie. I umieszczaj na wątku. To dobre archiwum także dla ciebie.
Przy okazji ja postanowiłam archiwizować w kompie fotkimiesiącami. Łatwiej jest zobaczyć jak było i kiedy
Ogródek Iwony 21:49, 05 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, to następnym razem, jak będziesz na tarasiku, weź ze sobą aparat. Zawsze jakieś zbliżenie może ci wpaść w oko. Nowe fotki mile widziane.
Moje 100 cebul przyszły, koszyczki dokupiłam, sadzić będę po niedzieli
Widzę, że też się zaraziłaś cebulami. Toć to już na ogrodowisku wyścig zbrojeń ... w cebulowe, hi, hi

Iwonko,
cebulowe miałam zawsze w ogrodzie. Pierwsze cebulki miałam od mamy, te zwykłe czewone ale się wyrodziły bądź też zostały uszkodzone przy ciągłych przeróbkach rabat i przesadzaniu roslin.
Masz rację że można się zarazić jak się czyta o zakupach cebulowych, ale ja zachowuję umiar w zakupach bo przecież to jeszcze trzeba posadzić
Te moje 300 cebul to mały pikuś Iwonko.
Widzisz jaka gapa ze mnie, mogłam chociaż dzisiaj jakieś fotki zrobić.
Bardzo żałowałam że nie zabrałam aparatu na spacer do lasu, drzewa tak pięknie się przebarwiają na czerwono
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 21:42, 05 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

No nie. Piękny truskawkowy komplecik. Cudowności robisz.
A te obrazki wszystkie masz w domu?
Masa ich jest Chyba całe zimy twoje ręce takie rzeczy robią

Podobają się?
Te które są w ramkach widoczne na ścianach, czyli seria domków i kwiatów wiszą u mnie, a to jeszcze nie wszystko Mam bardzo niespokojne łapki
Lawendowy zawrót głowy 21:37, 05 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jolu, już nie bądź taka skromna. Jak na niedoświadczoną masz zbyt pięknie.
Na fotkach poza tym widać lepiej błędy. A człowiek najlepiej na własnych błędach się uczy. Ciekawa jestem tej twojej rabaty.

Iwonka ja nawet na balkonie nic nie sadziłam z braku czasu ...nazwy roslin które mam jeszcze mi sie myla daj spokój z tym pieknym bo tam nic nie ma mam nadzieje ze jak jeszcze wiele rzeczy sie pojawi to bedzie ładnie A zdjecia robie nawet te robocze chociaz troche mi wstyd bajzlownika jak u Was same art fotografie
Ogród ogrodniczki 21:35, 05 paź 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)

Jak cudnie red baron iskrzy się w słońcu. Musze go mieć koniecznie. Jest cudny. Może w przyszłym roku się uda A ta linia przechodząca przez ścieżka z barona wyszła całkiem fajnie.
Lawendowy zawrót głowy 21:32, 05 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Oj kochana moja przeciez to ja jestem ta niedoswiadczona haha i jak instruktaz zły bedzie ....hm to zawsze jako ostrzezenie mozna przedstawic

Jolu, już nie bądź taka skromna. Jak na niedoświadczoną masz zbyt pięknie.
Na fotkach poza tym widać lepiej błędy. A człowiek najlepiej na własnych błędach się uczy. Ciekawa jestem tej twojej rabaty.
Ogródek Iwony 21:25, 05 paź 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Dzisiaj nic się nie działo.
Odpoczywałam po wczorajszym plewieniu rabatek i sadzeniu cebulowych. Wieczorem padłam jak betka
A dzisiaj korzystalismy z pięknej pogody,, spacerek do lasu, wygrzewaliśmy się na tarasiku. I zamówiłam 100 cebul tulipanów i czosnków bo okazało się że te co wcześniej kupiłam to kropla w morzu potrzeb. Nawet eM nie protestował jak zamawiałam bo wczoraj biadoliłam że za mało kupiłam.

Joasiu, to następnym razem, jak będziesz na tarasiku, weź ze sobą aparat. Zawsze jakieś zbliżenie może ci wpaść w oko. Nowe fotki mile widziane.
Moje 100 cebul przyszły, koszyczki dokupiłam, sadzić będę po niedzieli
Widzę, że też się zaraziłaś cebulami. Toć to już na ogrodowisku wyścig zbrojeń ... w cebulowe, hi, hi
Ogródek Ewy 21:20, 05 paź 2014

Do góry
Ewa, skorzystałam z linka, który podałaś i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 21:17, 05 paź 2014

Do góry

Jeszcze sukieneczka.

No nie. Piękny truskawkowy komplecik. Cudowności robisz.
A te obrazki wszystkie masz w domu?
Masa ich jest Chyba całe zimy twoje ręce takie rzeczy robią
Ogródek Iwony 21:08, 05 paź 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Miałam kiedys tę roślinkę na działeczce w ROD Nie wiem skąd do mnie przywędrowała ale pozwoliłam jej risnąć u mnie i co roku się sama wysiewała. Nie jest może tak imponująca jak te hodowane w donicach ale wdzięcznie wygląda na rabatach w dużej ilości.

Masz rację Joasiu, że ładnie na rabatkach wygląda. Datury w donicach wymagają zimowania w piwnicy, a ja jej nie mam, kłopot tylko. A ta roślinka, jak się wysieje, to zdobi. tylko trochę późno się wysiała.
Muszę zajrzeć do ciebie, co się działo

edit:
Myślałam, że nowe fotki z niedzieli będą ... nie ma
Ogródek Iwony 21:05, 05 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale to chyba jakaś odmiana jednoroczna Joasiu, bo ona rośnie z nasionek i tak właściwie nie udaje mi się nigdy zebrać nasion, bo zbyt późno roślinka je wykształca, a mimo to zawsze jakaś nowa roślinka mi wyrośnie z samosiewki

Jednoroczna Iwonko.
Miałam kiedys tę roślinkę na działeczce w ROD Nie wiem skąd do mnie przywędrowała ale pozwoliłam jej rosnąć u mnie i co roku się sama wysiewała. Nie jest może tak imponująca jak te hodowane w donicach ale wdzięcznie wygląda na rabatach w dużej ilości.
Ogródek Iwony 21:04, 05 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jakie barwy bosko

Jolu, uwielbiam czerwienie jesienią, niestety nie lubię zimna.
Ogródek Iwony 21:03, 05 paź 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Zawilce nadal zachwycają. Widzę że znalazłaś sposób na psinkę.

Mam nadzieję, że skuteczny sposób. Choć nie jestem pewna, czy to robi moja sunia, czy jej kolega od sąsiadów.
Zachowują się oba jak psia para, jak się widzą, to biegną do siebie, bawią się razem, Na szczęście młodych szczeniąt nie będzie, bo moją sunię szczepimy co pół roku
Wystarczy, że miała raz 6 młodych i to chyba po innych ojcach (jeśli to możliwe), bo wyglądało, jakby szczeniaki od trzech ojców były.
Ogródek Iwony 20:59, 05 paź 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Roślinka na ostatnim zdjęciu to datura.

Ale to chyba jakaś odmiana jednoroczna Joasiu, bo ona rośnie z nasionek i tak właściwie nie udaje mi się nigdy zebrać nasion, bo zbyt późno roślinka je wykształca, a mimo to zawsze jakaś nowa roślinka mi wyrośnie z samosiewki
Ogródek Iwony 20:58, 05 paź 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Iwonko,
przymrozek w nocy ściął część moich dalii.
A róże nadal kwitną i cieszą oczy.
Twoje bardzo mi sie podobaja, moge takie zdjęcia stale oglądać
I ten murek Iwonko...super klimacik z tymi różami.
pozdrówka
Edit.
Żabka śliczna...jaka nakrapiana
Może ona zamieszka w tym oczku?

Żabka może Joasiu zamieszka, choć poprzednią moja psinka wypatrzyła i tak długo się z nią bawiła, aż ją zamęczyła. Lepiej by było, aby tej tak szybko nie zobaczyła.
A róże też mnie zachwycają i teraz jesienią wyglądają najpiękniej, bo wzmacniają barwy jesienne Lubię czerwień w ogrodzie - moje odkrycie
Ogródek Iwony 20:54, 05 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Sprawdziłam od razu po wizycie u Ciebie , faktycznie dobra róża.Lubie czerwień bo inne koloryw moim ogrodzie giną, rozmywają sie a czerwień jest widoczna.Miłego tygodnia.

Bogdziu, szczerze polecam te róże. Umieściłam fotki z dnia dzisiejszego, one nadal ,mnie zachwycają.
Ogródek Iwony 20:52, 05 paź 2014

Do góry
Moja dalia nie zważała mróz. Nadal kwitnie przy żółtych różach. A już ją chciałam wykopać. Na ostatnim zdjęciu samosiejka, chyba z kompostu pozostałości zeszłorocznych roślinek. Nie wiem tylko, jak nazywa się ta roślinka:
Ogródek Iwony 20:45, 05 paź 2014

Do góry
Kwiatów jesienią mniej w ogrodzie, ale nadal kwitną zawilce. Na drugim zdjęciu musiałam wyściułować miejsce, gdzie posadziłam tulipany i inne cebulowe. Moja psinka uparcie ryła mi w tych miejscach i podkopywała cebulowe. Może to ją zniechęci. Dziś już tam nie ruszała grządki.

Zaczynają kwitnąć marcinki, choć te do mnie nie przemawiają. Robią się dołem łyse, muszę je czymś podsadzić:
Ogród na glinie 20:40, 05 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, a jakbyś krokusy posadziła przed bukszpanami między prymulkami a żurawką na tym placyku ? Za bukszpanami posadziłabym żonkile czy też narcyze (nie pamiętam, co masz ) Pokazywałyby się tylko łebki, a potem liście nie byłyby takie widoczne

Dobrze to wymyśliłaś.
Tylko czy nie będzie za dużo?
1. Przed bukszpanami białe prymulki i fioletowe krokusy (już wsadzone)
2. Na zakręcie białe krokusy
3. W nogach miłorzęba białe narcyzy
4. W okolicach żurawek i host różowe i fioletowe tulipany
5. 2 białe różaneczniki

Krokusy wyjdą najwcześniej, napewno rozminą się z resztą.
Nie pamiętam tylko w którym momencie prymulki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies