Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

lojalna_ 20:01, 04 paź 2014

Nie zapominaj miłorzab od Ciebie zgapiony haha . Jak Twój trawnik? Nasadzenia masz sliczne tak leciutki Ci to wychodzi

Dzieki za pomoc
Iwk4 21:45, 04 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Małgosiu, a jakbyś krokusy posadziła przed bukszpanami między prymulkami a żurawką na tym placyku ? Za bukszpanami posadziłabym żonkile czy też narcyze (nie pamiętam, co masz ) Pokazywałyby się tylko łebki, a potem liście nie byłyby takie widoczne
nicol21 23:21, 04 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, a jakbyś krokusy posadziła przed bukszpanami między prymulkami a żurawką na tym placyku ? Za bukszpanami posadziłabym żonkile czy też narcyze (nie pamiętam, co masz ) Pokazywałyby się tylko łebki, a potem liście nie byłyby takie widoczne

Fajny pomysł!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
bql3 09:15, 05 paź 2014

Małgosiu witam,

Wcześniej nie było czasu - nawał w pracy i ogrodzie ale dziś przy niedzieli trochę więcej "luzu" więc wpadłem z rewizytą do Twego miłego ogródka. Chciałem też podziękować i miło że znalazłaś czas na odwiedziny mego herbacianego Chashitsu i spacer po moim ogródku choć - u mnie zgoła odmienne klimaty oraz charakter ogrodu.
A ja u Ciebie widzę że szalejesz po swoich rabatach choć jesień za pasem - ale tak już jest że ogród wciąga bez znaczenia na porę roku. Podobały mi się u Ciebie żurawki są bardo przyjemne i chyba też coś z nimi za eksperymentuję u siebie.

pozdrawiam
Jan

ps.

- a tam po drugiej stronie ulicy masz sąsiadów Indian bo widzę tipi jakieś czy cuś?
- no i czy wypad do Krasiejowa udał się -napisz.
Malgosik 20:21, 05 paź 2014

bdan napisał(a)

Małgosik to też mój kierunek. Myślę, że każda z osób inny ogród preferuje, ja lubię w miarę uporządkowany i nie całkiem buszowaty. Niektórzy nie lubią żurawek,inni chcą mieć ogrody całkiem bylinowe.
Ważne, żebyśmy się dobrze we własnych ogrodach czuli. Z czasem też nam się upodobania zmieniają i nasze ogrody wraz z nimi

mam identycznie
Malgosik 20:37, 05 paź 2014

lojalna_ napisał(a)
Nie zapominaj miłorzab od Ciebie zgapiony haha . Jak Twój trawnik? Nasadzenia masz sliczne tak leciutki Ci to wychodzi

Dzieki za pomoc

Trawnik żyje póki co.
Dzięki, ale to tak tylko wygląda że mi to leciutko wychodzi.
Głowię się zastanawiam, ustawiam.

A w sobotę zdjęłam darń z narożnika w który mają iść hortensje. Aż się zdziwiłam ze tak dużo udało mi się zrobić.
No ale teraz przekopywanie na głębokości zbitej gliny. Może jutro uda mi się przywieźć jakiś piasek i żyzną ziemię.
Malgosik 20:40, 05 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Dobrze to wymyśliłaś.
Tylko czy nie będzie za dużo?
1. Przed bukszpanami białe prymulki i fioletowe krokusy (już wsadzone)
2. Na zakręcie białe krokusy
3. W nogach miłorzęba białe narcyzy
4. W okolicach żurawek i host różowe i fioletowe tulipany
5. 2 białe różaneczniki

Krokusy wyjdą najwcześniej, napewno rozminą się z resztą.
Nie pamiętam tylko w którym momencie prymulki.
Malgosik 20:46, 05 paź 2014

bql3 napisał(a)
Małgosiu witam,

Wcześniej nie było czasu - nawał w pracy i ogrodzie ale dziś przy niedzieli trochę więcej "luzu" więc wpadłem z rewizytą do Twego miłego ogródka. Chciałem też podziękować i miło że znalazłaś czas na odwiedziny mego herbacianego Chashitsu i spacer po moim ogródku choć - u mnie zgoła odmienne klimaty oraz charakter ogrodu.
A ja u Ciebie widzę że szalejesz po swoich rabatach choć jesień za pasem - ale tak już jest że ogród wciąga bez znaczenia na porę roku. Podobały mi się u Ciebie żurawki są bardo przyjemne i chyba też coś z nimi za eksperymentuję u siebie.

pozdrawiam
Jan

ps.

- a tam po drugiej stronie ulicy masz sąsiadów Indian bo widzę tipi jakieś czy cuś?
- no i czy wypad do Krasiejowa udał się -napisz.

Witaj u mnie.

Ja uważam ze jesień to najlepsza pora na sadzenie i zakładanie rabat, dlatego chciałabym zrobić jak najwięcej. Niestety mało u mnie siły roboczej i idzie mi to wolno. No ale ważne że do przodu.

Mam po sąsiedzku wioskę indiańską, chyba też u siebie powinnam wigwam postawić, wpisałabym się w krajobraz
A wschód słońca nad tą wioską jest całkiem ładny.

W Krasiejowie było super. Oceanarium świetne, przyjemny spacer, piękna pogoda była. Dzieciaki zadowolone. Place zabaw naprawdę z pomysłem.
lojalna_ 20:52, 05 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Trawnik żyje póki co.
Dzięki, ale to tak tylko wygląda że mi to leciutko wychodzi.
Głowię się zastanawiam, ustawiam.

A w sobotę zdjęłam darń z narożnika w który mają iść hortensje. Aż się zdziwiłam ze tak dużo udało mi się zrobić.
No ale teraz przekopywanie na głębokości zbitej gliny. Może jutro uda mi się przywieźć jakiś piasek i żyzną ziemię.

Bo jak nie my to kto ?

Cieszmy sie piekna pogoda doceniam słoneczko po tych zastojowych deszczach
Iwk4 21:59, 05 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Dobrze to wymyśliłaś.
Tylko czy nie będzie za dużo?
1. Przed bukszpanami białe prymulki i fioletowe krokusy (już wsadzone)
2. Na zakręcie białe krokusy
3. W nogach miłorzęba białe narcyzy
4. W okolicach żurawek i host różowe i fioletowe tulipany
5. 2 białe różaneczniki

Krokusy wyjdą najwcześniej, napewno rozminą się z resztą.
Nie pamiętam tylko w którym momencie prymulki.

Małgosiu, też nie pamiętam, kiedy prymulki kwitną względem krokusó, ale kolorem gryźć się nie będą. Dziewczyny szaleją z cebulowymi, sadzą w dużych ilościach, więc nie ma tu chyba pojęcia za dużo, jeśli chodzi o kwitnące kwiaty wiosną, a przecież chciałaś wiosną kwiaty. Na następne rabaty dosadzisz w przyszłym roku nowe cebule, bo znowu będzie szaleństwo cebulowe, a tu jest zaraza cebulowa ... Więc na pewno następne kupisz.
Kiedyś miałam białą rabatę. Kwiaty same białe i trochę fioletowego. Pięknie to wyglądało, więc na pewno za biało nie będzie. Sadź i już się nad tym nie zastanawiaj