Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Mój ogród pod górkę... 20:19, 25 paź 2016

Do góry
No ładnie miałem po górkę, żeby nadrobić, ale warto było
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:18, 25 paź 2016

Do góry
Gosiu ja już dwa razy bym wypadek spowodował jeżdżąc po waszych okolicach bo się zapatrzałem nie tam gdzie powinienem
Ogród jak zwykle pięknym ciągle podziwiam konsekwencje w działaniu.
Ogrodowy song 20:15, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Przybiegłem w tej samej sprawie z liśćmi orzecha, ale Krysia była pierwsza

To, co napisała nie jest prawdą...

https://pl.wikipedia.org/wiki/Juglon

Wszyscy mylą z liśćmi orzecha czarnego...takiego nie mam w ogrodzie...czy ktoś ma??? wątpię. Orzech włoski nie jest orzechem czarnym.
Ogródkowe perypetie:) 20:13, 25 paź 2016

Do góry
O kurczę jakie to Twoje ostatnie zdjęcie jest dobre
Cisy to dobre posunięcie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:12, 25 paź 2016

Do góry
No ja się nie dziwię, że musiałem się przez 25 stron przedzierać jak takie zdjęcia Reniu zapodałaś Przepięknie.
Ogrodowy song 20:10, 25 paź 2016

Do góry
Przybiegłem w tej samej sprawie z liśćmi orzecha, ale Krysia była pierwsza
Ogród Cioci cz. 3 20:06, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jak ja żałuje, że te dwa lata temu nie wykopałem tego klona po kryjomu, wtedy jeszcze jakoś bym go do auta wepchnął, teraz już nie da rady

Nawet jak by Ci się udało. to i tak wszyscy będą wiedzieli skąd wziąłeś

Gosiu, macham do Ciebie Dziś przez 10 minut widziałam słońce
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:58, 25 paź 2016

Do góry
Robótki warsztatowe zacne i jeszcze dodam, że nie pojmę niechęci do kwitnących miskantów, no nie pojmę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:49, 25 paź 2016

Do góry
Wojtku widziałem już takie okazy, u kapiasa są już rozrośnięte i tworzą parasole nad stolikami. Samo drzewo jest świetne, ale powiem szczerze, że w miejsce po orzechu taka forma korony średnio mi pasuje.

Jolu z rónych miesięcy, trudno tak na szybko znaleźć szrsze kadry ogrodu, u mnie obecnie wszystko obmarznięte i paskudne

Danusiu też bylinową lubię najbardziej, ale zły jestem na siebie w jej sprawie, ale pisać nie będę czemu poza tym najwięcej mam przy niej roboty, ale nie ukrywam, że latem troszkę zaniedbana to teraz nadrobić było trzeba.
Ogród przydomowy - Hosty 19:39, 25 paź 2016

Do góry
No jak tak patrzę to chyba zbyt dużo ten orzech nie zasłania. Konkretnego zdania w temacie wycinki nie powiem co by na mnie nie było, ale platan to godne zastępstwo w razie decyzji, ale to chyba na wiosne dopiero bo nie wiem jak u Was długo na zgodę się czeka. Przez zimę warto się zastanowić.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:33, 25 paź 2016

Do góry
Uwielbiam Twój ogród a takiego Ambrowca brałbym w ciemno.
Ogród z pergolą 19:25, 25 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ania, ja nie mogę z Tobą!

Myślałam sobie: ogródek Ania ma zaprojektowany, idę w końcu nadrobić inne wątki.
A tu tymczasem takie historie

Aniu, inspirki fajne, zamysł też ALE:
- co z drzewami? przed hortkami chyba już nawet jakieś rosną? Czemu na planie nie zaznaczone? Czy one mają mieć skarpetki na nóżkach czy nie?
- co z rodkami? przesadziłaś je? jaka jest w końcu koncepcja na ten kąt rodkowy? bo ja między rodki cisów bym nie dawała (ani kompozycyjnie tam nie pasują ani siedliskowo) - ewentualnie przed;
- to samo z drugim rogiem - tam miał być chyba taki lesisty kawałek?

Kolejna ważna rzecz: pamiętaj o skali. Co innego malutki ogródek, w którym przechodzisz obok kostek, jak tutaj, a co innego duży ogród - taki jak Twój - w którym te kostki oglądasz z odległości kilku metrów. W dodatku chcesz je dać m.in. koło hortek, które będą miały po 1,5m szerokości każda. Kostka 75x75 przy takiej hortensji będzie po prostu przytłoczona.

Na tej inspiracji dobrze to widać: małe kostki są przy tarasie, gdzie się je ogląda z bliska, a im dalej - tym większe bryły.

Podsumowując - chętnie zagram w zielone, ale proszę o odpowiedź w sprawie rodków i drzew. No, chyba że drzewa też mamy zaplanować

ooo moja ulubiona pani profesor cieszę się ze jesteś i juz się tlumaczę
bo ja sobie do serca wziełam ten Twój szkielet... i pomyślalam ze fajnie Luki kompozycje mi tu wykombinowal ale zaraz by bylo jak z różanką. co z tego że róże, trawy i byliny na niej sa jak i tak jak bumerang powracał temat zimozielonych. Więc wymyśliłam sobie wprowadzenie do tego co juz jest i co zaplanowane kostek
nie martw się ja bym wzięła pod uwagę drzewa i to co juz jest rodki przesadzone.
zaznaczyłam drzewa na planie

a jesli chodzi o skale to oczywiście nie pomyślałam o tym, nie znam się az tak.. tak że buziol za baczenie nade mną
to można 4 kwadraty obsadzic czyli wyjdzie 1,5x1,5 i może tak jak pierwotnie mialo być czyli skarpety drzew takie zrobić a tam gdzie byliny zrobic te mniejsze kostki.
jeśli chodzi o kostki przy hortensjach to wiesz jestem świadoma ze one zginą ale będą hortensje królowały. cisy mają królowac wtedy kiedy reszta śpi, zimą i wiosną
Ogród Cioci cz. 3 19:14, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jak ja żałuje, że te dwa lata temu nie wykopałem tego klona po kryjomu, wtedy jeszcze jakoś bym go do auta wepchnął, teraz już nie da rady

No nie uda sięChyba że odpowiedni samochód wynajmiesz
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 18:23, 25 paź 2016

Do góry
Martuś ja to mam nadzieję, kiedyś się rozgadać się z Tobą na żywo w ogrodzie na teraz pozostaje mi czytanie, a to też lubię.
Rododendronowy ogród II. 18:12, 25 paź 2016

Do góry
Tak strasznie podobają mi się klony japońskie, ale u mnie takie przeciągi na działce, że nie ma szans, pomijam brak miejsca.
Usunięcie tego jednego świerka myślę, że to dobre posunięcie, nie dogrywa jakiegoś specjalnego znaczenia w pięknej panoramie ogrodu, a miejsca dużo się znajdzie, a azalie będą bardziej widoczne, serba to sam bym przyjechał bronić gdybyś chciała wycinać bo piękny jest u Ciebie ale na pewno bym się nie przypinał do pnia bo nic w tym przyjemnego by nie było
Ogród Cioci cz. 3 18:06, 25 paź 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:05, 25 paź 2016

Do góry
Aniu pozdrawiam serdecznie NIc ciekawego nie napiszę bo jesieni nieznoszę i nawet kolorki do niej mnie nie przekonają. Człowiek musi się urobić, nasprzątać po to by zima przyszła... marny mi interes
Nie umyka mi żadna strona i jestem cały czas po cichutku.
Biało różowy ogród za płotem. 18:01, 25 paź 2016

Do góry
Aniu jesień w ogrodzie kiepska bo rośliny jeszcze młode, ale jakieś trzy kadry będę miał.

Buczek na tle nieba, w tym roku strasznie biednie wyglądał, mam nadzieję, że w przyszłym roku zacznie rosnąć.
Biało różowy ogród za płotem. 17:57, 25 paź 2016

Do góry
Ewo, kasiu dziękuję za informacje o drewnie.

Kamilo Variegatusa bardzo polecam, ale koniecznie na słonecznym stanowisku bo nawet w półcieniu może się pokładać.

Mateusz nie planuje zostawiać drewna bez impregancji bo przecież muszę mu nadać kolor, ale mam już wybraną lazurę

Iwonko niestety ta niby 'perfekcja' mocno mnie zgubiła
Variegatus musiał Ci wygnić bo u mnie jako jeden z niewielu miał się dobrze po zimie, ten ze zdjęcia zimował w doniczkach i przetrwał... przepraszam jeden padł, ale był za głęboko zakopany, ale dorwałem z tej samej partii w szkółce i nie różnią się wielkością. Bardzo polecam

Sylwio strasznie mi miło Powiem CI, że ja drzewa wybierałem ponad rok, a na końcu i tak stanęło na czymś innym i w tej kwestii nie miałem żadnego doświadczenia, teraz już jakieś tam mam, ale większe będzie za jakiś czas jak drzewa urosną. Na pewno trzeba zwracać uwagę na to jakie rozmiary i tempo wzrostu ma drzewo. Ja tylko jedno posadziłem takie, które może być wielkie, reszt raczej w opisach nie przekracza 6 metrów. Jak masz jakieś pytania, to pytaj
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:47, 25 paź 2016

Do góry
Idąc za budynek gospodarczy (drugi budynek na planie) mamy taki widok.

Po lewej jest rabata z bylinami i hortensjami.

Na prawo za basenem jest miejsce do całkowitej zmiany, a na pewno w większości, część zrobiona została teraz jesienią

Na końcu ogrodu jest duża rabata bylinowa z różanką, po prawej jest niewidoczny na zdjęciu warzywnik, a po lewej stronie rabaty furtka do drugiego ogrodu, z drugiego wątku
Teraz chyba będzie łatwiej połapać się w ogrodzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies