Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 18:59, 25 paź 2016

bdan napisał(a)

No te w bok to właśnie nie wiem, czy zrobią parasol, musiały by iść chyba w górę

nie no w gore tez rośnie tylko niewiem wkońcu czy szybko czy wolno...
anna_t 19:00, 25 paź 2016

Kasya napisał(a)

u mnie jutro ma nie padac, moze u was tez ?

ja pogody nigdy nie ogladam bo się tylko potem wkur... co ma być to bedzie. jak będzie padać to będę w deszczy sadzić :/
anna_t 19:07, 25 paź 2016

nawigatorka napisał(a)

to zalezy jaką wysoką chcesz...Ale ja sama z moliniami dopiero się zapoznaje

chyba wszystko zalezy od tego jak wysokie drzewka dostane, najwyżej na poczatek dam nizsza odmianę a potem sie wymieni albo tak zostanie bo mi sie spodoba. to plany na przyszły rok to jeszcze sporo czasu do zapoznawania się
anna_t 19:25, 25 paź 2016

makadamia napisał(a)
Ania, ja nie mogę z Tobą!

Myślałam sobie: ogródek Ania ma zaprojektowany, idę w końcu nadrobić inne wątki.
A tu tymczasem takie historie

Aniu, inspirki fajne, zamysł też ALE:
- co z drzewami? przed hortkami chyba już nawet jakieś rosną? Czemu na planie nie zaznaczone? Czy one mają mieć skarpetki na nóżkach czy nie?
- co z rodkami? przesadziłaś je? jaka jest w końcu koncepcja na ten kąt rodkowy? bo ja między rodki cisów bym nie dawała (ani kompozycyjnie tam nie pasują ani siedliskowo) - ewentualnie przed;
- to samo z drugim rogiem - tam miał być chyba taki lesisty kawałek?

Kolejna ważna rzecz: pamiętaj o skali. Co innego malutki ogródek, w którym przechodzisz obok kostek, jak tutaj, a co innego duży ogród - taki jak Twój - w którym te kostki oglądasz z odległości kilku metrów. W dodatku chcesz je dać m.in. koło hortek, które będą miały po 1,5m szerokości każda. Kostka 75x75 przy takiej hortensji będzie po prostu przytłoczona.

Na tej inspiracji dobrze to widać: małe kostki są przy tarasie, gdzie się je ogląda z bliska, a im dalej - tym większe bryły.

Podsumowując - chętnie zagram w zielone, ale proszę o odpowiedź w sprawie rodków i drzew. No, chyba że drzewa też mamy zaplanować

ooo moja ulubiona pani profesor cieszę się ze jesteś i juz się tlumaczę
bo ja sobie do serca wziełam ten Twój szkielet... i pomyślalam ze fajnie Luki kompozycje mi tu wykombinowal ale zaraz by bylo jak z różanką. co z tego że róże, trawy i byliny na niej sa jak i tak jak bumerang powracał temat zimozielonych. Więc wymyśliłam sobie wprowadzenie do tego co juz jest i co zaplanowane kostek
nie martw się ja bym wzięła pod uwagę drzewa i to co juz jest rodki przesadzone.
zaznaczyłam drzewa na planie

a jesli chodzi o skale to oczywiście nie pomyślałam o tym, nie znam się az tak.. tak że buziol za baczenie nade mną
to można 4 kwadraty obsadzic czyli wyjdzie 1,5x1,5 i może tak jak pierwotnie mialo być czyli skarpety drzew takie zrobić a tam gdzie byliny zrobic te mniejsze kostki.
jeśli chodzi o kostki przy hortensjach to wiesz jestem świadoma ze one zginą ale będą hortensje królowały. cisy mają królowac wtedy kiedy reszta śpi, zimą i wiosną
anna_t 19:25, 25 paź 2016

Kasya napisał(a)

a zamowilabys mi barbule worcester gold za 12 pln ?
i tez sobie wez

ok jak się zdecyduję to wezmę, nie ma sprawy
anna_t 19:33, 25 paź 2016

jankosia napisał(a)
Też mam parocję na liście ale tak bez spinki, znaczy jak będzie to kupię Ania Mała mi ją ma i pisze że ona baaaaardzo wolno rośnie. Chcesz na środek dać coś co przez dekadę będzie krzakiem? Jesteś pewna O parasolowatym pokroju i zazwyczaj o wielu pniach jest kupa drzew i większych krzewów. W sumie to jakbyś wyskoczyła do dwóch / trzech arboretów to na sto procent wyszłabyś z nową listą chciejstw Jarzęby są ładne ale na środek? Nieeee
Popieram Asię w kwestii rozmiaru kostek. Zbyt małe na twojej powierzchni będą wyglądały po prostu groteskowo. Myślę że spokojnie 150 cm czyli cztery razem będą z daleka wyglądać proporcjonalnie. A to jest jeszcze rozmiar dający się przyciąć
Buziaki Ania. Leje i leje... Wrrr

o widzisz a kobitka przez telefon mowiła że szybko rośnie...wydaje mi sie że te odmianowe bardzo wolno rosną
zobacz

Monika Ty na drzewach znasz się o wiele lepiej, to co byś mi jeszcze proponowała?
1. na rabaty środkowe 1,5x4,5
2. pod zywopłot z serbów obok altany tez 2szt to mogą być takie max 10m

z kostkami może fakycznie wrócić do tych 1,5x1,5 a w bylinach mniejsze..
anna_t 19:38, 25 paź 2016

Kasya napisał(a)

ja nie mowilam ze jarzaby na srodek tylko ze wogole zeby byly
a jak parocja wolno to moze ja moge miec ?

a o cisach nic nie napisze

Kasia nie możliwa jesteś
obejrzałam ten rok w ogrodzie i fajny ten jarzab grabolistny
makadamia 07:57, 26 paź 2016

Aniu, mnie się wydawało, że w wersji Lukiego
wrzucam dla przypomnienia

ten szkielet jak najbardziej jest: masz żywopłot, masz 10 dużych kwadratów zimozielonych, masz kilka drzew i trochę krzewów - rodki zimozielone, hortensje też w zimie widać, do tego dasz trochę traw i będzie bardzo dobrze.
Skala też jest dobra. Wydaje mi się, że jak najbardziej można się trzymać tej wersji.

Jeśli jednak bardzo Cię swędzi, to ja bym zaproponowała coś takiego:

Przy czym te z tyłu, w drugim rzędzie powinny być trochę wyższe, niż te z przodu.
margaretka3 08:09, 26 paź 2016

Ania, kupiłam wczoraj parocję odm. Burgundy, wyższą ode mnie
Filemon24 09:07, 26 paź 2016

Fajnie być takim zorganizowanym i mieć wszystko zaplanowane pewnie w życiu też masz tak wszystko poukładane