Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 16:23, 24 paź 2019

Do góry
Ewo jutro chcę zlikwidować na zimę swoją balię.
Myślę zęby do pustej balii obłożyć steropianem i owinąć korzenie gazetami mokrymi, chociaż jak widzę to szałwia ma wielgachne korzeniska. Całość schowam do szopki i co jakiś czas będę te gazety namaczał. Czy to dobrze, czy poucinać pousychane rośliny teraz?
Ogród bez reguł 09:24, 24 paź 2019

Do góry
Toszka napisał(a)

Nie, nie mają, prócz rozczarowania w drugim roku nabywcy, ze np. niziutka szałwia na wiosnę stała się szałwią gigant.
Są środki rozkrzewiające, skarlające, zwiększające ilość kwiatów, hamujące przyrost bocznych pędów etc. Biochemia poszła na przód. Widzę to po swoim rodku wyhodowanym z białego bąbelka - ma 5 rok i jeszcze nie ma kwiatów.... a gdyby tak był w rękach szkółkarza to już w drugim sezonie stałby na półce sklepowej rozkrzewiony i usypany kwiatami

Taaa, marketing na maxa… Ciekawe zatem, co pokażą moje chryzantemki za rok - nie wykluczam przycinania/uszczykiwania.
Tak sobie myślę, czy przypadkiem moje jabłonki ozdobne nie dostały takiego dopalacza w szkółce - bo przyjechały do mnie w ub. roku obsypane jabłuszkami. Sadziłam jesienią, a w tym roku nie zakwitły ani jednym kwiatkiem. No chyba, że zajęły się po po prostu korzenieniem, a kwiaty będą w przyszłym...
Ogród bez reguł 09:05, 24 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

(...) A czy te antygibereliny mają jakieś działania uboczne?

Nie, nie mają, prócz rozczarowania w drugim roku nabywcy, ze np. niziutka szałwia na wiosnę stała się szałwią gigant.
Są środki rozkrzewiające, skarlające, zwiększające ilość kwiatów, hamujące przyrost bocznych pędów etc. Biochemia poszła na przód. Widzę to po swoim rodku wyhodowanym z białego bąbelka - ma 5 rok i jeszcze nie ma kwiatów.... a gdyby tak był w rękach szkółkarza to już w drugim sezonie stałby na półce sklepowej rozkrzewiony i usypany kwiatami
Pszczelarnia 20:36, 22 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ta szałwia jest jedną z moich ulubionych roślin:

(mamy suche i ciepłe zimy)

Podglądam z tel.ale oglądać muszę z innego ekranu - lepiej widać

mamy suche zimy i pozostałe pory roku też poza okresami nagłych obfitych opadów uff

fajna ta ścieżka

podoba mi się co wyprawia ten wiejski scenograf

Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 19:47, 22 paź 2019

Do góry
Eluś bosko jest u siebie ci napisałam cóż mam na tej tarasowej, chociaż przekleję ci żebyś nie musiała szukać buziaczki

z traw: sesleria jesienna, śmiałek darniowy Bronzeschleier, proso Shenandoah, Liriope muscari
a reszta to: szałwia lekarska Berggarten, kuklik chilijski Bell Bank (rewelacyjny), rutewka, parzydło leśne Zweiweltenkind, bodziszek Patricia, jeżówka Fatal Attraction, kłosowiec Blue Fortune, rozchodniki, gaura Whirling Butterflies, pysznogłówka Marshall's delight, żurawki marmolade, bergenie, brunnery, zawilec jesienny Whirwind, serduszka, ciemierniki, orliki i róże
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:37, 22 paź 2019

Do góry
gierczusia napisał(a)
Napisz plisss co rośnie na tarasowej .. nooo rozchodniki znam bo jest boooska

I tak se myślem ,że Ty taka dobra kobita jesteś .. karmisz te myszki, ajjjjajjjj

No tu ja ci tu piszę jak na spowiedzi co mam
z traw: sesleria jesienna, śmiałek darniowy Bronzeschleier, proso Shenandoah, Liriope muscari
a reszta to: szałwia lekarska Berggarten, kuklik chilijski Bell Bank (rewelacyjny), rutewka, parzydło leśne Zweiweltenkind, bodziszek Patricia, jeżówka Fatal Attraction, kłosowiec Blue Fortune, rozchodniki, gaura Whirling Butterflies, pysznogłówka Marshall's delight, żurawki marmolade, bergenie, brunnery, zawilec jesienny Whirwind, serduszka, ciemierniki, orliki i róże

tylko nie myśl, że ja tak z głowy sypię tymi oto nazwami pamięć mam dobrą, ale krótką dobrze, że notatki robię.... ufff, chyba wszystko się udało wypisać... buźka
Ogród bez reguł 17:32, 20 paź 2019

Do góry
Megi - z ubiorkiem mogę się tylko domyśleć, nigdy nie miałam - kwitnie wiosną, więc dzieli się jesienią. Czy jeszcze teraz? - ja bym chyba zrobiła tak: odcięłabym po obwodzie fragmenty kępy i posadziła. W razie, gdyby się nie ukorzeniły, zawsze masz roślinę macierzystą i możesz zrobić sadzonki wierzchołkowe.
Szałwia to roślina z żelaza i stali, myślę, że możesz przesadzić.
W ogródku emerytki 16:44, 20 paź 2019

Do góry
Niedzielny spacer po ogrodzie
Kwitną: szałwia omączona, gaura, cynie i gajlardia Fanfare Blaze

LeŚnicZaNka 10:22, 20 paź 2019

Do góry
Szałwia
LeŚnicZaNka 10:01, 20 paź 2019

Do góry
Hakonechloa- All Gold 5 szt
Miskant Chiński - Variegatus 1 szt
Miskant Chiński - Morning Light 10 szt
Turzyca Oszimska - Evergold 5 szt
Kostrzewa Sina - Golden Toupee 3 szt
Jezowka - Glowing Dream 5 szt
Szałwia Omszona - Blue 5 szt
Rozchodnik Karpacki - Matrona 2 szt
Miskant Chiński - Silberspinne 3 szt
Miskant Chiński - Memory 3 szt
Rozchodnik - Rainbow Xenox 5 szt
Jeżówka Purpurowa - Tomato Soup 5 szt
Pysznogłówka - Bee Free 3 szt
Pszczelarnia 22:33, 17 paź 2019

Do góry
Ta szałwia jest jedną z moich ulubionych roślin:

Mam też taką roślinę, bardzo dobrze się zachowuje, nie wiem, co to (przed h. Matrona)?

I to oregano też zimuje już któryś sezon (mamy suche i ciepłe zimy)

I szałwia ze stipą pod szklarnią

A jesion ten już zgubił liście, bardzo wrażliwy na przymrozki i późno zaczyna wegetację. Kocham te moje stare jesiony - długowieczne mądre drzewa.

Enklawa w mieście 08:43, 17 paź 2019

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Jestem zadowolona z szałwii.

Piękna szałwia - czymś ją zasilałaś czy ma dobrą ziemię? U mnie jakoś nie chce tak pięknie kwitnąć...
Ogród pod lasem 12:57, 16 paź 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Kwartetowe widoczki.

Piękne widoczki i przepiękny ogród
To niebieskie, to pewnie jakaś szałwia jednoroczna?
Znowu na wsi 21:45, 15 paź 2019

Do góry
Jolu, szkoda, że ta szałwia nie zimuje, bo piękna.
Pozdrawiam, oszczędzaj zdrowie
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:15, 13 paź 2019

Do góry
Szałwia po 3 cięciu kwitnie w najlepsze i jeżowki także dają radę

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:14, 11 paź 2019

Do góry
sylwik69 napisał(a)
(...)
Mazan wspomina też o herbatce z gałązek tuji,która ma te same właściwości co wrotycz,a jest dostępna prawie w każdym ogrodzie.

Tak, bo zawierają ten sam związek, czyli tujon - organiczny związek chemiczny, terpenowy... jest rozpowszechniony w wielu rodzajach roślin, np. Thuja (żywotnik), bylica czyli piołun (Artemisia), wrotycz (Tanacetum), szałwia (Salvia), jałowiec (Juniperus). W małych dawkach pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Wywołuje stan pobudzenia psychicznego i ruchowego. Nasila tonus mięśni. W nadmiernych dawkach powoduje drżenie mięśni, a nawet drgawki. Jest też środkiem halucynogennym.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:15, 11 paź 2019

Do góry
kasiab napisał(a)

Może jakieś carexy albo hakchone? Do tego szałwia albo liatry? Nie wiem czy kolorystyka bialo- fioletowa Wam odpowiada?

Liatry mogą bardzo fajnie wyglądać i będą przyciągać motyle.
A proszę doradź co posadzić od strony północnej. Na rogu zachodnim można posadzić hortensje lub rododendron a co dalej. Tam jest naprawdę mało słońca.
Kolorystyka fiolet, róż, biały jak najbardziej pasuje. Nie znam się z jakimi barwami można mieszać, żeby nie wyglądało pstrokato.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:57, 11 paź 2019

Do góry
T0MEK__77 napisał(a)

Kasia trawnik jest spory ok 30ar. Ale traktujemy go trochę po macoszemu. W sezonie co 2 tygodnie koszenie. Kosiarka traktorek zajmuje ok 4h. Ale to prawie cały czas poświęcony.
Cebulowe kwiaty fajne są na wiosnę, ale co dalej do jesieni. Pod domem myślimy o hortensja, ale chcemy coś jeszcze dołożyć. Bo się boje ze jak całość wysypie grysem granitowym to się zrobi za szaro. Myślałem o jakiś bylinach tylko jesienią i zimą prawie znikają. A może dołożyć żurawki. Nie znam się zabardzo i nie wiem jak to będzie się komponowało. A może jakieś małe krzaczki.

Może jakieś carexy albo hakchone? Do tego szałwia albo liatry? Nie wiem czy kolorystyka bialo- fioletowa Wam odpowiada?
Mój ogrodowy pamiętnik 14:51, 08 paź 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Agatko, jakoś się zagapiłam z Twoim wątkiem, ale już nadrobiłam
Nieźle działałaś, przybyły nowe rośliny na górce i fajnie wyszło.
Reszta ogrodu też zachwyca
U mnie przymrozek załatwił mini dalijki i już nie zakwitną
A dziś miałam sadzić tulipany, ale wieje niemiłosiernie i nici z planów
Trafiłam ostatnio w B-o M-e na judaszowce, ale bez nazwy i nie kupiłam.
Bo chciałam taki jak Twój, bo jest prześliczny
Moja szałwia omączona też cały czas kwitnie

Cześć Grażynko .
Coś tam robiliśmy na tyle ile czasu starczyło. Górka wygląda na razie biednie ale w przyszłym roku popracuję jeszcze nad nią . Na pewno dosadzę stipy bo mi ich brakowało w tym roku po tym jak wypadły na wiosnę. Mam do nich słabość .
Szkoda Twoich dalii. Moich kwiatków mi też żal. Ale znowu nowe doświadczenie ogrodowe mam bo nigdy wcześniej nie miałam tak wcześnie mrozu w ogrodzie. Pojawiał się jak w większości rośliny były łyse to mi to nie przeszkadzało w ogóle.
Judaszka bym chciała jeszcze jednego ale tym razem czerwonego. Szkoda że nie robią jakiś szczepionych kulistych bo inne to trochę za wielkie.
Szałwię omączoną obie lubimy . Cudna jest.
Mój ogrodowy pamiętnik 13:38, 08 paź 2019

Do góry
Agatko, jakoś się zagapiłam z Twoim wątkiem, ale już nadrobiłam
Nieźle działałaś, przybyły nowe rośliny na górce i fajnie wyszło.
Reszta ogrodu też zachwyca
U mnie przymrozek załatwił mini dalijki i już nie zakwitną
A dziś miałam sadzić tulipany, ale wieje niemiłosiernie i nici z planów
Trafiłam ostatnio w B-o M-e na judaszowce, ale bez nazwy i nie kupiłam.
Bo chciałam taki jak Twój, bo jest prześliczny
Moja szałwia omączona też cały czas kwitnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies