Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

sarenka 05:35, 15 kwi 2020

Ja wysialqm omączoną, ale dosłownie z 4 szt mi wykiełkowały tylko :/
Misia 09:24, 15 kwi 2020

Dorii napisał(a)
Hehe a ja już krzyczeć chciałam że jak masz za dużo to przygarnę bo mi w zeszłorocznych wysiewach wykiełkowały trzy z czego dwie ubiłam ale myślałam o omszonej

Ale ja mogę się podzielić w końcu to szałwia i to szałwia

Misia 09:33, 15 kwi 2020

sarenka napisał(a)
Ja wysialqm omączoną, ale dosłownie z 4 szt mi wykiełkowały tylko :/

Omączona też ładna, szkoda że tylko 4 ci wykiełkowały, ale zawsze lepsze to niż nic
Misia 15:10, 21 kwi 2020

Dylemat mam taki standardowy czyli co posadzić może ktoś doradzi Chodzi o rabatę na przeciw tarasu, grajdołka i bałaganu chłopaków nie widzimy jesienią posadziłam od lewej klona ściętolistnego, derenia cousa, (aronie tymczasowo) i parocję i teraz bym chciała dosadzić coś zimozielonego. Najpierw myślałam o sosnach np. sosna czarna 'Green Rocket' (nie wiem czy widać ale w miejscach gdzie wbite są łopaty). Ale "znalazłam" zadołowaną sosnę bośniacką i tak myślę czy jej nie wykorzystać, skoro już jest a w miejscu zielonej piłki na pierwszym zdjęciu ( za pierwszą łopatą od lewej) dosadzić jakiegoś różanecznika

na tej rabacie będą jeszcze irysy niebieskie, bodziszki również niebieskie i ostróżki a i jakieś trawy możne stipa ale mam problem z tymi zimozielonymi, no nie mam pomysłu, no i żeby jakoś pasowała do starej części ( tam mam rosną azalie, magnolia żółta, borówki a dołem bodziszek różowy i irysy)

Ale się rozpisałam...
galgAsia 15:35, 21 kwi 2020

Misiu, ja się kompletnie nie znam... więc się wypowiem, a co!

Sosna bośniacka lubi ponoć suche, wapienne gleby. To ja nie wiem, czy jej będzie dobrze na tej rabacie... a jeszcze chcesz tam dać rodka… Za mną "chodzi" od jakiegoś czasu sosna czarna Green Tower, ale Green Rocket wydaje się być podobna. I one nie mają takich preferencji glebowych (chyba...), żeby się z resztą nie dogadać.

No, to sobie poteoretyzowałam
Misia 15:41, 21 kwi 2020

Właśnie czytam że te sosny czarne wolą wapienne gleby ale na kwasowych też urosną w sumie mam jedną zwykłą sosnę czarną i rośnie

Ale sama już nie wiem czy ja chce takie wykrzykniki, większości mam raczej naturalne formy drzew i krzewów i takie lubię najbardziej a tu takie proste do góry rosnące
galgAsia 15:58, 21 kwi 2020

No to może choiny? Pokrój mają naturalny, "choinkowaty", a nie robią się brzydkie jak świerki czy zwykłe sosny. I pasowałyby do azalii i rodków.
Ale takie kolumnowe drzewko też by fajnie zagrało, nie będzie monotonnie, pojawi się kontrapunkt. Wprowadzi pewne urozmaicenie.
Misia 16:05, 21 kwi 2020

Hmmm.. no choiny to są piękne i można przyciąć jak ciut za duża a dołem może dać kilka kosodrzewin odmianowych, byłyby takie kulki i pasowałyby do kulek bukszpanowych które są u mnie w różnych miejscach
Misia 16:14, 21 kwi 2020

Tylko kilka metrów dalej jest jodła mandżurska i też ma kształt "choinki", nie będzie się gryzła z tą choiną??
galgAsia 16:33, 21 kwi 2020

No to możesz powtórzyć tę jodłę.
Pytanie, jakie się nasuwa, to: czego oczekujesz? Ja w takich przypadkach zaczynam sobie rysować . Kształty, kolory... I jak już wiem, jak to ma wyglądać, to wtedy szukam rośliny, która spełnia moje chcenia. To może ułatwić dokonanie wyboru