Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 09:05, 08 mar 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Nowy nabytek, przy okazji kupowania bratków. Nie zdążyłam nic posadzić, bo po 16.00 zrobiło się strasznie zimno, brr... Może ktoś wie co to za odmiana, jest napis Orientalis i tyle...

Trudno określić jego odmianę po jednym zdjęciu i jednym kwiatku. Może to jest Double Ellen Spotted Yellow.
Widzę, że nie poddajesz się z ciemiernikami i dajesz im szansę. Tak trzymaj
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:59, 08 mar 2024

Do góry
Wszystkiego naj dla wszystkich kobiet. Sprawczości, równych praw, tego by nikt nie decydował za nas w naszych sprawach, pokoju.
I dobrego sezonu w ogrodzie .

Niech moc będzie z nami! .

Ogród prawie wymarzony … 07:53, 08 mar 2024

Do góry
Justyna a myślałaś o rabacie w tym miejscu żeby zrobić? Niewiem jak to miejsce ma się do reszty
Ogrodowe wariacje 07:46, 08 mar 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)

Wygoda musi być,zwłaszcza, że oprócz kmpostownika będę miała za domkiem kącik doniczkowy i może jeszcze regał-foliak wcisnę

Miskantów się nie pozbędę, one są niesamowite Z podkrzesaniem to taki plan B. Moi znajomi mają tak zrobione i jak posadzą hortensje i trawy będzie naprawdę ładnie. Ja mam ich kilka, a ta chwila zanim miskanty wypuszczą nie trwa długo, oczywiście nie teraz i do przemyślenia

Edit: takie cosik

Aneta ja bym ich nie podkrzesywała, co do szpaleru hortensji jeśli są u ciebie posadzone w odległości 1,5m od tuji to nie masz się czym martwić.
Magary Dramaty z Rabaty 00:06, 08 mar 2024

Do góry
U nas obecnie minus 5... Wczorajsza noc była podobna. Od jutra ma być cieplej, mocno w to wierzę.

Większość bylin już w blokach startowych, oby im ten minus nie zaszkodził.

Jarzmianki i bodziszek wspaniały:

Floksy i gaury:

Orliki i werbeny
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:43, 07 mar 2024

Do góry

Grzebiuszka ziemna 23:42, 07 mar 2024

Do góry
April napisał(a)
Nie no, boska fotka Szkoda że u mnie niepraktyczne bo by się przydało na te bolące plecy

No tak, w Twoim laskowym ogrodzie nie ma dogodnego terenu na taki pojazd, chyba, że jego zawartość, jako pomocnika
Tak Dziewczynki, materacyk koniecznie, a niektóre chcą z operatorem, no, no, chyba musiałby być podwójny pojazd? Albo piętrowy? Elisko wtedy dopiero wzrok sąsiadów byłby bezcenny
Tylko Ania zmieniła temat na bezpieczniejszy i wróciła do tematu nakolanników
A mnie dzisiaj udało się posiać rzodkiewki na zeszłorocznych paskach, super sprawa, polecam, kładę pasek trochę palcami wgłębnę i na wierzch ok pół cm ziemi i jest. Może i wcześnie, ale przykryłam agrowłókniną, rzodkiewki różne od czerwonych do sopli:

a poniżej dla przypomnienia proces twórczy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=96&quoted_post_id=4093245

Od kogoś z ogrodowiska wysiałam w zeszłym roku szczaw krwisty, dobry do jedzenia i równocześnie ozdobny, ciemno-zielony z czerwonymi żyłkami, ale nie spodziewałam się, że tak ładnie bujnie, mam ich chyba z 10 w różnych miejscach:

A teraz wreszcie idę dokonać rzutu na wacik, jak mówi Asia czyli nasiona pomidorków na mokry wacik
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:04, 07 mar 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 22:50, 07 mar 2024

Do góry
Dziękuję za dobre słowa

W sumie to posadziłem 72 graby. A reszta poszła do doniczek. Sprzedawca dał nie 100, a 115 sztuk, więc mam zapas duży.

Tak wygląda przedszkole grabowe.
Tych nie przycinam, niech rosną.

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:39, 07 mar 2024

Do góry

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:23, 07 mar 2024

Do góry
Wiosna 2023

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:04, 07 mar 2024

Do góry
Zima 2022/2023

Własny Vengerberg 21:13, 07 mar 2024

Do góry
Budowa zakończona. Mieszkamy.

W ogrodzie wiele zdobycznych roślin pt: chcesz, czy mam wyrzucić? Więc od znajomych wracaliśmy w takich sposób:

Z zeszłorocznych prac dumna jestem z warzywnika.

Na pewno w tym roku będę chciała usunąć trawę między grządkami.

W tym roku czas na wielkie porządki. Robimy w końcu kostkę. I jak opadnie poziom wód gruntowych to dokończymy płot.

Dlatego obecnie zaczynam myśleć o przedogródku.
Szerokość wejściowej rabaty to 1,86x5m.
Na zdjęciu wygląda na dłuższą, ale utnie z niej trochę płot.
Obecnie rosną tu 3 laurowiśnie Etna, zdobyczny ostrokrzew, świerk nidiformis i podarowany bordowy ciemiernik (tyle z mojego biało-czarno-niebieskiego ogrodu ).
Najbliższy czas chcę przeznaczyć na jej uporządkowanie.

Ogród z koniczynką 21:05, 07 mar 2024

Do góry
Wafel napisał(a)

I konieczne jest zapewnienie takich warunków sezonowo czy zawsze tam bytuje?

Żuczka cały czas przebywa w domu w normalnych warunkach...jedynym odstępstwem jest okres zimowy, kiedy nieustannie śpi. To jest żółw wodno-lądowy...ma 27 lat.
Ogrodowe wariacje 20:34, 07 mar 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)

U mnie też zimno dzsiaj i nie mogę się doczekać tych letnich widoków
Z tą katalpą nana to nie do kńca tak, ją też tniemy bo bardzo się rozrasta i ma wtedy ładny pokrój.
Co do tujek to mam też problem za szpalerem hortensji ale to wszystko tylko tam gdzie wogóle dociera mniej słońca, u Ciebie nie musi być tak samo
Lidka tak tniemy katalpy

Moją opitoliłam podobnie.
Zieleń, drewno i antracyt 20:16, 07 mar 2024

Do góry
Helen, ostatni ciemiernik od Ciebie pokazał kwiaty Mam nadzieję, że się wysieje.
Zieleń, drewno i antracyt 20:11, 07 mar 2024

Do góry
Ewo, trochę na to liczę

Dzień był chłodny, ale przyjemnie słoneczny. Udało mi się zedrzeć darń pod część różanych zakupów. Mini pomarańczowa jarmarczna nabrała kształtu. Zanim powstała, kilka razy zmieniała miejsce i formę, by ostatecznie przybrać najprostrzą i najwygodniejszą do manewrowania kosiarki. Moim zdaniem fajnie zamyka widok na sad.
Może jutro uda mi się kolczate towarzystwo wsadzić

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:23, 07 mar 2024

Do góry
Zrębki przesunięte, godzina łopatowania w 2 osoby

Ale cieszę się

A Młoda podsypywała drzewka

Jutro posadzimy przesyłkę od faworytki, póki co nie rozpakowana nawet...
Malinowy zakątek 19:14, 07 mar 2024

Do góry
A oto moje papryki

Przesadzać je już do p9 czy jeszcze chwilę poczekać?
Wilczy ogród 19:06, 07 mar 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Profesjonalizm wysiewów w Twojej szklarni i na stojaczku w domu budzi mój wielki podziw. Czapki z głów!
Pomysł wykorzystania gałązek dereni świetny. Bardzo ożywiają donice.
Trzymaj się cieplutko!

Haniu naoglądałam się filmików i innych stronek ogrodowych i różne chciejstwa przez to mi się włączyły

zawsze wiosną te badyle wkładam do donic coby pusto nie było ...w domu mam zielone i listki już mają
przed domem też ich w donice nawtykałam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies