Sylwia, popikowałam hosty bo upał tygodniowy zapowiadają. Dwie zaryzykowałam do gruntu, będę codziennie podlewać. Przechowalnika znów się powiększył chwilowo połowa niedługo Madzię nawiedzi
No i oczywiście jak bez głowy bo nie dałam Ci orlików.
Liczyłam że Nautica będzie bardziej liliowa, ale to wszystko zależy od słońca. Latem jest bardziej różowa i generalnie w pąku jest bardziej różowa. Myślę że gdyby miała mniej ostre słońce ten lila odcień by się przebił.
Ogólnie jestem z niej zadowolona i polecam na nasadzenia grupowe. Podpatrzyłam u kogoś na forum kilka lat temu ale nie wiem u kogo.
Jeśli chodzi o ogród w tym sezonie to miałam jako podstawowy priorytety zadbać o kanty- w większości się mi udało z wyjątkiem dawnego warzywnika.
Ponadto:
- poszerzyłam rabatę widoczną z tarasu -w zeszłym roku ją zakładałam bardzo niesfornie i prowizorycznie i teraz dopiero nabrała końcowego kształtu, przy okazji stała się świetnym przechowalnikiem sadzonek przywiezionych od dziewczyn
-zadbałam o wysciółkowanie rabat skoszoną trawą żeby polepszyć warunki glebowe roślinom i nowym sadzonkom, to uratowało moje rośliny przed 2 miesięcznymi upałami
- poza tym znów pozwoziłam od dziewczyn chciejstw
- zrobiłam też ogromnà ilość sadzonek wszystkiego co mam
Myślę że dopiero przyszły sezon pokaże efekty, na które czekam od wielu lat i są wynikiem ciężkiej i mozolnej pracy w ogrodzie. W moim przypadku stworzenie ogrodu zajęło ponad 10 lat i nadal został wiele miejsc nieogarniętych
Upał nie do wytrzymania
Buk pendula znów stracił wszystkie liście latem. Tak jest od 3 lat bo rośnie na patelni, a nie ma jeszcze przysłony z drzew.
Róże przesadzane wiosną też mają kiepskie życie, jedynie wielkokwiatowa prôbuje się pokazać, ale za każdym ciężarem kwiatu ĺodyga się łamie. Ta jedna na osłodę
Zadowolona jestem z szałwi od Moni, której nie ruszają ślimaki. Jest szansa, że będzie kolejną roślinką zdobiącą rabaty.
Jedna rozplenica w fazie zielonych kłosków, uwielbiam