Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Agatorek 21:53, 26 sie 2024

Róża Nautica ma śliczny kolor ❤️

I widać, że ogród idzie w masę
Urszulla 12:04, 28 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Eee tak na szybko pakowałam w to co w domu znalazłam

Szybko nie szybko, ale jak

Sylwia, popikowałam hosty bo upał tygodniowy zapowiadają. Dwie zaryzykowałam do gruntu, będę codziennie podlewać. Przechowalnika znów się powiększył chwilowo połowa niedługo Madzię nawiedzi

No i oczywiście jak bez głowy bo nie dałam Ci orlików.
Urszulla 12:53, 28 sie 2024

Agatorek napisał(a)
Róża Nautica ma śliczny kolor ❤️

I widać, że ogród idzie w masę

Liczyłam że Nautica będzie bardziej liliowa, ale to wszystko zależy od słońca. Latem jest bardziej różowa i generalnie w pąku jest bardziej różowa. Myślę że gdyby miała mniej ostre słońce ten lila odcień by się przebił.
Ogólnie jestem z niej zadowolona i polecam na nasadzenia grupowe. Podpatrzyłam u kogoś na forum kilka lat temu ale nie wiem u kogo.

Jeśli chodzi o ogród w tym sezonie to miałam jako podstawowy priorytety zadbać o kanty- w większości się mi udało z wyjątkiem dawnego warzywnika.

Ponadto:
- poszerzyłam rabatę widoczną z tarasu -w zeszłym roku ją zakładałam bardzo niesfornie i prowizorycznie i teraz dopiero nabrała końcowego kształtu, przy okazji stała się świetnym przechowalnikiem sadzonek przywiezionych od dziewczyn
-zadbałam o wysciółkowanie rabat skoszoną trawą żeby polepszyć warunki glebowe roślinom i nowym sadzonkom, to uratowało moje rośliny przed 2 miesięcznymi upałami
- poza tym znów pozwoziłam od dziewczyn chciejstw
- zrobiłam też ogromnà ilość sadzonek wszystkiego co mam
Myślę że dopiero przyszły sezon pokaże efekty, na które czekam od wielu lat i są wynikiem ciężkiej i mozolnej pracy w ogrodzie. W moim przypadku stworzenie ogrodu zajęło ponad 10 lat i nadal został wiele miejsc nieogarniętych

sylwia_slomc... 15:44, 28 sie 2024

Ula my też już 10 lat i już wiele miejsc się prosi o lifting
Daj że dwie hosty Wiesi.
Urszulla 18:32, 28 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula my też już 10 lat i już wiele miejsc się prosi o lifting
Daj że dwie hosty Wiesi.

Dałam dzisiaj, ucieszyła się
A od niej przytargałam 2 cisy i 2 kulki tujowe na pniu bo suszyli do spalenia. U mnie się zmieszczą

Urszulla 12:08, 29 sie 2024

Upał nie do wytrzymania
Buk pendula znów stracił wszystkie liście latem. Tak jest od 3 lat bo rośnie na patelni, a nie ma jeszcze przysłony z drzew.

Róże przesadzane wiosną też mają kiepskie życie, jedynie wielkokwiatowa prôbuje się pokazać, ale za każdym ciężarem kwiatu ĺodyga się łamie. Ta jedna na osłodę

Zadowolona jestem z szałwi od Moni, której nie ruszają ślimaki. Jest szansa, że będzie kolejną roślinką zdobiącą rabaty.

Jedna rozplenica w fazie zielonych kłosków, uwielbiam
malgorzata_s... 14:46, 29 sie 2024

Ula te śliczne trawy u Ciebie to jakie, bo zapomniałam? Buziak.
Kordina 16:37, 29 sie 2024

Urszulla napisał(a)

Zadowolona jestem z szałwi od Moni, której nie ruszają ślimaki. Jest szansa, że będzie kolejną roślinką zdobiącą rabaty.
\
To jest klasyczna szałwia lekarska, mam wiele lat kępę i ścinam ze 2-3 x w ciągu lata na ziołowe herbaty i suszę
Urszulla 17:17, 29 sie 2024

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula te śliczne trawy u Ciebie to jakie, bo zapomniałam? Buziak.

Masz na myśli te śliczne co mgiełkę robiły do niedawna?
To był śmiałek darniowy, jak chcesz to mam, mogę się podzielić.

A ja najbardziej lubię moją molinię za wysokie czarne kłosy, obiedkę za limonkowy kolor, ostatnio też proso
Urszulla 17:50, 29 sie 2024

Kordina napisał(a)
\
To jest klasyczna szałwia lekarska, mam wiele lat kępę i ścinam ze 2-3 x w ciągu lata na ziołowe herbaty i suszę

Dzięki za info