Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 21:54, 28 sie 2024

No piękne widoki
I jakie wszystko soczyście zielone. Nie widać u Ciebie oznak jesieni.
Gruszka_na_w... 22:02, 28 sie 2024

Makao napisał(a)
No piękne widoki
I jakie wszystko soczyście zielone. Nie widać u Ciebie oznak jesieni.

Astry zaczynają kwitnąć, hortensje brązowieją, rozchodniki różowieją. Schyłek sezonu jak nic.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:39, 28 sie 2024

Astry kwitnące - sama radość, brązowiejące hortensje - do przeżycia, różowe rozchodniki - w różnych terminach różowieją, więc oceniam temat jako mniej znaczący
Ale dziś trzy razy przeleciały nad nami klucze żurawiowe... Baaaardzo wcześnie się gromadzą Totalnie nie pasują mi do wskazań termometru - u nas dziś 29 stopni, na plusie rzecz jasna
Magara 23:01, 28 sie 2024

Od dłuższego czasu pamiętam i wciąż zapominam, żeby u Ciebie w wątku donieść, że moje czosnki główkowate poległy Trochę mi żal bo one takie ładne są U mnie chyba zostały stłamszone przez inne rośliny Zobaczymy co będzie za rok - usuwać już nie będę
Juzia 09:09, 29 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wypada teraz czekać na Twoje ostateczne wybory, sadzenie i pierwsze zbiory.

A to lata poczekamy
Basieksp 09:14, 29 sie 2024

Gdyby nie astry, nic nie wskazywałoby na schyłek sezonu u Ciebie soczyście i sporo kolorów u Ciebie pięknie Twój ogród wygląda ale przed zbliżającą się jesienią nie uciekniemy, tyko niech upały się skończą, bo szybko wszystko zacznie przekwitać, usychać przy takiej pogodzie. Żurawie u nas też już się zbierają, do odlotu. Widziałam też duzo jaskółek na drutach energetycznych, też pewnie się zbierają.
Juzia 09:15, 29 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Piękna sesja!
Ale te dwie foty to naj naj!

U nas też upał. Pod koniec sierpnia żar z nieba! Trochę jestem w szoku
Tylko u Ciebie patrząc po roślinach to jeszcze lato... a u mnie już jesień. Jesień z rekordowymi upałami Ciekawe co przyniesie zima?
Makao 09:35, 29 sie 2024

No to u mnie Astry jeszcze nie kwitną ale to pewnie dlatego że były przesadzane
Pozostałe objawy mam i ja
Gruszka_na_w... 09:47, 29 sie 2024

Magara napisał(a)
Astry kwitnące - sama radość, brązowiejące hortensje - do przeżycia, różowe rozchodniki - w różnych terminach różowieją, więc oceniam temat jako mniej znaczący
Ale dziś trzy razy przeleciały nad nami klucze żurawiowe... Baaaardzo wcześnie się gromadzą Totalnie nie pasują mi do wskazań termometru - u nas dziś 29 stopni, na plusie rzecz jasna

Kiedyś sądziłam, że oprócz błękitnego nieba nic mi więcej nie potrzeba. Dzisiaj dodałabym, że błękitowi nie mogą towarzyszyć temperatury powyżej 25 stopni.
U mnie niestety nie jest aż tak poetycko. O kluczach żurawi mogę poczytać u Ciebie i u Basi. W ogrodzie sama proza w postaci gołębi sierpówek i kosów z wróblami w tle.

Magara napisał(a)
Od dłuższego czasu pamiętam i wciąż zapominam, żeby u Ciebie w wątku donieść, że moje czosnki główkowate poległy Trochę mi żal bo one takie ładne są U mnie chyba zostały stłamszone przez inne rośliny Zobaczymy co będzie za rok - usuwać już nie będę

A zauważyłaś, że w tym sezonie na forum nie było fotek z tymi czosnkami. Chyba w większości ogrodów poszły do redukcji. U mnie żaden nie zakwitł, choć jeszcze trochę szczypiorów błąka się gdzieś w bylinowych chaszczach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:54, 29 sie 2024

Juzia napisał(a)

A to lata poczekamy

Jeśli wsadzisz drzewka teraz, do listopada, to jest szansa na pierwsze owoce za rok (wiśni). Na te większe owoce poczekamy 2=3 lata. Ale sadzisz też krzewy, więc też będą za rok owocować.

Juzia napisał(a)

Piękna sesja!
Ale te dwie foty to naj naj!

U nas też upał. Pod koniec sierpnia żar z nieba! Trochę jestem w szoku
Tylko u Ciebie patrząc po roślinach to jeszcze lato... a u mnie już jesień. Jesień z rekordowymi upałami Ciekawe co przyniesie zima?

Ta brzózka świetnie przesłani dom za płotem, a róże sobie cenię, bo kwitną w półcieniu.
Wczoraj nieco kancikowałam. Ziemia jest wilgotna, jedynie pod drzewami zamieniła się w skałę. Ślimory i panoszące się choroby grzybowe wskazują jednak, że jesień czai się u wrót. Tylko te temperatury.. Byle do wtorku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies