Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:28, 17 kwi 2014

Do góry
Madżenka mój wie jaka byłaby odpowiedź i nawet nie proponuje
u mnie dzisiaj rano leżały czosnki, korony i tulipy, a teraz widzę że się podniosły
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:43, 17 kwi 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
Witam serdecznie
chciałam się przywitać i pozachwycać się Twoim pięknym ogrodem.
Mam pytanie odnośnie brzozy, bardzo mi się u Ciebie podobają te doorenbos, ile mają lat. Troszkę sie boję dużych drzew w ogrodzie, ale to "przestępstwo" chętnie bym popełniła, tylko czy nie będą za duże za te 10 - 20 lat?
Jak uważasz?

Witaj
Moje brzozy były sadzone jako cienkie patyczki latem 2011 roku, były cienkie i brązowe... Miały być wszystkie doorenbos long trunk... Dwie są , czyli mają pokroj płaczący a dwie to jakieś pachruszcze, ktore wyglądają na pospolite , nie wiem o co chodzi. Zobaczymy czy po cięciu będą wyglądać jak ludzie, jeśli nie spiluję jesienia.... Jeszcze moge.....
Brzozy nie lubia cięcia ale to wielkie drzewa. Dlatego zdecydowałam się na wersje long trunk... I jak widac jeszcze gorzej niż gdybym wybrała piekne doorenbo, ktore minimalnie bym przycinała zima.
Brzozy doorenbos są strzeliste, nie mają szerokiej korony zatem nie urosną tak wielkie jak dąb czy buk.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:39, 17 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Marzena, jak nie zmroziło liści to nic im nie powinno być. Piwonie i lilie często znoszą opady śniegu w kwietniu i przymrozki majowe. To, żaden dziw, że są przymrozki aż do zimnych ogrodników. Lilie sadzimy jesienią i jeszcze sie nie zdarzyło by to miało jakiś wpływ na kwitnienie. Piwonie mi też te co miały kwitnąć kwitną co roku. Piwonie u mamy w Białymstoku też co rocznie pięknie kwitną, a tam pogoda syberyjska.

Lili o wymarżnięcie nie podejrzewałam, bo przez tyle lat im nic nie było. Ale piwoniom raz główki powiędły,ale to chyba od grzyba...
Irenka spanikowała z liliami to się pytam

Heloł a dlaczego Benex mi zamowionych lili nie przysłał? Gdzie moje niwe nabytki som ja siem zapytowuję Czyżbym miała lrzelew puścic? A w życiu!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:29, 17 kwi 2014

Do góry
Ula - spowolnienie wskazane
Gabi ani okna ani ogród.. Na razie zakupy, praca przy komputerze i ciągłe telefony z pracy. Dobrze że od jutra cała firma ma urlop.
Agam - cała podłoga w czasie rejsu na Snatorini była pełna, od ludzi i wymiocin a ja mam wtedy straszliwą migrenę.... Nie wiem co lepsze.....
Kindzia - bardzo dobra informacja o klonach!!
Madzia moje piwonie dopiero w tym tygodniu dostały pąki.
Ana Art - nie może chlopina normalnie jak cywilizowany człowiek samolotem polatać? Mojemu się znudziło i ras śłyszę rejs po Karaibach, innym razem rejs po Nilu. Niech sobie z kumplami sam łodzią plywa po M.Śródziemnym łajbą.
Baraga - pąki piwoni som, zrobię im zaraz fotkę, tylko niech mnie ktoś do tych okien wygoni. Pogda jest cuuuuudowna
Noemi - lubię takie leniuchowanie a moi oracownicy się cieszą, że mnie w pracy nie ma , hi hi
Łukasz - gdybym pomyślala o klonie to tez by na noc dostał agro...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:25, 17 kwi 2014

Do góry
Majena napisał(a)
oo Madżenko ja też biegne do Lidla i tescoa o mazaku niepomyslałam hmmm Widze że dziś wszystkie urlopowo I czekam na foto
Miłego sprzątania wszystkim kobietkom życze

U mnie w lidlu już nic nie ma... Kupiłam kilka kompeltów farbek aby wykorzystać niebieski , borówki oraz lakiery do paznokci w kolorze niebieskim...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:24, 17 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Moje piwonie, lilie "józefki" już wysokie i stoją jak "drut" także wszystko oki idę zobaczyć co z klonami pozdrówka

Aniu lilie podniosly głowy, piwonie wydaje się że bez uszczerbku. Ucierpiała tylko magnolia yellow river, ktora miała mnie cieszyć żóltkiem na Wielkanoc.

Klon trudno stwierdzić, bo miał zwinięte listki wczoraj wiec trzeba poczekać kilka dni czy się rozwiną czy zmroziły sie.
Ogród Ewy :) 09:19, 17 kwi 2014

Do góry
Ewo może z tym starym bzem mialo tak być aby zrobił miejsce dla nowego, może jeszcze piękniejszego??

Magnolie to najcudowniejszy widok wiosną. Masz rację , dlatego je tak kochamy, bo tak krótko nas zachwycają i na dodatek w okresie gdy reszta ogrodu jeszcze jest smutna i brzydka.
Ten rok był wyjątkowo dobry dla magnoli, nie było przymrozków, ktore uszkodziły by kwiaty, nie bylo wiatrów i nie było za gorąco. Już od trzech tygodni cieszą nasze oczy a końca nie widać
U Oci ... 09:14, 17 kwi 2014

Do góry
Zrobie dzisiaj zdjęcia moich carexów bo wiele osób pyta
U Oci ... 09:13, 17 kwi 2014

Do góry
ocia79 napisał(a)

Kulki w Ikea, stożek w lokalnym ogrodniczym.

Madżen chce wsadzić stożek i 1 kule a pomiędzy nimi jakąś niską trawę w innej odcieni zieleni lub żółtą. Masz może jakiś pomysł?

Pieknie będzie wyściełane carexem frosted curls... Ona ma z czasem długie piekne włosy a jak ci się nie podoba to przytniesz i wygląda jak peruczka
No i oczywiście zimozielona carex morrowi. Mam też stipy, ktore jednak zasłaniają kulki bukszpanowe i wymarzają w mrożne zimy.

Najlepiej jednka poczekaj do maja i kup podrośnięte trawki. Nie kupuj teraz mikrusów , za chwilę zacznie sie sezon trawkowy.

Gdy myśle o brzozach to nasuwa mi sie myśl, że dwa kwadraty po bokach z brzozami a w srodku na zwirku element przyciągajacy wzrok.
Ogród Magdalenka 09:08, 17 kwi 2014

Do góry
noemi napisał(a)

Też się cieszę Kochana Marzenko będę formować , widziałyśmy z Gabi u Stefana jak są formowane na maksa … ale na razie czekam aż rozwiną "skrzydła "

buziam

Ojoj to będzie pieknie!!!! Perełka !!
Ogród Magdalenka 09:08, 17 kwi 2014

Do góry
noemi napisał(a)

DZIĘKUJĘ

mam nadzieje , że graby będą ładnie rosły … po dzisiejszej nocy czosnki leżą plackiem , tulipki przygniotło , resztę kwitnących schowałam do domu … teraz świeci słoneczko , czekam czy czosnki się podniosą ? ...

Nic im nie powinno być. Bo czosnki i tulipanki mialam przez wiele lat i nigdy nie pamiętam aby zmarzły a przecież przymrozki wiosenne bywają bardzo często, skoro nigdy nie odnotowałam aby padly to musi być dobrze.
Hortensje wnosiłam do domu na noc i paprykę... Zapomniałam o sałacie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:04, 17 kwi 2014

Do góry
A klon niech się zbiera bo w przeciwnym razie wymienię go na buka rohan obelisk, więc pod grożbą kary niech podnosi listki. Nie ma to tamto, jeśli chce być piątym klonem uśmierconym w moim ogrodzie to jego wybór
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:02, 17 kwi 2014

Do góry
Eve napisał(a)
Jestem na bieżąco

Współczuję mycia okien, podziwiam ukwiecony ogród i czekam na zdjęcia
Mam nadzieję, że mróz nie poczynił wielkich szkód, wiosenne kwiaty przecież przyzwyczajone do spadków temperatury, gorzej z klonami, ale nowe liście odbiją zielenią.

Podrzucam pomysły na naturalne barwienie jajek

http://deccoria.pl/warto-zobaczyc/poradniki-naturalne-sposoby-barwienia-jajek,15,786.html

Ewa to mycie nie będzie takie straszne jak sie tak rzadko to robi smugi zaslonie żaluzjami

Na razie ogrod wygląda jakby zbyt mocno nie ucierpiał. Tylko magnolia yellow river, ktora na wygwizdowie, nieosłonięta rośnie. No cóz i tak bywa. Inne cieszyły moje oczy od kilku tygodni więc i tak natura była laskawa. Przecież dwa lata temu w maju było -10 stopni! Więc cóż marne -3 w kwietniu rodgersje i hosty jeszcze siedzą w ziemi więc nic się nie stalo, bo to najwrażliwsze rosliny na mróz.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:59, 17 kwi 2014

Do góry
ocia79 napisał(a)
Madżen ja cały czas podglądam i podczytuję cichaczem

Macham urlopowo

Byłam u. Ciebie, o brzozach czytałam. Nie wahaj się, dzialaj ! Brzozy są cudowne, kupuj tylko doorenbos.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:59, 17 kwi 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Marzenko moje czosnki leżą plackiem , tulipki przygniotło ,ale chyba wstaną , hortensje pochowałam do domu …

macham też urlopowo

Madzia moje czosnki bez skazy, albo trawki je uratowały albo był u mnie mniejszy przymrozek? W nocy było jeszcze na plusie i rano tez. Wiec nie mogło być nagłego bardzo znacznego ochłodzenia.
Martwie sie tylko o piwonie, bo miały już pąki i to większość, pierwszy raz od 4 lat w moim ogrodzie....
Surfinie zostały przed domem....ale okryłam je matą.... Zaraz sprawdzę

Macham urlopowo, odpoczywamy i nabieramy dystansu. Wielkanoc to taki piękny radosny czas, chciałam poczuć tę atmosferę bez pośpiechu. Zatem do 10 w piżamce, potem małe zakupy (lidl po bawniki ) a potem okna .. Potem posprzątam w szafkach w kuchni a jutro sobie zacznę przygotowania kuchenne. W sobotę przyjadą rodzice i już będą świeta. Ah jak ja lubię taki czas. Piekniej nie mogło być, cieplo, cudowna pogoda, kwitną tulipany

I powiem Wam że nic wiecej mi do szczęścia nie potrzeba, byleby nic wielkiego się nie dzialo, cieszmy sie każdą chwilą w zdrowiu.
Borówcowy raj 08:51, 17 kwi 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Wiosna u mnie jest jakaś mało "tłusta". Cebule, na które się zdecydowałam wreszcie nieśmiało wychodzą, kwitnie tylko Tarda. Zimno u mnie i nawet dziś był mróz.

[

Tem widok mnie zachwyca. Od dzieciństwa wiosna to: moje imieniny i kwitnienie jabłonek i czereśni

Tuje danica odkryłam dopiero dzieki Tobie!!! musze sobie w tym roku zakupić!
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:45, 17 kwi 2014

Do góry
Ania czy lilie i piwonie od przymrozku ok -4 mogły ucierpieć? Lilie mi zawsze kwitły mimo przymrozków, więc zakladam że nie są wrażliwe. Piwonie jednego roku miały pąki które nie zakwitły i nie powiązałam tego z mrozem!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:27, 17 kwi 2014

Do góry
Irenko moje cebulowe bez szwanku, Ciebie też nic nie powinno się wypdarzyć. Przerabiałam mrozy -10 z tulipanami i kwitły.

Magnolie liżnięte... Yellow river już nie zakwitnie...
Czekam czy od ciepła słońca klon podniesie listki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:23, 17 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Jestem załamana, mróz dzsiejszej nocy załatwil wszystko ...pogrom totalny, tulipany, czosnki, zurawki, piwonie, no wszystko co rosło, nie będzie sezonu, bo wszystko padło

Eeeee tam , cebulowe sie podniosą, bez obaw. Piwonie może dadzą radę, nie pamiętam aby w ktorekolwiek przynrozki padły. Nie mam natomiast doświadczeń z klonem... Kwiaty drzew pewnie zmarły, magnolie też... Ale reszta roślin powinna dać radę. Chyba nie było więcej niż -3 bo rano było już na plusie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:21, 17 kwi 2014

Do góry
Bociek i Juzia ... Się okaże....
Jak wymrozilo to albo odbije albo wyciepię, nie ma to tamto! Tylko hortensjom ogrodowym daruję, bo zbyt piękne aby z nich rezygnować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies