Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sałatka pokrzywowa 19:59, 21 sty 2019

Do góry
Następna ukochana róża - Crocus Rose- jedna z nielicznych jak dotąd róż Austina, której nie zamordowałam. Napatrzyłam się na nią kiedyś u Agnieszki z ogrodu z mgłami i różami - może ktoś pamięta?

Początki miała cudne - dopóki była sama na prawie pustym placku ziemi, rozwijała się znakomicie. Ale realia są takie, że takich warunków u mnie nie ma nikt - za mało miejsca! Ma wredną konkurentkę, która próbuje jej złamać morale, tj. różę Novalis w dwóch egzemplarzach, ale o niej za chwilę.

Takim była dorodnym maluchem.

Teraz, ze względu na wspomniane sąsiedztwo ma nieco trudniej, bo ciężko siebie przeskoczyć, ale osiąga dobrze ponad metr, czasem łapie plamistość, ale do opanowania bez chemii (brrr, w ogrodzie nie truję ), mączniaka szczątkowo - tylko na samiuśkich końcach młodych pędów przy drugim kwitnieniu, kwitnie bez fochów i jest najbardziej fotogeniczną różą w moim ogrodzie. W bukiecie dość trwała i znakomicie się komponuje ze wszystkim.

Cudowna, prawda? I to w każdej fazie rozwoju pąka. Pachnie ładnie, lekko.

Pierwsze kwiaty, które rozwijają się w dość jeszcze chłodnych warunkach, mają sporo przebarwień - pąk bywa wręcz czerwonawy, potem widać tego ślady na płatkach. Późniejsze kwiaty czysto - nie wiadomo jakie - waniliowe?

Kwiaty we włosach 19:57, 21 sty 2019

Do góry

...uDany ogród 19:55, 21 sty 2019

Do góry
Zielone

rude

zielone

rude

Co wolicie?
...uDany ogród 19:53, 21 sty 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 19:51, 21 sty 2019

Do góry

...uDany ogród 19:50, 21 sty 2019

Do góry
Dzisiaj rano miałam nadzieję na łowy księżyca w czerwonej szacie, ale niestety wstydliwy był i schował się za chmurami. Trudno...
Dzień był mglisty i spowity smogiem. ładnie było jak na najbardziej depresyjny dzień w roku

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:48, 21 sty 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Jaki smutny Cipisek...czy humorek już się poprawił

Humorek dopisuje, ale czasami jestem poważnym Kocurkiem
8
...uDany ogród 19:46, 21 sty 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Oznaki wiosny są. O problemach z budową poczytałam, wierzę, że jednak w końcu się uda

Irciu oznaki są coraz bardziej widoczne, ale wydaje mi sie że zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa
Nawet nie chcę o tym myśleć, bo mnie od razu serce boli ...

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:46, 21 sty 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ojjjj jaki uroczy

Dziękuję
Troszkę sobie przysnąłem

...uDany ogród 19:43, 21 sty 2019

Do góry
Agania napisał(a)
U nas pogoda kiepska smog nad Krakowem...nic nie było widać...miałś wielkie szczęście Iza, że dojrzałaś księżyc.

Czekam na fotki Dany...ciekawe czy coś pstryknęła...

Też już tęsknię Danuś za majowymi kwiatami

Aguś u nas też widoczność była zerowa, szkoda bo bardzo chciałam wypróbować statyw
ja nie mogę się doczekać wiosny, długo mi zima nie przeszkadzała ale powoli mnie zaczyna drażnić, a najgorsze że dopiero się rozkręca...
Nie można jednak odmówić jej uroku

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:43, 21 sty 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Cudną masz tę sierściuchową zabaweczkę
Nie zasypało Was?

To maskotka córci Jolu
Śniegu troszkę było ale już zapomniałam jak wygląda.
Tak na szybko fotka z telefonu po powrocie z pracy. Jestem tak zabiegana, że na fotki czasu brak. Ale obiecuję poprawę wiosną

Kwiaty we włosach 19:42, 21 sty 2019

Do góry

...uDany ogród 19:41, 21 sty 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
widzialam ksiezyc w czerwonej sukience piekny byl i teraz jeszcze troche zachwyca. Niestety mam za slaby aparat

Izuś to miałaś szczęście u nas nie było widać nic. Chmury i smog zasłoniły go całkowicie
A ja się naszykowałam i nic...
Szkoda.

Na pociechę kupiłam sobie wiosnę

...uDany ogród 19:40, 21 sty 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
U nas też dzisiaj lukrowo.

U nas dopiero dzisiaj świat pokrył sie cukrem

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:39, 21 sty 2019

Do góry
Mary napisał(a)
Joasiu. Jestem oburzona, że pozwoliłaś na to, żeby Cypisek marzł.

No niedopuszczalne Marysiu Ale pod kołderką za to cieplutko
Sałatka pokrzywowa 19:37, 21 sty 2019

Do góry
Lecę dalej z różami.
Przed chwilą zerkałam sobie do Ogródka Emerytki i wyczytałam, że róża Stadt Rom była kandydatką do ogródka, a ja mam tę różę, więc dzisiaj zacznę od niej.

Posadzona tak, by przez widać ją było przez okno - to jest taka żarówka, że spełnia swoje zadanie. Obok mam floksa w podobnym odcieniu - jest dość trudna do zestawień, bo jej kolor to coś pomiędzy różem a czerwienią, ja w tym miejscy stawiam na żarówy, więc będzie jeszcze bardziej kolorowo.

Początkowo trochę łapała plamy, ale rośnie w miejscu, które naprawdę wydzierałam naturze kilofem, tam w ziemi siedzą jakieś łupki, miałam tylko nadzieję, że żaden gaz łupkowy mi nie wystrzeli, bo wtedy mogłabym zapomnieć o różach.
Teraz rośnie zdrowo, powiedziałabym, że ona ma jedno baaardzo długie kwitnienie - nie lubi cięcia, więc tylko usuwam przekwitłe kwiatostany, bardzo delikatnie - i ciągle coś tam się na niej czerwieni.

W tym roku w ogóle się nie zorientowała, że to już koniec sezonu i przymrozki zmroziły zarówno owoce, jak i pączki. W wazonie nie próbowałam, ale kwiaty są na krzewie bardzo trwałe, zapachu nie wyczuwam. Ogólnie - bardzo dobra róża.

Kiedyś będzie tu ogród 19:32, 21 sty 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
hi, hi, własnie przejechałaś po kwaśnej
Oj tam, oj tam...
makadamia napisał(a)

Przy takich odległościach przybliżenie wynosi 5 metrów w prawo i 5 w lewo

Gosialuk napisał(a)
Aniu a jakbyś zaznaczyła na planie gdzie te iglaki z pierwszego planu zdjęcia i słupy, to może lepiej byłoby dopasować. Ja tylko staw z wałem bezbłędnie umiejscowiłam.
W tym problem Gosiu, że u mnie taki dziwny teren, że zdjęcia nie oddają odległości. Ale proszę- tak to mniej więcej wygląda.
Kiedyś będzie tu ogród 19:28, 21 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Podoba mi się takie ułożenie ścieżęk i pomyślany dojazd dla kosiarki ewentualnie między drzewka Jak połączysz z drugą stroną będzie ciekawy ogród pełen krętych ścieżek i rabat przesłaniających co sie kryje za zakrętem. Lubię takie ogrody bardzoSą niezwykle ciekawe

Też mi się podobaja kręte. Ciekawe co w realu z tego wyjdzie.

makadamia napisał(a)
Aniu, na takich hektarach to trudno trudno będzie pomóc przez forum
To do planu nasadzeń zapraszam na wiosnę w realu.

makadamia napisał(a)
ja mam tylko takie zastrzeżenie, że przesadziłaś chyba z wielkością placyku - wychodzi 10 m w najszerszym miejscu
bardziej realne byłoby chyba tak:
No i bardzo mi się podoba Asiu. Jak mój szpital trochę ogarnę to pójdę zobaczyć jak to w terenie wygląda.

makadamia napisał(a)
Jak będziesz planowała nasadzenia to pilnuj tylko żeby mieć ładny widok z ławeczki (czerwona strzałka)

I na pewno będziesz robiła jeszcze inne miejsca do posiedzenia - ustaw je tak, żeby siedzieć tyłem do słońca. Cień czy nie cień - zawsze to przyjemniej popatrzeć na kwiatki, które odwrócone są do Ciebie przodem
Nasadzenia postaram się dobrać najpiękniejsze jakie potrafię. Z pomocą mam nadzieje.
Nad ławeczkami będę myśleć.

Kwiaty we włosach 19:28, 21 sty 2019

Do góry
Dziewczyny dzisiaj taka sama pogoda, też mroźno, słonecznie.Do pracy i z pracy spacerkiem.
Tu jeszcze wczorajsze fotki zrobione przed południem.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:08, 21 sty 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Ja zrobiłabym coś takiego, żeby poszerzyć optycznie tę rabatę.

I dałabym brzozy.

Jeszcze nie wiem, na czym stanęło, ale ten projekt jest taki fajny, że chyba ziemię od sąsiada dokupię Oooo !!! Podoba mi się BARDZO
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies