Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress

Pszczelarnia 12:31, 26 lut 2019

Duży kaganek oświaty ogrodniczej niesiesz w moje ciemności.

Dziękuję za Dana!
Poppy 15:55, 26 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Duży kaganek oświaty ogrodniczej niesiesz w moje ciemności.

Dziękuję za Dana!

Ekhem, to ja sie ucze od wacpani Z przyjemnoscia zreszta.
Ciesze sie, ze link do Dana sie przydal. Trafilam tam za moja nowa/stara miloscia rozana Rosa x odorata ‘Bengal Crimson’, na ktora musze znalezc miejsce. Kwitnie podobnoz praktycznie kazdego dnia w roku Widzialam ja kwitnaca wiele lat temu zima i w koncu znam jej imie.

Przy okazji Bengal Crimson, zachwycilam sie Morning Mist od Austina jakis czas temu, ktora ktos uzyl z powodzeniem w zastepstwie za niezimujaca Mutabilis. Tez sie waham.,chociaz mam mutabilis (chyba sie przyjela, ladnie rosnie), ale Poranna Mgla cos w sobie ma, wiec moze to trop takze dla Ciebie (jako zastepstwo dla Mutabilis)
Anda 09:41, 27 lut 2019

Poppy napisał(a)

jeszcze dla Ewy/Andy

To pierwsze, to przycinana wielokrotnie buddleja. Widac, ze juz starenka. A to obok to bez black lace. W donicy, niewielkiej. Czasami rosnie jak drzewko wielopniowe, bo wychodza odrosty, a te boczne sa zazwyczaj, ale nie zawsze usuwane co zime.
Moj bez tez chyba bedzie rosl w donicy, ale jeszcze nie zdecydowalam. Nie jest zbyt ladny, odchorowal przesadzanie z powodu garazu, no sam piekny i wyprostowany nigdy nie byl od nowosci.

I jak widac odrostow od samego dolu ma i mial cale mnostwo.

Dzięki serdeczne
Wychodzi na to, że naprawdę wiele drzew/krzewów można prowadzić wielopniowo bez szkody dla rośliny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 12:41, 04 mar 2019

Anda napisał(a)

Dzięki serdeczne
Wychodzi na to, że naprawdę wiele drzew/krzewów można prowadzić wielopniowo bez szkody dla rośliny

jesli juz to ze szkoda dla ogrodnika, bo sie napracuje wycinajac odrosty
Poppy 12:50, 04 mar 2019

Dla Inki, porownanie kwiatow.
Na pierwszym zdjecju sa te dwa duze i wysokie ok 130-140cm, a na drugim wiekszy z mniejszym, tyle ze akurat z tym czerwonym (nie bardzo sa te kolorowe)

Poppy 12:57, 04 mar 2019

I jeszcze, wypatrzylam takie postarzane naczynia ogrodowe wszelakie Ta pierwsza ma tez piekna cene, malutki dzbanek do przelkniecia.

I na koniec taka inna troche prymulka. Szkoda, ze byly tylko zolte.
Poppy 12:58, 04 mar 2019

I kwitnaca tegoroczna wisnia ozdobna. Duzo za wczesnie.
inka74 13:21, 04 mar 2019

Bardzo ci dziękuję! Ten po lewo widziałam chyba na jakiejś aukcji, muszę w wolnej chwili popatrzeć, one po angielsku bywają tak dziwnie opisane...
inka74 14:31, 06 mar 2019

pobrałam sobie ich katalog - kwiaty są na 266 stronie
https://www.woodlodge.co.uk/documents/Woodlodge.pdf

fajne ławki takie postarzone też mają
Mysza 12:45, 07 mar 2019

Witaj.
Bardzo lubię takie ogródeczki.
Wiosna się już u Ciebie budzi
Będę podglądać Twoje poczynania.
Pozdrawiam.