A teraz ruszyła "produkcja" serów twardych, dojrzewających, a do tego potrzeba troszkę więcej pracy i nakładów.
Bo i dojrzewania potrzebna z odpowiednia temperaturą i wilgotnością
prasy
Czy formy
Nowy Rok, nowe pomysły, nowe realizacje.
Robienie wędlin to już u nas tradycja i nic nadzwyczajnego
Teraz nowy pomysł : serowarstwo!
Zacząłem od serów podpuszczkowych, miękkich - takich jak ser korycinski
No i moje największe wyzwanie to stworzenie żywopłotu z brabantu zamiast strasznie słabych sosen zwyczajnych, które już nie spełniają funkcji żywopłotu, zobaczcie jak jest łyso z nimi, rabata przed nie ma zupełnie tła:
Pieniek z bluszczem niestety się rusza, bo spróchniał, długo zdobił zwoim postumentem, ale niestety niedługo sam z siebie się wywróci, także zamiast niego pomyślałam o kolumnowym Smaragdzie:
Stworzenie dalszego szpaleru z dereni 'Sibirica Variegata':
no i jak szpaler to myślę o małej rabacie takiej przy której nie trzeba by było dużo chodzić np z tawułami japońskimi, cisami formowanymi, albo trawami.
Trochę wolnego czasu, więc oczywiście już siedzę na forum Pozaglądam zaraz do was nareszcie trochę dłużej a nie przelotem 3
Co tam u mnie? Plany, plany plany - co tutaj na wiosnę polepszyć, wkleję zdjęcia to zobaczycie i podpowiecie czy zmiany dobre, czy zaproponowac jeszcze coś innego
Dzień dobry.
Wydaje mi się, że moje bukszpany zostały zaatakowane podwójnie.
O ile drobne plamki są wynikiem żerowania przędziorka, o tyle te większe i nekrotyczne są dla mnie zagadką. To jakiś grzyb czy bakteria?
Wczoraj piękna słoneczna pogoda dzisiaj Pruszy śnieg.
Byłam kupować nasiona i trochę się uzbierało szczególnie zależy mi na daliach które trzeba wysiać w lutym.
Kupiłam, ale nie ma nasion dalii kołnierzykowej i pomponowej, muszę w necie zamówić.