Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 17:33, 21 sty 2019

Wendy79 napisał(a)
Witaj Ogrodniczko, która działałaś w styczniowym ogrodzie
Ruch się zrobił na wątku, więc przybiegłam. Niewiele wiem o planowaniu ogrodu, ale wybrałabym graby ( mimo miłości do brzóz), przysunęłabym też murek do cisów, tak jak pisze Asia.
Miałam nadzieję, że szybki początek sezonu, ale w prognozach długoterminowych, mróz aż do końca lutego... Sama nie wiem, jak to wytrzymam, gdy się sprawdzi. Ściskam

Cześć Aguś
To działanie to takie bardziej było na siłę sobie wymyślanie co można zrobić aby się ruszyc bo podobnie jak Ty na głowę już dostaję w domu
Mam nadzieję, że w te prognozy się nie sprawdzą i w połowie lutego będziemy mogły podziałać!
Buziaki
polinka 17:35, 21 sty 2019

Toszka napisał(a)
ja też optuję za brzozami. Żywopłot z cisów będzie cięty w płaską, sztywną ścianę. I jeśli dojdą sztywne graby to ogólnie będzie bardzo sztywno i oficjalnie. Brzozy przede wszystkim rozjaśnią zaułek i wprowadzą powiew...ruch. Przełamią monochromatyczność.
Ale to mój gust i potrzeba ciągłej zmienności. Natomiast jeśli Polinko czujesz potrzebę wewnętrznego ładu i wyciszenia to wybieraj znajome ci graby.
Sam w sobie ten fragment ogrodu jest oddzielnym pokojem. Taka prawda.

Dobrze mnie rozgryzłaś Iwonko
polinka 17:36, 21 sty 2019

HannaR napisał(a)
Ja zrobiłabym coś takiego, żeby poszerzyć optycznie tę rabatę.

I dałabym brzozy.

Haniu, piękny projekt! I jeśli tylko nie musiałabym mieć wszystkiego pod linijkę to brałabym w ciemno.
Bardzo dziękuję za propozycję.
polinka 17:45, 21 sty 2019

Haniu Gruszko, Wiolu,Moniu, Aniu,Lodziu, Agatko,Monik bardzo Wam dziewczyny dziękuję za głosy i wszystkie opinie. Większością głosów wygrywają brzozy ale jednak moja natura skrajnego minimalizmu jest za grabami

Jednym z moich większych marzeń jest posiadanie trzeciego ogrodu w którym będą tylko graby i trzy rodzaje traw. Pewnie tego marzenia niegdy nie uda mi się spełnić i coś czuję, ze za kilka lat zrobię rewolucję w ogrodzie a wtedy graby już będą i nie będzie potrzeby wymiany brzóz

Kasiu Siakowa cieszę się, ze Cię zmobilizowałam
Buziak
polinka 18:13, 21 sty 2019

Jak już wrzuciłam tyle brzydkich zdjęć to idę za ciosem i poproszę Was jeszcze o pomoc z zasłonami.

W tamtym roku uszyłam takie zasłony, niestety nie sprawdziły się Nawet podczas lekkiego wiatru latały we wszystkie strony co nie było przyjemne podczas siedzenia w altanie.

W planach jest przeszklenie ale to inwestycja do wykonania dopiero za kilka lat. Fajne byłyby takie rolety ale cenowo to też wyższa półka...

https://anwis.pl/pl/rolety-screen (nie wiem czy mogę takie linki wstawiać?)

Myślę nad takimi zwykłymi roletkami jak wewnątrz okien w domu się montuje, z ręcznym mechanizmem i u dołu jakieś obciążenie. Wtedy jakby były zamontowane na zewnątrz to opierałyby się na słupach i może nie latałyby na wietrze... Co myślicie? A może macie jakieś inne pomysły w jaki sposób to rozwiązać?

Milka 18:17, 21 sty 2019

Polinko, ja bym doradziła pas trawy, tak na 1m, a reszta do wyboru, bo fajnie zejść z tego miejsca i nóżki w trawce poczochrać
Iwk4 19:08, 21 sty 2019

HannaR napisał(a)
Ja zrobiłabym coś takiego, żeby poszerzyć optycznie tę rabatę.

I dałabym brzozy.

Jeszcze nie wiem, na czym stanęło, ale ten projekt jest taki fajny, że chyba ziemię od sąsiada dokupię Oooo !!! Podoba mi się BARDZO
Wendy79 19:16, 21 sty 2019

polinka napisał(a)

Myślę nad takimi zwykłymi roletkami jak wewnątrz okien w domu się montuje, z ręcznym mechanizmem i u dołu jakieś obciążenie. Wtedy jakby były zamontowane na zewnątrz to opierałyby się na słupach i może nie latałyby na wietrze... Co myślicie? A może macie jakieś inne pomysły w jaki sposób to rozwiązać?

Ponieważ to trochę z mojej półki zagadnienie, to powiem tak. Rolety do pomieszczeń są co prawda impregnowane, ale nie wiem, jak z ich wytrzymałością na zewnątrz (mogę się dowiedzieć jutro u źródła). Żeby nie latały musiałyby mieć jakiegoś rodzaju prowadnice, bo zwykle występujące obciążenie raczej jest za lekkie (chyba, że by je wymienić na coś cięższego).
HannaR 19:20, 21 sty 2019

Niestety Iwonko, mój projekt nie doczeka się realizacji (hlip, hlip) . Tak czy inaczej jestem pewna, że będzie ślicznie.
polinka 20:06, 21 sty 2019

Milka napisał(a)
Polinko, ja bym doradziła pas trawy, tak na 1m, a reszta do wyboru, bo fajnie zejść z tego miejsca i nóżki w trawce poczochrać

Irenko, niestety ale trawnika to być nie może. To też jest taka część gospodarcza i musimy tu mieć ścieżki/place aby móc przejechać taczką czy użyć jakiś większych maszyn.